Stokastiska oscillatorn

Publicerad: 20. augusti 2015

Trots det något kryptiska namnet är den stokastiska oscillatorn en av de mest erkända indikatorerna för att bedöma dynamiken i teknisk analys. Tanken bakom denna indikator är att i en uppåtgående trend bör priset i varje period stänga nära den högsta punkten i det område priset rör sig i. Detta signalerar att marknaden tenderar att fortsätta uppåt. I nedåtgående trender kommer då priset stänga i nederkant av det område den det rör sig i.

Den stokastiska oscillatorn rör sig inom ett område av 0 till 100 och innehåller vanligtvis två rader. Den första raden kallas % K, som är ryggraden i indikatorn. Den andra linjen kallas% D, och det är helt enkelt ett glidande medelvärde av % K. Denna linje anses vara den viktigaste av de två eftersom det är denna linje som ger de mest pålitliga signalerna av de två. Av denna anledning brukar man ibland strunta i att använda % K. Om denna indikator används över 6 perioder för sin beräkning så kommer den hitta värdet för 6 timmar tillbaka om vi använder en timme som en period.
Oscillatorn kan användas på många olika sätt. Vanligast är det att se om det finns avvikelser (divergens) i priset. Se diagrammet nedan.

Vill du daytrada? Vi rekommenderar handelsplattformen MarketsKlicka här

stok

Här ser du en botten i priset  08,45. Priset närmar sig senare samma nivå runt på 11:30. Här kan man se att den stokastiska oscillator bildar en högre bas. Detta kan tolkas som en signal om att momentum är på uppgång. De flesta traders kommer att vänta på bottenformationen bekräftas och sedan gå in i rekylen uppåt.

Vill du daytrada? Vi rekommenderar handelsplattformen MarketsKlicka här

 

Spread the love

Kommentarer

  • Relaterat
  • Senaste
  • Populära