Köpa Ethereum [ether] – Så gör du

Publicerad: 11. januari 2021

Ethereum beskrivs av många som “nästa Bitcoin”, men Ethereum är faktiskt på flera sätt ett mer ambitiöst projekt än Bitcoin. Därför överväger många om deras pengar är bättre investerade i Ethereum. I denna guide beskriver vi hur du gör om du vill köpa Ethereum. Vi tittar också närmare på kryptovalutan och vem som ligger bakom den.

För nya kryptovalutainvesterare är det enklast att köpa Ethereum som kontrakt för att spekulera i prisutvecklingen. För detta kan du använda Markets som är en reglerad mäklare under den finansiella EU-lagstiftningen. Här är det lätt att följa etherpriset och spekulera i upp- och nedgångar. Det tar fem minuter att registrera sig på plattformen och sedan ett par minuter att överföra pengar. Sen är du igång och du kan omedelbart börja handla med kryptovalutan.

Hur kan man köpa Ethereum?

Ether handlas på ett brett utbud av plattformar över hela världen. En av plattformarna är Markets. Den har svensk mäklarlicens och täcks av EU:s finansiella lagar, exempelvis insättningsgaranti. Det är en trygghet att plattformen är godkänd i EU, vilket inte är fallet hos många andra plattformar där man kan spekulera i kryptovaluta.

Nedan är en video som visar hur du handlar på Markets:

Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här


Fördelar med CFD-kontrakt

Att handla en kryptovaluta som ether via ett CFD-kontrakt har vissa fördelar. Dels behöver du inte sätta dig in i vad det innebär att ha en “wallet” och de andra tekniska detaljerna som följer av att du faktiskt äger ether. Dels har du möjlighet att handla på en börs som omfattas av EU:s finansiella lagstiftning vilket ger dig vissa rättigheter som konsument. Om börsen som du handlar på exempelvis går i konkurs vet du att du är täckt och kan få tillbaka dina pengar, åtminstone upp till en viss gräns som i skrivande stund är 20 000 euro. Du garanteras alltså detta belopp på några av de börser där du handlar via kontrakt, t. ex. hos Markets. Hos de nya kryptovalutabörserna där du faktiskt handlar med – och äger – kryptovalutan har du dock inte den här typen av säkerhet.

Ett annat problem är att kryptovalutabörser kan utsättas för att bli hackade. Detta innebär en risk för att man förlorar sina pengar. I 2014 blev den då största bitcoin-börsen i världen Mt. Gox hackad och nära 460 miljoner dollar av kundernas pengar försvann i luften. Sedan dess har flera börser hackats. Senast gick den sydkoreanska Youbit-börsen i konkurs efter att hackare stal ungefär en halv miljard dollar.

Om du inte behöver dina ether för någonting utan bara vill spekulera i priset kan vi inte rekommendera att köpa ”äkta” ether på en kryptovalutabörs. Du får exakt samma värdestegring med ett kontrakt som följer priset – utan riskerna som finns i samband med handel på en oreglerad börs.

Varför köpa Ethereum?

Ethereum som mynt.

Ether har för närvarande en position som nr 2 i hierarkin av kryptovalutor. Eftersom Ethereum (ether) är den näst mest kända kryptovalutan kan det vara en bra idé att inkludera den i portföljen. Det är lätt att växla från Bitcoin till Ethereum och det är därför rimligt att anta att en mindre del av den mycket höga volymen i Bitcoin så småningom kommer att flyttas över till ether.

Men det är inte bara Ethereums rykte som ‘nästa Bitcoin’ som gör den intressant. Den kan göra mycket som Bitcoin inte kan. Ethereum är en decentraliserad plattform för applikationer som ger möjligheter att köra applikationer utan risk för bedrägeri, censur, stillestånd eller inblandning från tredje part.

Ethereum lanserades 2015 med idén att låta användare bygga “decentraliserade applikationer” där de kan betala med ether för att köpa datorkraft på datorer som drivs av medlemmar i nätverket. Dessa applikationer kan vara allt från finansiella tjänster till enkla spel och allt går till på ett sätt som gör det omöjligt för en central myndighet att stänga av den.

Detta erbjuder många nya möjligheter. Eftersom Ethereum driver allt decentralt beskrivs projektet ofta som uppfinningen av en “världsdator” och denna kombinerade datorkraft kommer att kunna lösa många nya problem.

Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här


Flera företag arbetar för närvarande med att erbjuda decentraliserade backup-lösningar baserade på Ethereums teknik så att du i framtiden kommer att kunna använda en backup som är 90% billigare än den du får från Google och Amazon – se bland annat företaget Storj, som arbetar med detta.

Videon nedan förklarar mer om Etherum.

Smart contracts – En smart idé

Precis som Bitcoin är Ethereum baserad på Blockchain-teknik och Ethereum har byggt vidare på detta genom att uppfinna “smart contracts “, vilket är ett bra exempel på hur alla typer av kontrakt kan omformuleras till datorkod och köras automatiskt när vissa villkor är uppfyllda.

Låt oss ta ett exempel: Vi föreställer oss att du äger en frisörverksamhet och du ber ett online-marknadsföringsföretag att optimera din webbplats så att den blir nummer 1 på Google när du söker efter “Frisör i Stockholm” två månader senare. Företaget säger att de kan lösa uppgiften och att det kostar 10 ether om det lyckas och 2 ether om det inte lyckas. Därefter börjar de arbeta.

Vanligtvis måste du först skicka ett kontrakt, underteckna det och när arbetet är klart kommer leverantören att be om pengarna. Då måste den skriva ut en faktura som du kan skicka till bokföringsavdelningen och leverantören får kanske, kanske inte, sina pengar 30 dagar senare.

Med ett “smart contract” ställer du in en enkel regel via ett program: Kontrollera om webbplatsen är nummer 1 i sökningen “Frisör i Stockholm” två månader senare, och i så fall överföra 10 ether. Annars överför 2 ether.

På detta sätt kommer du att upptäcka att kontrakt kan skapas utan friktion eller tidsfördröjningar. Och företaget som har utvecklat det specifika “smarta kontraktet”, baserat på Ethereum, kan betalas en liten avgift för besväret, kanske 0,0001 ether. Och på detta sätt har en ny och effektivare ekonomi uppfunnits.

Vem ligger bakom Ethereum?

Ethereum grundades av Vitalik Buterin, Jeffrey Wilcke och Gavin Wood. 2013 kom de till Zug i Schweiz, också känt som “kryptodalen” på grund av de många kryptoföretag som har startat sin verksamhet i staden. Deras mål var att bygga nästa generation av blockchain-teknik genom att bygga “Ethereum World Computer”.

De flesta ansåg att projektet var för ambitiöst. Men det skulle visa sig att de hade underskattat hjärnkraften som hade kommit till staden.

Senare på året genomförde Ethereum en så kallad ICO (en börsnotering av kryptovaluta). Denna gav dem 18,4 miljoner dollar för att finansiera projektet. Vid denna tid sattes etherpriset till långt under en dollar men redan 2017 hade värdet stigit över 7000%. En av grundarna, Vitalik Buterin, tros vara god för mer än 2 miljarder dollar varav många finns investerade i ether. Han lagrar bara sin 60-siffriga krypteringskod på ett ställe, och det är i hans eget huvud. Om han glömmer koden går pengarna förlorade.

Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här


Vitalik Buterin, ethereums grundare
Vitalik Buterin var endast 19 år då han ankom till Zug och påbörjade
Ethereum-projektet.

Ethereum är en mer skalbar teknik än bitcoin men har nyligen haft problem med att skala sig. Detta hände i samband med spelet “Crypto Kitties”. Spelet blev så populärt att det nästan stängde ner Ethereum-nätverket och Ethereums skalbarhet ifrågasattes. Trots det är det troligt att Ethereum-communityt kommer att kunna lösa problemen.

Du kan följa kursen på ether hos coinmarketcap.com eller se den här nedanför:

Hur köper man Ethereum med en wallet?

Om du har valt att köpa ether “på det enkla sättet” behöver du inte läsa resten av texten, vilken visar hur du gör om du vill köpa riktig ether och förvara dem i en wallet. När du läser följande beskrivning står det nog klart för dig hur utmanande det kan vara att köpa ether.

Innan du köper ether är det viktigt att bli bekant med hur en “wallet” fungerar. Både dess transaktioner och dess mjukvara. När man köper riktig kryptovaluta finns det ingen nåd. Om du gör ett enda misstag kan du förlora allt du har på kontot. Denna risk kan dock minskas om du följer guiden nedan och du ser till att vara noggrann och försiktig.

En Ethereum-wallet är en mjukvara som lagrar det värde du har i ether. Ethereum-wallets kan vara en applikation som körs på din dator, på en mobil som en app, eller som en så kallad “hardware wallet” eller en online-börs. Den officiella Ethereum-wallet kan laddas ner på Ethereum.org.

Om du vill köpa Ethereum och skydda dina pengar själv måste du ladda ner en wallet. Här kan du välja mellan en “light client” eller en “full node”. Om det är nytt för dig att köpa ether rekommenderar vi att du laddar ner light-versionen då man med en “full node” laddar ner hela Etheruem-blockkedjan som tar upp flera gigabyte.

Här är länkar till två light-version av wallets:

MyEtherWallet

Jaxx.io

Den senare stöder också andra kryptovalutor.

Vad är en private key?

När du har valt en Ethereum-wallet får du en private key. Det är nyckeln till din wallet. Om andra får tag i den har de full tillgång till din wallet och alla pengarna på den. När du skapar din wallet kommer du att bli ombedd att ta en kopia av din private key. De wallets som vi har länkat till ovan genererar en nyckel offline, den skickas aldrig till en server och kan därför inte ses av andra. Det är nu upp till dig hur du vill lagra din private key. Tyvärr finns det en hel del exempel på användare som glömt var de gjort av sin private key och om det händer finns det inget sätt att få tillbaka den. Pengarna på din wallet går då förlorade.

Vissa användare väljer att skriva ut sin private key och bevara den offline. Om du har en större mängd ether kan du välja att få en hardware-wallet som beskrivs nedan.

Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här


Transaktioner och adresser

När du har laddat ner en wallet och säkrat din private key är det dags att överföra pengar. Men innan dess bör man bekanta sig med hur en ether-transaktion ser ut. Din wallet genererar automatiskt ett antal mottagaradresser som också kallas “public keys” och till skillnad från din private key kan de distribueras utan risk. Betalningar till dessa adresser skickas till din wallet. Alla transaktioner på Ethereum-blockchainen är synliga genom en ”block explorer” som etherscan.io.

Detta är en transaktion på 10 ether. Överst anger du adressen till personen du vill överföra till, sedan beloppet och en så kallad gas limit som är en avgift för transaktionen. Det anges vanligtvis under själva transaktionen hur stor avgiften är i ether eller dollar. Avgiften bestäms automatiskt av den wallet-mjukvara du använder.

När transaktionen är klar kommer den att läggas in i blockchainen. Den kommer då att bekräftas av datorer runt om i världen. Den blir mer och mer integrerat och när den har bekräftats över 30 gånger anses överföringen vara extremt säker och kommer att finnas i Ethereums blockchain för alltid.

Samma principer kan användas när du är mottagare av en transaktion. Om du vill köpa ether kommer börsen du köper från att be om din wallet-adress. I början kommer de att visas som “pending” i din wallet medan transaktionen bekräftas av datorer över hela världen.

Så överför du säkert

Även om det sällan händer har du säkert hört skräckhistorier om människor som förlorat tiotusentals kronor på fel överföring. Här är några saker att tänka på:

  • Kopiera och klistra in wallet-adresser. Skriv aldrig ut det själv. Adresserna är långa och innehåller både gemener och versaler och ett enda misstag kommer att leda till att dina pengar förloras för alltid. Det finns inget sätt att överföra pengar tillbaka och det finns inget telefonnummer till kundsupport som du kan ringa till hos Ethereum.
  • Kontrollera transaktionsavgifter. En bra wallet visar dig vad din avgift är i dollar och cent. Kontrollera alltid att beloppet är rimligt.
  • Dubbelkolla adressen. När du har kopierat in den adress som du vill skicka ether till, kontrollera den igen och igen tills du är säker på att den är korrekt. Om du tittar på första och sista tecknet kan du se till att det har kopierats korrekt.
  • En bra wallet bekräftar också adressen du skickar till. Detta minskar risken för att malware fångar upp och ersätter adressen du överför till.
Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här


Vi uppmuntrar dig också till att göra en testtransaktion. En av drivkrafterna bakom Ethereum är de låga transaktionsavgifterna. Det kan därför vara en bra idé att skicka en minimal mängd ether för att se att du har förstått processen korrekt och att du har förstått alla detaljer. Detta kommer att säkerställa att allt går som det ska när du skickar större belopp.

Så skyddar du din ether (det enkla men osäkra sättet)

Om du vill ha ett enkelt sätt att skydda din ether kan du lämna det till börsen som du har handlat på. Detta medför dock en viss risk, bland annat i förhållande till plattformen. Det har tidigare hänt att Mt Gox bitcoin-börsen hackades, varefter användare förlorade nära en halv miljard dollar. Det finns också en risk för digital stöld, vilket hände på Bitfinex-börsen.

Vissa användare väljer emellertid fortfarande att lämna stora summor ether eller Bitcoin till bitcoin-börserna och låta dem skydda dem, men när de gör det har de inte möjlighet att skydda pengarna själva. Man bör här överväga hur mycket man litar på börsen man handlar på och hur mycket man vill lämna åt dem.

Om du har ett mindre belopp på en kryptovalutabörs i förhållande till det totala beloppet du investerar, kan du överväga att lämna det till börsen. Men när du lagrar dem på en börs har du inte ens en private key. Detta innebär att du har överlämnat ansvaret för din ether till börsen. Man bör här vara medveten om att kryptovalutabörserna inte är samma som en bank och inte regleras av samma finansiella lagstiftning. Om börsen går i konkurs kan det leda till att dina pengar går förlorade.

Så skyddar du din ether (den hårda och säkra metoden)

Hardware-wallets är ett av de säkraste sätten att skydda din ether. De kan generera och lagra din private key offline, och den kommer inte på något sätt att exponeras för en dator eller mobil som är ansluten till Internet. Att hålla kryptovaluta offline minskar risken för digital stöld, vilket är en av de största riskerna för människor som investerar i kryptovaluta.

När enheten används, skapas en återställningsnyckel och en PIN-kod väljs. Båda delarna måste skyddas extremt väl eftersom du kan förlora dina pengar om obehöriga får tillgång till dem. De två mest respekterade hardware-wallets för kryptovalutor är Trezor och Ledger Nano S.

Tvåfaktoridentifiering

Man kan också skydda sig ytterligare med hjälp av tvåfaktorsidentifiering och multi-signature-wallets. När du lagrar ether på en börs eller någon form av wallet är tvåfaktorsidentifiering ett bra extra skydd. Denna process säkerställer att användaren måste ange ett annat engångslösenord innan man kan logga in i sin wallet och skicka ether. Google Athenticator är en av de mest använda inom detta område och används av flera Ethereum-wallets. Denna extra säkerhet innebär att en potentiell tjuv inte bara måste få tag på ditt lösenord utan också ha exempelvis din mobiltelefon för att få det engångslösenord som genererats.

Det uppfattas som mycket säkert att använda en app som Google Authenticator. Vissa plattformar väljer att skicka ett engångslösenord via SMS. Detta bör undvikas, eftersom ett sådant lösenord i många fall är synligt utan att telefonen öppnas.

Du kan också välja att använda multi-signature-wallets. Dessa wallets tillåter användaren att skydda sin ether genom att låta flera användare underteckna varje transaktion. Vanligtvis måste du använda 2 av 3 private keys för att underteckna transaktionen. De tre private keys kan sedan lagras på olika fysiska platser, så att man inte kan komma in i walleten genom att vara på en plats.

Som framgår av ovanstående förklaring är det en lite knepig och teknisk process att köpa ether som kryptovaluta. Som nämnt tidigare rekommenderar vi därför att du spekulerar i priset via ett kontrakt, t. ex. på en EU-reglerad Markets.

Vanliga frågor

Vad är Ethereum?

Ethereum är en kryptovaluta. Det fungerar som en vanlig valuta som du kan använda att handla för. Den stora skillnaden är att den är digital och decentraliserad, så det är ingen central styrning. Eftersom Ethereum driver allt decentralt beskrivs projektet ofta som uppfinningen av en “världsdator” och denna kombinerade datorkraft kommer att kunna lösa många nya problem.

Hur kan man köpa Ethereum (ether)?

Du köper Ethereum på en handelsplattform eller på en kryptovalutabörs. I denna artikel visar vi hur du köper Ethereum via en trygg och säker plattform.

[Läs vår guide om hur du investerar i Ethereum]

Hur mycket kostar Ethereum (ether)?

Priset på Ethereum (ether) varierar över tid. Du kan se den aktuella kursen i vår guide till Ethereum.

Hur köper man Ethereum (ether)?

Det enklaste sättet att köpa Ethereum (ether) på är att upprätta ett konto hos en handelsplattform. Efter att du har upprättat dig, överför du pengar till kontot och därefter söker du på ”Ethereum” eller ”ether” i sökfältet.

Spread the love