Pyramiding – Mångdubbla din potentiella vinst!

Publicerad: 27. november 2020

Ett av de mest effektiva sätten för att få ditt handelskonto att växa är att implementera ”pyramiding” i din trading. Det går ut på att krama så mycket som möjligt ur en vinnande trade genom att lägga till positioner när handeln utvecklar sig i din riktning. Detta är skälet till att strategin också går under namnet “adding to winners”.

Om strategin utförs rätt ökar du den potentiella vinsten avsevärt medan den ursprungliga risken förblir den samma då du kontinuerligt flyttar din stop loss under den senaste öppnade positionen.

Det hela bygger på att du har identifierat en trendande marknad. Ett exempel på strategin kan då vara att köpa till en position varje gång marknaden gör en ”higher high” och sätta stop lossen under den senaste ”higher low”. Se bilden nedan för ett simplifierat exempel:

Pyramiding bygger på att du har identifierat en trendande marknad. Du köper varje gång och marknaden bryter igenom motståndsnivån (den gröna punkten) och flyttar samtidigt din stop loss till strax under den senaste higher low (den röda linjen).

Här kan vi se ett exempel i Brent crude olja. När den gröna linjen bryts köper vi och flyttar stop lossen strax under den senaste higher low (den röda linjen). I detta exempel satsar vi 100 kr i varje position:

Oljemarknaden är känd för att trenda fint och lämpar sig därför utmärkt för pyramiding.

Se hur risken förblev densamma, nämligen 100 kr, men att det slutade med en vinst på hela 1400 kr! Klicka på bilden för att förstora.

Anta att du har som regel att du endast får riskera 1% av ditt konto i en trade. Pyramiding ger dig ändå möjligheten att positionera dig för mer än 1% av ditt konto utan att riskera mer. Om du fångar en bra trend lik den i bilden ovan kan du nu ha köpt för 5% av ditt konto men med och en fortsatt risk på 1%. När du kommer tillräckligt långt in i trenden riskerar du inte ens 1% längre då du får en vinst oavsett vad som sker när du blir utstoppad.

Med Markets kan du spekulera i kursfall med hävstång Klicka här

Det hela låter rätt lätt, eller hur? Ja och nej. Faktum är att pyramiding är något de flesta har extremt svårt för att utföra i praktiken. Det beror på att vanligtvis när man är inne i en vinnande handel letar de flesta efter en nivå där de kan komma ut ur traden. Men med denna strategi ska man istället leta efter en ingång för en ytterligare position. Detta är något som går emot hur de flesta av oss är programmerade och därför är det bara runt 1% av alla traders som gör detta aktivt och konsekvent. Vi behöver säkert inte berätta att denna 1% är väldigt framgångsrik.

En av förespråkarna för pyramiding är den danske daytradern Tom Hougaard. I denna video (från 20:50 min) berättar han om hur han hanterar den psykologiska pressen med “adding to winners”.

Pyramiding kan ses som en belöning för en väl genomarbetad analys, där du hämtar det mesta möjliga ur trenden. Det kräver en del extra jobb och mental press att kunna sitta igenom en sådan handel men i gengäld får du som sagt möjligheten att mångdubbla din vinst, i princip helt riskfritt.

En annan fördel är att man undviker att ta vinsten för tidigt då man väntar på att marknaden stoppar ut en. Ibland kommer man gå miste om en del vinst men ofta kommer du “tvingas” till att vara kvar i marknaden obekvämt länge vilket i många tillfällen leder till att trenden fortsätter. Se exempel på detta längre ner i S&P 500 under Coronakraschen 2020.

Det är viktigt att understryka att pyramiding är inte något man gör i varje trade. Du använder strategin endast i de potentiellt starkaste marknaderna. Det kan exempelvis vara om marknaden trendar starkt p.g.a. en stor nyhet, börskrasch eller om starka tekniska signaler talar för detta. Det kan exempelvis vara att marknaden brutit igenom en betydande motståndnivå. Men allra helst vill du ha flera starka tecken på att marknaden kommer trenda så du kan gå in med fullt självförtroende.

Ett exempel på detta var Coronakraschen i mars 2020. Efter ett fall på 15% gick det amerikanska aktieindexet S&P 500 upp och gjorde en dubbeltopp den 5:e mars:

Alla stjärnorna stod rätt för fortsatt nedgång i Coronakraschen i mars 2020.

Dubbeltoppen var precis på Fibonacci-nivån 50% samt att den slog i det glidande medelvärdet MA 200, en linje som kursen inte hade varit i kontakt med sedan den 20 februari. Det kunde här vara rimligt att anta att någon form av reaktion skulle komma och när marknaden tog ut en swing low på 1-timmesgrafen var detta ett tecken på potentiell trendvändning. Så här kunde man använt pyramiding-strategin vid detta tillfälle:

Pyramiding lämpar sig både för att gå lång och kort i marknaden. Tryck på bilden för att förstora.

Notera hur marknaden fortsätter ner gång på gång. Många hade nog haft lust att ta vinsten redan runt entry 3 men för att lyckas med pyramiding är det är viktigt att man tror på strategin och fortsätter att lägga till oavsett vad känslorna säger.

Om du vill öva dig för små summor föreslår vi att göra det på marknader som S&P 500 eller FTSE då dessa kostar relativt lite per enhet. På AvaTrade kan du dessutom köpa dessa i enheter ner till 0.1 vilket gör det möjligt att testa med väldigt små belopp.

Gå med i vår Facebook-grupp - Svenska daytradersKlicka här

Övriga tankar om strategin:

  • Använd strategin endast i starkt trendande marknader.
  • Börja smått. Vi uppmuntrar dig till att börja på ett demokonto eller med väldigt små summor. När du känner dig mer varm i kläderna kan du börja öka insatsen.
  • Undvik pyramiding på marknader eller timeframes som ”gapar” då du riskerar att förlora mycket om marknaden öppnar upp emot dig.
  • Det är viktigt att understryka att detta INTE är att ”snitta in sig”, alltså köpa mer när en handel går emot dig. Detta är motsatsen och det är därför det fungerar. Det förstnämnda är nämligen ökänt för att vara extremt destruktivt för ett handelskonto (förutsatt att det inte bygger på en välbeprövad strategi).
  • När du väl är inne i traden, håll dig till planen.

Denna text är skriven för att inspirera dig till att pröva och undersöka potentialen som pyramiding har. Du har säkert en egen strategi som du kan applicera pyramiding på, annars kan du finna flera trendföljande strategier i vår strategiavdelning. Bland andra den här strategin.

Att veta när man ska använda pyramiding kräver mycket träning men den potentiella vinsten gör att det är värt ansträngningen.

Spread the love