Köp Bitcoin [BTC] – Så gör du

Publicerad: 4. mars 2024

Det är inte många tillgångar som får större uppmärksamhet än bitcoin. En stor del av intresset beror onekligen på de enorma kursökningarna i kryptovalutan de senaste åren. I denna guide visar vi det viktigaste du behöver veta om “det digitala guldet” och hur du kan köpa bitcoin på ett enkelt och säkert sätt.

De enorma stigningarna var störst i början på 2010-talet men det betyder inte att du inte har kunnat tjäna pengar på bitcoin sedan dess. I 2019 steg bitcoin med hela 89%. Det är samtidigt viktigt att nämna att kurssvängningarna är stora, också innanför relativt korta tidsramar. Men just volatiliteten är det som tilltalar många investerare. Intresset för att handla bitcoin är idag större än någonsin.

För dig som är ny på kryptovalutamarknaden kan den enklaste ingången vara att spekulera i prisutveckling. Det kan enkelt göras hos en reglerad och EU-godkänd handelsplattform, exempelvis Markets. Plattformen är användarvänlig och det är enkelt att investera i och följa kursutvecklingen i bitcoin och andra kryptovalutor. Dessutom tar det inte mer än några minuter att öppna ett konto och överföra pengar – därefter är du klar till att kasta dig ut på marknaden.

Läs vår recension av Markets du vill lära dig mer om trading-plattformen.

Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här


Vidare i denna artikel svarar vi på några av de vanligaste frågorna kring bitcoin.

[ez-toc]

Hur kan jag köpa bitcoin?

Du kan köpa bitcoin på många handelsplattformer över hela världen. Vi uppmanar dig till att vara medveten om vilken plattform du väljer och att du alltid ser till att du köper och säljer bitcoin (och andra tillgångar) hos en reglerad mäklare. Nätmäklaren Markets har svensk mäklarlicens, är reglerad efter europeisk finanslagstiftning och är därmed en trygg och säker plattform att handla på.

Nedan ser du en video om hur du handlar på Markets:

Bli en skicklig trader – Anmäl dig till kostnadsfri e-kursKlicka här

Vad är bitcoin och hur fungerar kryptovalutan?

Bitcoin är var den första kryptovalutan, skapad i 2009 av en person som använt pseudonymen Satoshi Nakamoto. Ingen har lyckats ta reda på vem som ligger bakom pseudonymen, även om flera genom åren har blivit misstänka för att vara Nakamoto.

En av de största fördelarna med bitcoin är att man kan genomföra transaktioner utan någon mellanman, alltså banken. Avsändaren överför bitcoin direkt till mottagaren, vilket bidrar med att hålla transaktionskostnaderna låga. Under de senaste åren har flera etablerade företag valt att erbjuda bitcoin som betalningsmetod, du kan exempelvis köpa möbler på Overstock eller boka hotell på Expedia med bitcoin.

Bitcoin är nog mest omtalad och populär på grund av investeringsmöjligheten som kryptovalutan erbjuder. Exempelvis steg bitcoin med mer än 1000% i 2017 och sedan dess har uppgången blivit betydligt större (med stora kurssvängningar). Det är hela tiden analytiker som överträffar varandra med riktkurser för bitcoin, medan andra är mer skeptiska till värderingen och användningen av kryptovalutan. Men att det ”digitala guldet” är ett spännande investeringsobjekt kan man inte neka till.

Bitcoins kurs
Ytterligare en graf som visar hur volatil bitcoin kan vara i vissa perioder.

Så fungerar blockchain

Som en decentraliserad valuta baserar bitcoin sig på den så kallade blockkedjeteknologin (blockchain). Vanligtvis kan allt som existerar digitalt kopieras, men blockchain-teknologin omöjliggör detta och gör att man inte kan använda en digital valuta mer än en gång.

När du använder bitcoin sänds transaktionen ut till bitcoin-nätverket där så kallade ”miners” verifierar transaktionen. Nätverket består av miljoner av noder som godkänner transaktionerna och därför finns inte behov för verifiering av en tredje part. Alla transaktionerna loggas och offentliggörs så att användarna av bitcoin skyddas mot svindel.

Se mer om bitcoin i videon.

När en transaktion genomförs blir information som avsändare, mottagare, datum samlade i ett block. Detta innehåller den aktuella transaktionen samt liknande transaktioner som nyligen är sända till nätverket. Validiteten till transaktionerna befinner sig därefter i ett skyddat block som kontrolleras och bekräftas av den kollektiva datakraften som de olika ”miners” besitter.

En ”miner” använder hela, eller delar av sin datorkraft för att lösa komplexa matematiska formler. När dessa är lösta så kommer hela blocket att verifieras. ”Miners” belönas för jobbet genom betalning i bitcoin.

Det aktuella blocket kopplas därefter ihop med ett annat block och bildar en offentlig kedja. Namnen på de som står bakom transaktionerna offentliggörs dock inte. Processen fortsätter i det oändliga och så utvidgas en blockchain till att omfatta miljoner av noder. Detta säkrar att den offentliga bokföringen existerar överallt på nätet och därmed är det nästintill omöjligt att tillbakakalla en transaktion som är noterad. Det enda sättet att tillbakakalla en transaktion på är att ta makten över 51% av noderna i nätverket, vilket i praktiken är omöjligt.

Detta är en av orsakerna till att teknologin är så otroligt värdefull. Blockchain kan i teorin överföra stora summor utan att involvera en tredje part (bank exempelvis) och mycket snabbare än vad det går idag.

Varför köpa bitcoin?

De enorma kurssvängningarna i bitcoin har varit med till att skapa rubriker om kryptovalutan. Detta har medfört att traditionella investerarare i lång tid har haft en tendens till att förlöjliga kryptovalutan och omtala den som en ”bubbla”.

Den kanske mest kritiska rösten av dem alla har varit chefen för investeringsbanken JPMorgan Chase, Jamie Dimon. Grafen nedan illustrerar en tidslinje över några av Dimons uttalanden ihop med prisutvecklingen på bitcoin. Hösten 2017 kan vi se at Dimon kallade bitcoin för ”svindel”, men bara ett halvt år senare tog han tillbaka det uttalandet.

Jamie Dimons uttalande om bitcoin.

Hans egen dotter hade för övrigt valt att köpa bitcoin i denna period. Idag har även Dimon och JPMorgan kryptobörser som Coinbase och Gemini som kunder.

Bitcoin har fortfarande många kritiker, men det är inget tvivel om att kryptovalutan blir sedd som mer och mer legitim. I dag kan bitcoin handlas som futures-kontrakt på Chicago Mercantile Exchange (CME) och Chicago Board Options Exchange (CBOE), något som har gjort att större institutioner och investerare har möjlighet för att exponera sig mot bitcoin.

Tidigare blev bitcoin sett som ett effektivt sätt att hantera värdeöverföringar på men det har nu utvecklats andra kryptovalutor som är minst lika bra för det. Däremot blir bitcoin av fler och fler sett som ett alternativ till guld – alltså ett sätt att förvara värde på. Den totala mängden av bitcoin är nämligen begränsad till 21 miljoner och så länge efterfrågan fortsätter med att stiga så kommer också de långsiktiga priserna fortsätta upp.

Vad kan jag köpa med bitcoin?

Bitcoin har börjat få fotfäste som betalningsmedel hos fler och fler seriösa aktörer runt omkring i världen. I Sverige kan du bland annat betala med bitcoins i exempelvis en del kaféer/restauranger och i olika butiker. Men du kan också handla hos stora internationella företag såsom:

  • Dell – Internationell datafirma
  • Microsoft – Bitcoin som betalningsmedel i Xbox och Windows store
  • Bloomberg – Stort, seriöst finansmedieföretag
  • Zynga – Mobilspel

Det är länder som är långt före Sverige i användningen av bitcoin. Man kan exempelvis i Japan och Schweiz använda bitcoin som betalning för många varor och tjänster men samtidigt är det ändå så att den faktiska användningen av kryptovalutan är försvinnande liten i jämförelse med uppmärksamheten som bitcoin får.

Vad kostar en bitcoin?

Bitcoin-kursen kan variera från handelsplattform till handelsplattform, även om den i det stora hela följer samma utveckling överallt. Nedan kan du se pris- och kursutveckling på en av marknadens största kryptovalutabörser.

Det finns exempel på att bitcoin-priset på vissa sydkoreanska börser har varit särskilt högt när efterfrågan på kryptovalutan ibland varit extrem. På coinmarketcap.com kan du se genomsnittskursen på bitcoin och andra kryptovalutor.

Hur skapas bitcoin?

Bitcoin registreras, som nämnts tidigare i en blockchain, alltså den decentraliserade bokföringen där alla bitcoin-transaktioner noteras i block. Dessa kedjor sammanför ”miners” som verifierar blocken och i gengäld tjänar de bitcoin eller andra kryptovalutor på att genomföra processen.

För dig som önskar att ”mina” bitcoin idag kräver det stora och dyra datorer med extrem kraft för att verifiera de komplexa blocken av transaktioner. Efterhand som blockchain-nätverket växer blir beräkningarna svårare att utföra och detta kräver ännu dyrare och mer kraftfulla maskiner. Detta står i stark kontrast till den tid då ”miningen” kunde utföras från en helt vanlig PC i bitcoins tidiga år.

Mining och bitcoin-halveringen

Som ”miner” behöver du inte själv lösa de komplicerade beräkningarna, det ordnar datorn själv om du kopplar den till nätverket och laddar ner nödvändig programvara. På grund av den enorma komplexiteten i verifieringsprocessen förbrukar datorerna stora mängder ström, vilket gör att många kritiserar processen för att vara allt annat än klimatneutral.

Anledningen till att processen kallas ”mining” är för att tillgången inte är obegränsad (likt guld och olja). 21 miljoner är det maximala antalet bitcoin som kommer att finnas på marknaden. När en ”miner” verifierar ett block, mottar han eller hon en liten andel bitcoin. Detta är det enda sättet som det skapas nya bitcoin på.

Bitcoin-mynt stoppas ner i ficka.
Minare mottar bitcoin i belöning.

Idag finns det ca 16,8 miljoner bitcoin i marknaden och om utvecklingen fortsätter i samma tempo kommer det ta ytterligare ca. 120 år före alla bitcoin är tillgängliga på marknaden.

Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här


Andelen bitcoin som ”minare” mottar halveras omkring vart fjärde år. Du har kanske hört snacket om ”bitcoin-halveringen”? Detta har tills vidare skett tre gånger i historien, senaste gången i maj 2020. Belöningen för varje block som ”minas” ligger idag på 6,25 bitcoin. Konkurrensen kring att mina bitcoin är större än någonsin och ju fler “minare” i marknaden, ju mer komplicerad blir verifieringsprocessen.

Bitcoin-febern är högst i Kina och det är där du hittar de flesta ”minare”. Företagen som utvecklar den avancerade utrustningen som används i processen njuter förstås av utvecklingen och den största förhandlaren av mining-utrustning är den kinesiska microship-utvecklaren Bitmain, men också välkända amerikanska företag som AMD och NVIDIA producerar grafikkort som används av många ”minare”.

Om du är intresserad av att börja med ”mining” av bitcoin eller andra kryptovalutor kan du hitta mer information här.

Vad är bitcoin wallet och hur fungerar den?

En bitcoin wallet är en programvara/”private key” som ger tillgång till dina bitcoin. Med en wallet kan du motta och skicka bitcoin och programvaran finns i flera varianter, till dator, mobil, web eller som hårdvara.

En bitcoin wallet kallas också digital plånbok, en sådan är en nödvändighet om du vill äga bitcoin och inte bara investera i kontrakt som följer priset på kryptovalutan. En wallet kan liknas med en plånbok men istället för att fysiskt lagra bitcoin så innehåller en wallet relevanta upplysningar om din ”private key” som ger dig möjlighet till att genomföra transaktioner med bitcoin.

Desktop wallets installeras på en vanlig PC och ger användaren möjlighet för att skicka och motta bitcoin och lagra sin ”private key”. Några av de mest kända desktop wallets är Bitcoin Core, Armory, Hive OS X och Electrum.

Med en mobil wallet kan du göra samma saker som med en desktop wallet. Du kan också genomföra betalningar med mobilen via en NFC-skanning eller QR-kod. Bitcoin Wallet, Hive Android och Mycelium Bitcoin wallet är några av de mest kända bitcoin wallets.

Web wallets låter dig använda bitcoin överallt, antingen via en webbläsare eller på mobilen. Om du använder en web wallet bör du vara uppmärksam på att denna typ av wallets lagrar dina ”private keys” online. Bland de mest kända är Coinbase och Blockchain.

Hardware wallets kan både lagra ”private keys” och facilitera utbetalningar. Ett bra exempel är Ledger Nano S.

Det är avgörande att du ser till att lagra dina bitcoins på ett tryggt sätt. Välkända och viktiga råd är att göra starka lösenord till olika wallets och lagra ”private keys” offline för att undgå att hackare och okända tredjeparter kan få tillgång till dem.

Hur växlar eller säljer jag bitcoin?

På nätet kan man få intrycket av att det är svårt att växla eller sälja bitcoin. Detta är inte riktigt sant. Det föregår miljoner av handlar varje dag och för dig som handlar på en av de stora, väletablerade bitcoin-börserna har du möjlighet att växla bitcoin till dollar omedelbart.

En av marknadens största kryptovalutamarknader heter Kraken.com men vi rekommenderar inte denna börs då vi har upplevt att bli utestängda från vårt konto och efteråt ägnat 12 dagar till att komma i kontakt med kundservice.

Detta är också en av orsakerna till att vi rekommenderar att köpa bitcoin som kontrakt (CFD) som beskrivits överst i artikeln. Då får du en andel i samma procentuella stigningar som när du handlar fysiska bitcoin (eller andra kryptovalutor) men utan att behöva upprätta en wallet. Därmed är du också mindre utsatt för hacker-angrepp o.s.v.

Vanliga frågor om bitcoin

Vad är bitcoin?

Bitcoin är en kryptovaluta som gör det möjligt att överföra pengar utan någon mellanhand. Valutan baseras på en revolutionerande teknologi som kallas blockchain.

Var köper man bitcoin?

Du köper bitcoin på en handelsplattform eller på en kryptovalutabörs. I denna guide visar vi hur du köper bitcoin via en säker och trygg plattform.
[Läs vår guide om hur du investerar i bitcoin]

Vad kostar en bitcoin?

Priset på bitcoin varierar över tid. De senaste åren har den stigit i genomsnitt 200% om året. Du kan se den aktuella kursen i vår guide till bitcoin.

Hur köper man bitcoin?

Det enklaste sättet att köpa bitcoin på är att upprätta ett konto hos en handelsplattform. Efter att du har upprättat dig, överför du pengar till kontot och därefter söker du på “Bitcoin” eller “BTC” i sökfältet.

Spread the love