0 kommentarer 19 February 2016 daytrader Nyheter Teknisk analys

Formation huvud-skuldra

En väldigt välkänd formation är den som kallade ”huvud-skuldra”-formationen. Mönstret ska visa en vändning i marknaden och anses vara en av de mest tillförlitliga formationerna. Detta mönster är enkelt att hitta och förstå, även för nybörjare.

En klassisk skulder-hoved-skulder.
Bild 1. Ett exempel på hur det kan se ut

Redan i den klassiska boken ”Technical Analysis of Stock Trends” från 1948 nämndes formationen som ”en av de mest tillförlitliga mönstren”, och detta är fortfarande en aktuell benämning trots att mycket hänt sen 1948.

En huvudskuldraformation är ett tecken på vändning. Om vi ser en formation där “huvudet” är högst upp kan vi förvänta oss en kommande nedåtgående trend. Har vi en motsvarande formation som är omvänd, huvudet nedåt, så kan vi leta position för uppgång.

En klassisk top-formation (Bild.1) består av två toppar på ungefär samma nivå. Dessa kallar vi skuldror. Mellan dessa hittar vi en högre top som vi kallar för huvud. Linjen vi ser på bilden kallas nacklinje och för att signalen ska bekräftas ska vi bryta denna. När vi bryter nacklinjen förväntar vi oss en lika stor nedgång som avståndet mellan toppen av huvudet och nacklinjen.

Om vi går in i en kort position vid brott av nacklinjen kan det vara en bra idé att sätta en stop på samma punkt.

Formationen fungerar bra i de flesta tidsupplösningar. Ju högre tidsupplösning desto säkrare blir formationen generellt. Om man handlar med en plattform som visar volym kan detta också vara bra att kolla på. Ju högre volym det är när vi bryter linjen desto bättre är det.

Ta del av vår gratis e-bok "Vägen till att tjäna pengar som Daytrader" Klik her.

Vi kan självklart inte förvänta oss perfekta, symmetriska, formationer. Ena skuldran kan vara lite högre eller lite längre bort. Vi kanske inte har en perfekt rak nacklinje, osv. Det behöver absolut inte betyda att signalen är mindre stark. Därför kan det vara bra att träna på att upptäcka formationen. Något vi ska gå igenom nedan.
Lättast är att börja leta efter en top med två lägre toppar i anslutning. Därefter kan man börja leta efter nacklinjen och komplettera formationen.

S-H-S-mønster i euro over for pund på en timegraf. En version med bred venstre skulder er bred.
fig. 2

Fig. 2 visar en formation där den första axeln är betydligt bredare än den andra. Dock ser vi att formationen fungerar mycket bra även i detta fall.

fig. 3
fig. 3

Fig. 3 visar en formation med lutande nacklinje. Även detta är mycket bra att handla.

fig. 4
fig. 4

Fig. 4 visar en uppåtgående nacklinje. Här sker trendbrottet tidigare p.g.a. lutningen på linjen.

fig. 5
fig. 5

Fig. 5 visar en symmetrisk formation för uppgång.

fig. 6
fig. 6

Fig. 6 visar även detta en väldigt fin formation.

Handelstrategin er simpel: När vi avslutat en toppformation och linjen bryts går vi kort. Har vi dessutom hög volym kan en aggresiv trader handla med hävstång. Vår första target sätter vi med samma avstång som det är mellan huvud och nacklinje. Stop sätter vi vid nacklinje eller som längst ifrån vid axel. Dock vill vi att detta ska vara en ok risk/reward. Gärna bättre än 1:3. Direkt efter trendbrott kan det hända att vi får ett studs tillbaka mot nacklinjen. Oftast fungerar då denna nivå som motstånd.

Kampen mellan köpare och säljare: För att förstå psykologin bakom kan vi tänka oss att vi har en aktie som har en fin trend uppåt och köpare fortsätter dominera. Plötsligt får vi in några säljare som ifrågasätter denna uppgång. Dessa trycker ner kursen en bit. Detta leder till vår första skuldra. Efter denna första studs tar köpare över igen i förhoppning om att detta uppåtgående trend är intakt och ska fortsätta uppåt en bit. Säljare vill täcka sina positioner vilket ger en högre top än senast vilket ger oss vårt huvud. Vi har nu en ännu högre kurs än när säljare kom in senast så vi kan anta att de som ansåg att aktien var övervärderad senast ser den som ännu mer övervärderad nu. Ett säljflöde skapas som trycker ner aktien och skapar nedsidan av huvudet. Efter ännu en gång av säljare som täcker positioner och köpare som går efter “buy the dip” skapas vår andra axel. Även de mest trogna följare av denna aktie ser nu att trenden inte är spikrak uppåt och fler är benägna att ta hem sina vinster. När aktie nu går under nacklinjen får vi förmodligen ett säljflöde från alla som köpt in sig vid nacklinjen tidigare samtidigt som några hoppar av skeppet och vi har ett drop nedåt i aktien.

Jämna tal

Jämna tal

En annan eksempel på stöd- och motståndsnivåer som priset möter är “jämna” tal. Många marknader är svåra att passera vissa prisnivåer. Till exempel $ 50 för oljan och man kan nästan tro att priset har en dragningskraft till just denna nivå. Många oerfarna handlare tenderar att sälja eller köpa när…
Förtsätt läsa

Kilar

Kilar

Kilar: Ibland har kanalerna lite olika former. Till exempel kan en graf visa stigande bottnar, medan topparna minskar något eller är på ungefär samma nivå. Detta kommer ge kanalen en mer killiknande form, vilket kan ses i följande diagram som visar råoljans utveckling 2012-2014 och början av 2015. Vi ser…
Förtsätt läsa

Vad är daytrading?

Vad är daytrading?

Daytrading är handel med värdepapper på väldigt kort sikt. Oftast rör det sig om sekunder eller minuter. Högst någon timme. Detta skiljer sig alltså mycket från investering där vi jobbar på betydligt längre sikt. Ofta fler år fram i tiden. När du först talas om daytrading kan kanske undrar hur…
Förtsätt läsa

ABCD-Formationer

ABCD-Formationer

ABCD-Formationer är en av de mest välkända mönstren i teknisk analys (TA). I en avancerad form kallas även mönstret Gartley-mönster. ABCD-mönstret beskriver en korrigering på marknaden med en vågbildning antingen nedåt eller uppåt. När formationen är klar letar en trader efter att gå lång om trenden var nedåt eller att…
Förtsätt läsa

Ripple – en av de ledande kryptovalutorna

Ripple – en av de ledande kryptovalutorna

Ripple, eller XRP, tillhör de kryptovalutor som ökar allra mest och många anser att det bara är början. Detta har lett till att många har köpt Ripple och valutan steg därför med hela 36 000 % 2017. Målet med Ripple-tekniken är att göra överföring av valuta snabbare och själva valutan…
Förtsätt läsa