Trendkanaler

Publicerad: 4. augusti 2015

Trendkanaler är ett viktigt verktyg för daytraders och andra investerare och kan bidra till att ge en förståelse för vilken typ av marknad du befinner dig i.

Trendkanalen markeras genom att ansluta toppar med toppar med bottnar i en kanal. Ska du handla med trenden, kan du sedan köpa när priset är nära botten av kanalen och därmed följa utvecklingen och få ett bra ingångspris. Så länge priset håller sig inom kanalen vet du att trenden är intakt och det är relativt säkert att handla.

Om man tittar på diagrammet ser man att det är väldigt svårt att tjäna pengar genom att gå emot trenden. Uppgångarna är betydligt starkare än nedgångarna.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

Trendkanaler kan också ge en bild av när en trend är över. Så länge grafen visar högre toppar och högre bottnar och stannar inom kanalen så är trenden intakt. Det är ingen god idé att handla enbart på linjerna utan använd gärna någon mer signal/bekräftelse på att en eventuell vändning kan ske.

Trendkanalen markeras genom att ansluta toppar med toppar och bottnar med bottnar i en kanal.

Förr eller senare bryter priset ut från trendkanalen. Detta ska vi se som en signal på att trenden är bruten och att trendkanalen inte längre är aktiv. Vissa daytraders letar efter just dessa utbrott att agera på. När priset bryter sitt stöd i nedre delen av kanalen kan det vara ett bra läge att gå kort.

Oavsett om du vill handla “studsarna” i trendkanalen eller det eventuella utbrottet är det rekommenderat att inte enbart handla på själv linjen då denna blott är probabilistisk. Använd gärna en bekräftande signal, exempelvis ett engulfing candle. Du kan läsa mer om engulfing candles i denna artikel.

Nedan ser du exempel på ett utbrott från kanalen. Notera att den nedersta trendlinjen nu går från att vara stöd till att vara motstånd. Det kan här vara en intressant möjlighet att gå kort i marknaden.

 

Ett exempel på hur man kan handla utbrottet från en kanal. Notera ett så kallat “false break” på uppsidan. När brottet på nersidan senare kommer går kursen upp lite igen och försöker att komma in i kanalen men trendlinjen har nu gått från att vara stöd till motstånd. Detta bekräftas genom ett bearish engulfing candle som får “follow through”, alltså att candlet efter fortsätter neråt.
Spread the love