0 kommentarer 04 October 2015 Ny inom daytrading

Psykologi och trading

Som trader är det inte marknaden som är din värsta fiende. Det är du själv. Det kan låta som en klyscha, men det är precis så de flesta professionella traders ser på sitt yrke. Det innebär också att man aldrig kan slå marknaden på lång sikt om du inte först lär dig kontrollera dina känslor.

När du börjar handla kommer din hjärna motarbeta dig. Din hjärna kommer leta snabba pengar och börja dagdrömma om ett liv i lyx.
Vårt ego vill att vi alltis ska ha rätt och vägrar inse missbedömningar.

När du börjar handla kommer din hjärna motarbeta dig. Din hjärna kommer leta snabba pengar och börja dagdrömma om ett liv i lyx. Vårt ego vill att vi alltis ska ha rätt och vägrar inse missbedömningar.
När du börjar handla kommer din hjärna motarbeta dig. Din hjärna kommer leta snabba pengar och börja dagdrömma om ett liv i lyx. Vårt ego vill att vi alltis ska ha rätt och vägrar inse missbedömningar.

Andersson köper aktier för 100.000kr. Direkt efter går aktien ner till 90.000kr och vi har en förlust på 10.000kr om vi säljer här. Om Andersson säljer bli förlusten riktig. Så länge han inte sålt har han inte förlorat något. Så Andersson väljer att ha kvar sin aktie och vänta på att den ska vänta upp igen. Han låter alltså sina förluster löpa istället för att klippa av dem så fort som möjligt.

En annan strategi Andersson använder är att köpa mer av de aktier som har gått ner. På så sätt får han ett lägre snittpris på hela sitt innehav. Då behöver han alltså inte komma tillbaka till första inköpskursen för att ligga plus. Detta går i många fall att jämföra med att betta på fel lag i en fotbollsmatch. Ju fler mål motståndarlaget gör och ju närmare slutet på matchen vi kommer desto mer bettar vi. Det kan absolut gå bra ibland men det är nog inte den bästa strategin vi kan välja.

Vid de tillfällen Andersson lyckas pricka rätt och hans aktie går upp väljer han att snabbt ta hem vinsten. Han vill inte riskera att aktien vänder nedåt och hans vinst försvinner.

Denna strategi kommer leda till att Andresson plockar hem små vinster men få stora förluster. Inte alls så som vi vill ha vår handel.

Några tips för att inte hamna i dessa tankefällor:

1. Hitta en strategi som passar ditt sätt att handla på och håll dig till detta.
2. Utvärdera lite då och då om din strategi verkligen är bästa tänkbara.
3. Sätt tydliga mål för både när du tar förlust och när du tar vinst.
4. Låt aldrig känslor ta över. Om du känner att du fattar fel beslut kan du gå bort från datorn en stund.
5. Lär av dina misstag.
6. Sträva alltid efter att bli bättre.
7. För dagbok över din handel.

 

Tags:
Trading podcasts

Trading podcasts

Podcasts är en väldigt bra källa till information. Till skillnad från videoklipp kan du lyssna på en podcast när du kör bil, på morgonpromenaden eller i bakgrunden när du jobbar. Utbudet i Sverige är väldigt bra. Allt från ekonomi till investering och trading. Vi har sammanställt en lista på några…
Förtsätt läsa

Så handlar du med Level 2

Så handlar du med Level 2

Level 2 kallas också för orderboken och kan slås på som komplement till prisgrafen på de flesta plattformar. Level 2 visar de nivåer köpare och säljare önskar få avslut på. Vi kan även se storleken på ordern. Om man lär sig utläsa vad som händer i orderboken kan en trader få en…
Förtsätt läsa

Riskhantering

Riskhantering

Riskhantering är något många underskattar men det är helt avgörande när det kommer till om du tjänar eller förlorar pengar. Man kan t.ex. sätta en gräns som endast gör det möjligt att förlora 2-3% av det totala kapitalet vid en enda affär. Anledningen till att förlusterna måste hållas låga är…
Förtsätt läsa

Hävstång

Hävstång

Många daytraders använder sig av hävstång. Det gör att vi behöver låsa upp mindre kapital i förhållande till vår investering. Det gör också att vi inte behöver lika stora rörelser i marknaden för att tjänar stora belopp. Normalt sett handlar vi terminer och CFS med hävstång. När du köper en…
Förtsätt läsa

Shortselling - vad är det?

Shortselling - vad är det?

Om du är van vid “vanlig” aktiehandel kanske begrepp som att “korta” eller blanka nya för dig. Vid en normal affär köper vi aktien till ett pris och hoppas kunna sälja den högre. Så behöver det inte alls fungera för daytraders. Där finns även möjligheten att tjäna pengar när priset…
Förtsätt läsa