En stop loss är en nivå där du önskar att din handel stängs om din position går emot dig. Den försäkrar dig med andra ord om att begränsa din eventuella förlust. Så om du vill handla säkert ska du använda stop loss, det är en bra regel att ha med sig som nybörjare inom trading.
På många handelsplattformar kan du ange din stop loss i t. ex. pips, procent, antal kronor eller kursnivå. Vi rekommenderar att du fokuserar på kursnivå då det är den som är mest intuitiv. Kursnivå-stop lossen är även den som vi fokuserar på i denna text.
På handelsplattformen Markets kan du välja stop loss i rate (kursnivå), pips, valuta eller procent. Om du väljer kursnivå ser du hur mycket du riskerar om kursen når din stop loss och du blir utstoppad. I detta fall handlar vi i USD så därför är risken $90.83 (Se “Loss” i botten av den röda rektangeln). Att du vet din totala risk om du förlorar är otroligt viktigt för att kunna ha en bra riskhantering.
Det är essentiellt var du placerar din stop loss, då det är i förhållande till denna placering som din risk/reward-ratio mäts. Givetvis vill du ha en så hög risk/reward-ratio som möjligt och därför vill du inte ha för stort rum till din stop men du vill inte heller ha den för tight då det riskerar att du blir utstoppad. Detta huvudbry plågar många traders dagligen.
|
Det korta svaret är att du ska sätta din stop loss vid den nivå där din initiala analys visar sig var fel.
Detta beror så klart på din strategi men ett vanligt sätt (om man köper) är att sätta stop lossen den under den senaste botten. Se exempel:
I ovanstående exempel fungerade stop loss-placeringen bra och handeln hade gett en fin vinst. Det kan dock vara en god idé att ge kursen lite mer utrymme att andas. Det kan vara otroligt retfullt att sätta en tight stop loss och bli utstoppad i onödan bara för man ville ha en så hög risk/reward-ratio som möjligt. Det är nämligen vanligt att kursen dyker ner strax under den senaste botten för att snabbt vända upp igen (ett s.k. “false break”) som i detta exempel:
Du kan här välja att ge det extra utrymmet på ren känsla eller så kan du exempelvis använda ATR-indikatorn (average true range) för att sätta din stop loss. ATR-mäter volatiliteten i marknaden och indikatorn kan vara mycket behjälplig när det kommer till stop loss-placeringen. Hur du kan använda indikatorn förklaras i denna video:
Beroende på din riskvilja och strategi kan du välja att flytta upp stop lossen när handels utvecklar sig i din riktning. Se dock upp med att sätta stop lossen på break even, alltså din inköpskurs, för tidigt. Det är vanligt att man lurar sig själv här och sätter den för tidigt på break even, blir utstoppad, för att sedan se marknaden fortsätta i trendens riktning. Ett exempel på detta kan se ut så här:
På många handelsplattformar finns det en trailing stop loss-funktion som gör att stop lossen automatiskt flyttas uppåt (om du går lång) i samma steg som kursen går upp. Tanken på att stop lossen sköter sig själv och du som trader kan luta dig tillbaka kan säkert vara lockande. Men du tappar på detta sätt en hel del kontroll och du riskerar att bli utstoppad i onödan. För att få mer kontroll kan du istället ”traila” din stop loss manuellt och helt enkelt sätta den under den senaste högre botten NÄR marknaden har brutit igenom nästa motståndsnivå.
Övriga tankar om stop loss:
- Om du ser att din stop loss blir för stor i förhållande till din take profit, avstå från att ta traden.
- En stop loss-order är inte en 100% garanti för att den blir utlöst. Om marknaden exempelvis blir väldigt volatil kan du riskera att komma ut till en sämre kurs än din stop loss. Eller om du håller en position över helgen och marknaden ”gapar” emot dig på måndagen. Vissa plattformar erbjuder dock en garanterad stop loss mot en liten avgift.
- Du måste inte sätta din stop loss under en botten (om du går lång) eller över en topp (om du kortar). Beroende på ditt inköpspris och strategi vill du kanske sätta stop lossen på ett annat ställe. Men det är viktigt att du kan motivera varför och du inte bara sätter den på måfå.
- När du väl gjort din analys och satt din stop loss – flytta den aldrig i förlustens riktning! Flytta den bara med vinsten.
Du har kanske hört om erfarna traders som inte använder stop loss. Detta gör de oftast för att de inte vill bli utstoppade i onödan om marknaden blir volatil. Detta är dock något som kräver extremt mycket erfarenhet för att kunna behärska och inget som rekommenderas för en nybörjare.
Med en stop loss har du alltid koll på din eventuella förlust om marknaden går emot dig. Detta är otroligt viktigt att veta för att kunna sköta en bra riskhantering och på sikt kunna få sitt tradingkonto att växa.