Köp Ethereum (ether) – Så kommer du igång!

Publicerad: 11. januari 2021

Ethereum har av många beskrivits som ”nästa Bitcoin”, vilket kan vara både rätt och fel. På många sätt är Ethereum ett mer ambitiöst projekt än Bitcoin och det är också anledningen till att många överväger om deras pengar är bättre investerade i Ethereum-projektet än i Bitcoin – eller om man ska investera i båda.

För nya kryptovalutainvesterare är det enklast att köpa ether som kontrakt för att spekulera i prisutvecklingen. För detta kan du använda handelsplattformen Markets som är en reglerad mäklare under den finansiella EU-lagstiftningen. Här är det lätt att följa etherpriset och spekulera i upp- och nedgångar. Det tar fem minuter att registrera sig på plattformen och sedan ett par minuter att överföra pengar. Sen är du igång och du kan omedelbart börja handla med kryptovalutan.

Läs mer här om hur du registrerar dig på Markets och handlar med kryptovaluta.

Här är en översikt över vad du borde veta om Ethereum:

Hur kan man köpa Ethereum?

Ether handlas på ett brett utbud av plattformar över hela världen. En av plattformarna som är under EU:s finansiella lagstiftning är, som nämnt, Markets-plattformen. Det innebär en trygghet att plattformen är godkänd i EU och detta är inte fallet på de flesta andra plattformar där man kan spekulera i kryptovaluta.

Nedan är en video som visar hur du köper kryptovaluta hos Markets. Videon visar hur du handlar bitcoin men samma principer gäller för de andra kryptovalutorna:

I denna video ser du hur du öppnar ett handelskonto hos Markets:

Du kan registrera dig på fem minuter genom att klicka på ”Create account” eller ”I want to trade” när du går in på webbplatsen.

Här uppmanas du att uppge din e-post och skapa ett lösenord och sedan är du igenom den första delen av processen. Sen ska du välja om du vill handla på ett demo-konto i början eller ett konto med riktiga pengar, vilket kan ses nedan.

Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här


Du kommer alltid att kunna växla mellan demo-kontot och ditt riktiga konto senare genom att klicka fram och tillbaka mellan dina konton, som kallas ”CFD Real” och ”CFD Demo” i det övre högra hörnet på skärmen när du är inloggad. Så det är inte så viktigt vad du väljer i första hand. Om du vill prova plattformen först och dess funktioner kan det vara en bra idé att börja med demo-kontot.

Om du vill handla med riktiga pengar kommer du bli ombedd att fylla i lite information om dig själv och svara på några frågor. Efter det är det bara att överföra pengar med ett bankkort och du är nu du redo att investera, antingen i ether eller i några av de andra produkter man kan köpa på plattformen.

Efter att ha deponerat pengar på kontot kan du söka efter ”ether” eller ”ETH”, vilket är en förkortning för Ethereums kryptovaluta.

Om du vill köpa Ethereums kryptovaluta genom att spekulera i att marknadsvärdet ska stiga, klickar du helt enkelt på ”Buy” och om du vill satsa på att marknaden ska gå ner kan du ”korta” ether genom att trycka på ”Sell”.

Att handla en kryptovaluta som ether via ett CFD-kontrakt har vissa fördelar. Dels behöver du inte sätta dig in i vad det innebär att ha en ”wallet” och de andra tekniska detaljerna som följer av att du faktiskt äger ether. Dels har du möjlighet att handla på en börs som omfattas av EU-baserad finansiell lagstiftning vilket ger dig vissa rättigheter som konsument. Om börsen som du handlar på exempelvis går i konkurs vet du att du är täckt och kan få tillbaka dina pengar, åtminstone upp till en viss gräns som i skrivande stund är upp till 20 000 euro. Du garanteras alltså detta belopp på några av de börser där du handlar via kontrakt, t.ex. hos handelsplattformen Markets. Hos de nya kryptovalutabörserna där du faktiskt handlar med – och äger – kryptovalutan har du dock inte den här typen av säkerhet.

Ett annat problem är att kryptovalutabörser kan utsättas för att bli hackade, varefter du som användare kan riskera att förlora alla dina pengar. I 2014 blev den då största bitcoin-börsen i världen Mt. Gox hackad och nära 460 miljoner dollar av kundernas pengar försvann i luften. Sedan dess har flera börser hackats. Senast gick den sydkoreanska Youbit-börsen i konkurs efter att hackare stal ungefär en halv miljard dollar.

Om du inte behöver dina ether för någonting utan bara vill spekulera i priset kan vi inte rekommendera att köpa ”äkta” ether på en bitcoinbörs. Du får exakt samma värdestegring med ett kontrakt som följer priset – utan riskerna som finns i samband med handel på en oreglerad börs.

Vad kostar det att köpa Ethereum via ett kontrakt?

När du köper ether via Markets är det en skillnad i köp- och säljpriset och detta är den primära kostnaden. Detta är det så kallade ”spreadet”. På skärmdumpen nedan kan du se hur mycket det vanligtvis är i ether:

Det är denna ruta som dyker upp när du trycker på ”Buy” för att köpa ether.

Du kan se här att skillnaden mellan köp och sälj är 5 dollar. Denna skillnad kallas alltså spread. Så om du köper och sedan säljer omedelbart efter varandra blir skillnaden 0,4%. Det finns också en liten daglig ränta genom att spekulera i ether på detta sätt. Den variera mellan olika instrument men du finner den genom att titta under fliken ”Key statistics” och sedan ”Overnight interest”.

Det är värt att notera att när du handlar på en plattform som Markets, köper du en produkt som är ett så kallat CFD-kontrakt. Det följer priset på ether så när ether stiger tjänar du pengar och när kryptovalutan sjunker i pris förlorar du därefter. På så sätt kan du spekulera i kryptovalutapriset utan att behöva ha nackdelarna med att faktiskt äga den faktiska valutan (hackningsrisk etc.)

Varför köpa Ethereum?

Ether har för närvarande en position som nr 2 i hierarkin av kryptovalutor. Eftersom Ethereum (ether) är den näst mest kända kryptovalutan kan det vara en bra idé att inkludera den i portföljen. Det är lätt att växla från Bitcoin till Ethereum och det är därför rimligt att anta att en mindre del av den mycket höga volymen i Bitcoin så småningom kommer att flyttas över till ether. Bitcoin har introducerats som futures på flera börser de senaste åren och ether, som nummer 2 i serien, kan mycket väl vara nästa i ledet att introduceras som future.

Men det är inte bara Ethereums rykte som ’nästa Bitcoin’ som gör den intressant. Ethereum kan göra mycket som Bitcoin inte kan. Ethereum är en decentraliserad plattform för applikationer som ger möjligheter att köra applikationer utan risk för bedrägeri, censur, stillestånd eller inblandning från tredje part.

Ethereum lanserades 2015 med idén att låta användare bygga ”decentraliserade applikationer” där de kan betala med ether för att köpa datorkraft på datorer som drivs av medlemmar i nätverket. Dessa applikationer kan vara allt från finansiella tjänster till enkla spel och allt går till på ett sätt som gör det omöjligt för en central myndighet att stänga av den.

Det erbjuder några nya möjligheter. Eftersom Ethereum driver allt decentralt beskrivs projektet ofta som uppfinningen av en ”världsdator” och denna kombinerade datorkraft kommer att kunna lösa många nya problem.

Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här


Flera företag arbetar för närvarande med att erbjuda decentraliserade backup-lösningar baserade på Ethereums teknik så att du i framtiden kommer att kunna använda en backup som är 90% billigare än den du får från Google och Amazon – se bland annat företaget Storj, som arbetar med detta. Detta kan göras eftersom du kommer att kunna hyra ledigt utrymme på hårddisken och lagra en liten del av en fil från en annan dator, som kan kombineras med delar av filen från andra datorer. Hela filen kommer dock bara att kunna samlas på den dator som ursprungligen utförde säkerhetskopian.

Här är en video som visar några av tankarna bakom Ethereum på en helhetsnivå.

Precis som Bitcoin är Ethereum baserad på Blockchain-teknik och Ethereum har byggt vidare på detta genom att uppfinna ”smart contracts ”, vilket är ett bra exempel på hur alla typer av kontrakt kan omformuleras till datorkod och köras automatiskt när vissa villkor är uppfyllda.

Låt oss ta ett exempel: Vi föreställer oss att du äger en frisörverksamhet och du ber ett online-marknadsföringsföretag att optimera din webbplats så att den blir nummer 1 på Google när du söker efter ”Frisör i Stockholm” två månader senare. Företaget säger att de kan lösa uppgiften och att det kostar 10 ether om det lyckas och 2 eter om det inte lyckas. Därefter börjar de arbeta.

Vanligtvis måste du först skicka ett kontrakt, underteckna det och när arbetet är klart kommer leverantören att be om pengarna. Då måste den skriva ut en faktura som du kan skicka till bokföringsavdelningen och leverantören får kanske, kanske inte, sina pengar 30 dagar senare.

Med ett ”smart contract” ställer du in en enkel regel via ett program: Kontrollera om webbplatsen är nummer 1 i sökningen ”Frisör i Stockholm” två månader senare, och i så fall överföra 10 ether. Annars överför 2 ether.

På detta sätt kommer du att upptäcka att kontrakt kan skapas utan friktion eller tidsfördröjningar. Och företaget som har utvecklat det specifika ”smarta kontraktet”, baserat på Ethereum, kan betalas en liten avgift för besväret, kanske 0,0001 ether. Och på detta sätt har en ny och effektivare ekonomi uppfunnits.

Vem ligger bakom Ethereum?

Ethereum grundades av Vitalik Buterin, Jeffrey Wilcke och Gavin Wood. För sju år sedan anlände de till Zug i Schweiz, som också är känt som ”kryptodalen” på grund av de många kryptoföretag som har startat sin verksamhet i staden. Deras mål var att bygga nästa generation av blockchain-teknik genom att bygga ”Ethereum World Computer” och programmerbara ”smart contracts”.

De flesta ansåg att projektet var för ambitiöst. Men det skulle visa sig att de hade underskattat hjärnkraften som hade kommit till staden.

Senare på året genomförde Ethereum en så kallad ICO (en börsnotering av kryptovaluta), vilket gav dem 18,4 miljoner dollar för att finansiera projektet. Vid denna tid sattes etherpriset till långt under en dollar men redan 2017 hade värdet stigit över 7000%. En av grundarna, Vitalik Buterin, tros vara god för mer än 2 miljarder dollar varav många finns investerade i Ether. Han lagrar bara sin 60-siffriga krypteringskod på ett ställe, och det är i hans eget huvud. Om han glömmer koden går pengarna förlorade.

Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här


Vitalik Buterin var endast 19 år då han ankom til Zug och påbörjade
Ethereum-projektet.

Ethereum har ett starkt team bakom sig. Grundaren Vitalik Buterin är en bra ledare för Ethereum-communityt och beskrivs av många som ett geni. Det är av stort värde att ha en ledare som kan visa vägen jämfört med till exempel Bitcoin där ingen vet vad som har blivit av skaparen Satoshi Nakamoto och makten måste därför delas mellan flera olika grupper.

Ethereum är en mer skalbar teknik än Bitcoin men har nyligen haft problem med att skala sig. Detta hände i samband med spelet ”Crypto Kitties” där du kan byta och uppfostra kryptokattungar som sedan kan säljas vidare. Spelet blev så populärt att det nästan stängde ner Ethereum-nätverket och Ethereums skalbarhet ifrågasattes. Trots det är det troligt att det stora Ethereum-communityt kommer att kunna lösa problemen och eftersom Ethereum sannolikt kommer att introduceras på fler börser i framtiden kan det finnas flera kurstriggers framöver. I motsatta änden är naturligtvis risken att Bitcoin – och kryptovalutorna – kan vara i en prisbubbla och om Bitcoin börjar falla drastiskt kan det också spridas till Ethereum. Det kan därför vara en bra idé att se Ethereum som en mer långsiktig investering. Om tio år kan kryptovalutan vara antingen 0 eller en kurs som är många gånger högre än den nuvarande.

Du kan följa kursen på ether hos coinmarketcap.com eller se den här nedanför:

Hur köper man Ethereum med en wallet?

Om du har valt att köpa ether ”på det enkla sättet” behöver du inte läsa resten av texten som fokuserar på hur du gör om du vill köpa riktig ether och förvara dem i en wallet. När du läser följande beskrivning står det nog klart för dig hur utmanande det kan vara att köpa ether.

Innan du köper ether är det viktigt att bli bekant med hur en ”wallet” fungerar. Både dess transaktioner och dess mjukvara. När man köper riktig kryptovaluta finns det ingen nåd. Om du gör ett enda misstag kan du förlora allt du har på kontot. Denna risk kan dock minskas om du följer guiden nedan och du ser till att vara noggrann och försiktig.

En Ethereum-wallet är en mjukvara som lagrar det värde du har i ether. Ethereum-wallets kan vara en applikation som körs på din dator, på en mobil som en app, eller som en så kallad ”hardware wallet” eller en onlinebörs. Den officiella Ethereum-wallet kan laddas ner på Ethereum.org.

Om du vill köpa Ethereum och skydda dina pengar själv måste du ladda ner en wallet. Här kan du välja mellan en ”light client” eller en ”full node”. Om det är nytt för dig att köpa ether rekommenderar vi att du laddar ner light-versionen då man med en ”full node” laddar ner hela Etheruem-blockkedjan som tar upp flera gigabyte.

Här är länkar till två light-version av wallets:

MyEtherWallet

Jaxx.io

Den senare stöder också andra kryptovalutor.

Vad är en private key?

När du har valt en Ethereum-wallet får du en private key. Det är nyckeln till din wallet. Om andra får tag i den har de full tillgång till din wallet och alla pengarna på den. När du skapar din wallet kommer du att bli ombedd att ta en kopia av din private key. De wallets som vi har länkat till ovan genererar en nyckel offline, den skickas aldrig till en server och kan därför inte ses av andra. Det är nu upp till dig hur du vill lagra din private key. Tyvärr finns det en hel del exempel på användare som glömt var de gjort av sin private key och om det händer finns det inget sätt att få tillbaka den. Pengarna på din wallet går då förlorade.

Vissa användare väljer att skriva ut sin private key och bevara den offline. Om du har en större mängd ether kan du välja att få en hardware-wallet som beskrivs nedan.

Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här


Transaktioner och adresser

När du har laddat ner en wallet och säkrat din private key är det dags att överföra pengar. Men innan dess bör man bekanta sig med hur en ether-transaktion ser ut. Din wallet genererar automatiskt ett antal mottagaradresser som också kallas ”public keys” och till skillnad från din private key kan de distribueras utan risk. Betalningar till dessa adresser skickas till din wallet. Alla transaktioner på Ethereum-blockchainen är synliga genom en ”block explorer” som etherscan.io.

Detta är en transaktion på 10 ether. Överst anger du adressen till personen du vill överföra till, sedan beloppet och en så kallad gas limit som är en avgift för transaktionen. Det anges vanligtvis under själva transaktionen hur stor avgiften är i ether eller dollar. Avgiften bestäms automatiskt av den wallet-mjukvara du använder.

När transaktionen är klar kommer den att läggas in i blockchainen. Den kommer då att bekräftas av datorer runt om i världen. Den blir mer och mer integrerat och när den har bekräftats över 30 gånger anses överföringen vara extremt säker och kommer att finnas i Ethereums blockchain för alltid.

Samma principer kan användas när du är mottagare av en transaktion. Om du vill köpa ether kommer börsen du köper från att be om din wallet-adress. I början kommer de att visas som ”pending” i din wallet medan transaktionen bekräftas av datorer över hela världen.

Så överför du säkert

Även om det sällan händer har du säkert hört skräckhistorier om människor som förlorat tiotusentals kronor på fel överföring. Här är några saker att tänka på:

  • Kopiera och klistra in wallet-adresser. Skriv aldrig ut det själv. Adresserna är långa och innehåller både gemener och versaler och ett enda misstag kommer att leda till att dina pengar förloras för alltid. Det finns inget sätt att överföra pengar tillbaka och det finns inget telefonnummer till kundsupport som du kan ringa till hos Ethereum.
  • Kontrollera transaktionsavgifter. En bra wallet visar dig vad din avgift är i dollar och cent. Kontrollera alltid att beloppet är rimligt.
  • Dubbelkolla adressen. När du har kopierat in den adress som du vill skicka ether till, kontrollera den igen och igen tills du är säker på att den är korrekt. Om du tittar på första och sista tecknet kan du se till att det har kopierats korrekt.
  • En bra wallet bekräftar också adressen du skickar till. Detta minskar risken för att malware fångar upp och ersätter adressen du överför till.
Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här


Vi uppmuntrar dig också till att göra en testtransaktion. En av drivkrafterna bakom Ethereum är de låga transaktionsavgifterna. Det kan därför vara en bra idé att skicka en minimal mängd ether för att se att du har förstått processen korrekt och att du har förstått alla detaljer. Detta kommer att säkerställa att allt går som det ska när du skickar större belopp.

Så skyddar du din ether (det enkla men osäkra sättet)

Om du vill ha ett enkelt sätt att skydda din ether kan du lämna det till börsen som du har handlat på. Detta medför dock en viss risk, bland annat i förhållande till plattformen. Det har tidigare hänt att Mt Gox bitcoin-börsen hackades, varefter användare förlorade nära en halv miljard dollar. Det finns också en risk för digital stöld, vilket hände på Bitfinex-börsen.

Vissa användare väljer emellertid fortfarande att lämna stora summor ether eller Bitcoin till bitcoinbörserna och låta dem skydda dem, men när de gör det har de inte möjlighet att skydda pengarna själva. Man bör här överväga hur mycket man litar på börsen man handlar på och hur mycket man vill lämna åt dem.

Om du har ett mindre belopp på en kryptovalutabörs i förhållande till det totala beloppet du investerar, kan du överväga att lämna det till börsen. Men när du lagrar dem på en börs har du inte ens en private key. Detta innebär att du har överlämnat ansvaret för din ether till börsen. Man bör här vara medveten om att kryptovalutabörserna inte är samma som en bank och inte regleras av samma finansiella lagstiftning. Om börsen går i konkurs kan det leda till att dina pengar går förlorade.

Så skyddar du din ether (den hårda och säkra metoden)

Hardware-wallets är ett av de säkraste sätten att skydda din ether. De kan generera och lagra din private key offline, och den kommer inte på något sätt att exponeras för en dator eller mobil som är ansluten till Internet. Att hålla kryptovaluta offline minskar risken för digital stöld, vilket är en av de största riskerna för människor som investerar i kryptovaluta.

När enheten används, skapas en återställningsnyckel och en PIN-kod väljs. Båda delarna måste skyddas extremt väl eftersom du kan förlora dina pengar om obehöriga får tillgång till dem. De två mest respekterade hardware-wallets för kryptovalutor är Trezor och Ledger Nano S.

Tvåfaktoridentifiering

Man kan också skydda sig ytterligare med hjälp av tvåfaktorsidentifiering och multi-signature-wallets. När du lagrar ether på en börs eller någon form av wallet är tvåfaktorsidentifiering ett bra extra skydd. Denna process säkerställer att användaren måste ange ett annat engångslösenord innan man kan logga in i sin wallet och skicka ether. Google Athenticator är en av de mest använda inom detta område och används av flera Ethereum-wallets. Denna extra säkerhet innebär att en potentiell tjuv inte bara måste få tag på ditt lösenord utan också ha exempelvis din mobiltelefon för att få det engångslösenord som genererats.

Det uppfattas som mycket säkert att använda en app som Google Authenticator. Vissa plattformar väljer att skicka ett engångslösenord via SMS. Detta bör undvikas, eftersom ett sådant lösenord i många fall är synligt utan att telefonen öppnas.

Du kan också välja att använda multi-signature-wallets. Dessa wallets tillåter användaren att skydda sin ether genom att låta flera användare underteckna varje transaktion. Vanligtvis måste du använda 2 av 3 private keys för att underteckna transaktionen. De tre private keys kan sedan lagras på olika fysiska platser, så att man inte kan komma in i walleten genom att vara på en plats.

Vilken säkerhetsnivå du väljer är upp till din egen risktolerans. Hur man skyddar kryptovaluta är dock ett område som ständigt utvecklas, och om du har en wallet bör du fråga företaget bakom vilka metoder de rekommenderar.

Som framgår av ovanstående förklaring är det en lite knepig och teknisk process att köpa ether som kryptovaluta. Som nämnt tidigare rekommenderar vi därför att du spekulerar i priset via ett kontrakt, t.ex. på EU: s reglerade handelsplattform Markets.

Spread the love

Kommentarer

  • Relaterat
  • Senaste
  • Populära