Stokastiska oscillatorn

Publicerad: 20. augusti 2015

Trots det något kryptiska namnet är den stokastiska oscillatorn en av de mest erkända indikatorerna för att bedöma dynamiken i en marknad. Tanken bakom indikatorn är att i en uppåtgående trend bör priset i varje period stänga nära den högsta punkten i det område priset rör sig i. Detta signalerar att marknaden tenderar att fortsätta uppåt. I nedåtgående trender kommer då priset stänga i nederkant av det område den rör sig i.

Den stokastiska oscillatorn rör sig inom ett område av 0 till 100 och innehåller vanligtvis två rader. Den första raden kallas % K, som är ryggraden i indikatorn. Den andra linjen kallas% D, och det är helt enkelt ett glidande medelvärde av % K. Denna linje anses vara den viktigaste av de två eftersom det är denna linje som ger de mest pålitliga signalerna av de två. Av denna anledning brukar man ibland strunta i att använda % K. Om denna indikator används över 6 perioder för sin beräkning så kommer den hitta värdet för 6 timmar tillbaka om vi använder en timme som en period.
Oscillatorn kan användas på många olika sätt. Vanligast är det att se om det finns avvikelser (divergens) i priset. Se diagrammet nedan.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här
Som du kan se på bilden går priset ner samtidigt som värdet på stokastiska oscillatorn går upp. Detta tyder ofta på potentiell uppgång.

Här kan man se att den stokastiska oscillator bildar en högre bas. Detta kan tolkas som en signal om att momentum är på uppgång.

Kombinera gärna en sådan här indikation med någon bekräftande signal. Det kan vara ett candlestick-mönster, exempelvis ett hammercandlestick eller engulfing bar. Många traders tittar också på när linjerna korsas. När den blåa linjen korsar den orangea linjen i ovanstående bildexempel skulle kunna vara vara ett läge att gå lång exempelvis.

Med Markets kan du spekulera i kursfall med hävstång Klicka här
Spread the love