Ethereum har av många beskrivits som ”nästa Bitcoin”, vilket kan vara både rätt och fel. På många sätt är Ethereum ett mer ambitiöst projekt än Bitcoin och det är också anledningen till att många överväger om deras pengar är bättre investerade i Ethereum-projektet än i Bitcoin – eller om man ska investera i båda.
För nya kryptovalutainvesterare är det enklast att köpa ether som kontrakt för att spekulera i prisutvecklingen. För detta kan du använda handelsplattformen Markets som är en reglerad mäklare under den finansiella EU-lagstiftningen. Här är det lätt att följa etherpriset och spekulera i upp- och nedgångar. Det tar fem minuter att registrera sig på plattformen och sedan ett par minuter att överföra pengar. Sen är du igång och du kan omedelbart börja handla med kryptovalutan.
Läs mer här om hur du registrerar dig på Markets och handlar med kryptovaluta.
Här är en översikt över vad du borde veta om Ethereum:
Innehåll
Hur kan man köpa Ethereum?
Ether handlas på ett brett utbud av plattformar över hela världen. En av plattformarna som är under EU:s finansiella lagstiftning är, som nämnt, Markets-plattformen. Det innebär en trygghet att plattformen är godkänd i EU och detta är inte fallet på de flesta andra plattformar där man kan spekulera i kryptovaluta.
Nedan är en video som visar hur du köper kryptovaluta hos Markets. Videon visar hur du handlar bitcoin men samma principer gäller för de andra kryptovalutorna:
I denna video ser du hur du öppnar ett handelskonto hos Markets:
Du kan registrera dig på fem minuter genom att klicka på ”Create account” eller ”I want to trade” när du går in på webbplatsen.
Här uppmanas du att uppge din e-post och skapa ett lösenord och sedan är du igenom den första delen av processen. Sen ska du välja om du vill handla på ett demo-konto i början eller ett konto med riktiga pengar, vilket kan ses nedan.
Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här |
Du kommer alltid att kunna växla mellan demo-kontot och ditt riktiga konto senare genom att klicka fram och tillbaka mellan dina konton, som kallas ”CFD Real” och ”CFD Demo” i det övre högra hörnet på skärmen när du är inloggad. Så det är inte så viktigt vad du väljer i första hand. Om du vill prova plattformen först och dess funktioner kan det vara en bra idé att börja med demo-kontot.
Om du vill handla med riktiga pengar kommer du bli ombedd att fylla i lite information om dig själv och svara på några frågor. Efter det är det bara att överföra pengar med ett bankkort och du är nu du redo att investera, antingen i ether eller i några av de andra produkter man kan köpa på plattformen.
Efter att ha deponerat pengar på kontot kan du söka efter ”ether” eller ”ETH”, vilket är en förkortning för Ethereums kryptovaluta.
Om du vill köpa Ethereums kryptovaluta genom att spekulera i att marknadsvärdet ska stiga, klickar du helt enkelt på ”Buy” och om du vill satsa på att marknaden ska gå ner kan du ”korta” ether genom att trycka på ”Sell”.
Bilden visar hur det ser Ethereums-kursgraf ser ut hos handelplattformen Markets.
Att handla en kryptovaluta som ether via ett CFD-kontrakt har vissa fördelar. Dels behöver du inte sätta dig in i vad det innebär att ha en ”wallet” och de andra tekniska detaljerna som följer av att du faktiskt äger ether. Dels har du möjlighet att handla på en börs som omfattas av EU-baserad finansiell lagstiftning vilket ger dig vissa rättigheter som konsument. Om börsen som du handlar på exempelvis går i konkurs vet du att du är täckt och kan få tillbaka dina pengar, åtminstone upp till en viss gräns som i skrivande stund är upp till 20 000 euro. Du garanteras alltså detta belopp på några av de börser där du handlar via kontrakt, t.ex. hos handelsplattformen Markets. Hos de nya kryptovalutabörserna där du faktiskt handlar med – och äger – kryptovalutan har du dock inte den här typen av säkerhet.
Ett annat problem är att kryptovalutabörser kan utsättas för att bli hackade, varefter du som användare kan riskera att förlora alla dina pengar. I 2014 blev den då största bitcoin-börsen i världen Mt. Gox hackad och nära 460 miljoner dollar av kundernas pengar försvann i luften. Sedan dess har flera börser hackats. Senast gick den sydkoreanska Youbit-börsen i konkurs efter att hackare stal ungefär en halv miljard dollar.
Om du inte behöver dina ether för någonting utan bara vill spekulera i priset kan vi inte rekommendera att köpa ”äkta” ether på en bitcoinbörs. Du får exakt samma värdestegring med ett kontrakt som följer priset – utan riskerna som finns i samband med handel på en oreglerad börs.
Vad kostar det att köpa Ethereum via ett kontrakt?
När du köper ether via Markets är det en skillnad i köp- och säljpriset och detta är den primära kostnaden. Detta är det så kallade ”spreadet”. På skärmdumpen nedan kan du se hur mycket det vanligtvis är i ether:
Det är denna ruta som dyker upp när du trycker på ”Buy” för att köpa ether.
Du kan se här att skillnaden mellan köp och sälj är 5 dollar. Denna skillnad kallas alltså spread. Så om du köper och sedan säljer omedelbart efter varandra blir skillnaden 0,4%. Det finns också en liten daglig ränta genom att spekulera i ether på detta sätt. Den variera mellan olika instrument men du finner den genom att titta under fliken ”Key statistics” och sedan ”Overnight interest”.
Det är värt att notera att när du handlar på en plattform som Markets, köper du en produkt som är ett så kallat CFD-kontrakt. Det följer priset på ether så när ether stiger tjänar du pengar och när kryptovalutan sjunker i pris förlorar du därefter. På så sätt kan du spekulera i kryptovalutapriset utan att behöva ha nackdelarna med att faktiskt äga den faktiska valutan (hackningsrisk etc.)
Varför köpa Ethereum?

Ether har för närvarande en position som nr 2 i hierarkin av kryptovalutor. Eftersom Ethereum (ether) är den näst mest kända kryptovalutan kan det vara en bra idé att inkludera den i portföljen. Det är lätt att växla från Bitcoin till Ethereum och det är därför rimligt att anta att en mindre del av den mycket höga volymen i Bitcoin så småningom kommer att flyttas över till ether. Bitcoin har introducerats som futures på flera börser de senaste åren och ether, som nummer 2 i serien, kan mycket väl vara nästa i ledet att introduceras som future.
Men det är inte bara Ethereums rykte som ’nästa Bitcoin’ som gör den intressant. Ethereum kan göra mycket som Bitcoin inte kan. Ethereum är en decentraliserad plattform för applikationer som ger möjligheter att köra applikationer utan risk för bedrägeri, censur, stillestånd eller inblandning från tredje part.
Ethereum lanserades 2015 med idén att låta användare bygga ”decentraliserade applikationer” där de kan betala med ether för att köpa datorkraft på datorer som drivs av medlemmar i nätverket. Dessa applikationer kan vara allt från finansiella tjänster till enkla spel och allt går till på ett sätt som gör det omöjligt för en central myndighet att stänga av den.
Det erbjuder några nya möjligheter. Eftersom Ethereum driver allt decentralt beskrivs projektet ofta som uppfinningen av en ”världsdator” och denna kombinerade datorkraft kommer att kunna lösa många nya problem.
Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här |
Flera företag arbetar för närvarande med att erbjuda decentraliserade backup-lösningar baserade på Ethereums teknik så att du i framtiden kommer att kunna använda en backup som är 90% billigare än den du får från Google och Amazon – se bland annat företaget Storj, som arbetar med detta. Detta kan göras eftersom du kommer att kunna hyra ledigt utrymme på hårddisken och lagra en liten del av en fil från en annan dator, som kan kombineras med delar av filen från andra datorer. Hela filen kommer dock bara att kunna samlas på den dator som ursprungligen utförde säkerhetskopian.
Här är en video som visar några av tankarna bakom Ethereum på en helhetsnivå.
Precis som Bitcoin är Ethereum baserad på Blockchain-teknik och Ethereum har byggt vidare på detta genom att uppfinna ”smart contracts ”, vilket är ett bra exempel på hur alla typer av kontrakt kan omformuleras till datorkod och köras automatiskt när vissa villkor är uppfyllda.
Låt oss ta ett exempel: Vi föreställer oss att du äger en frisörverksamhet och du ber ett online-marknadsföringsföretag att optimera din webbplats så att den blir nummer 1 på Google när du söker efter ”Frisör i Stockholm” två månader senare. Företaget säger att de kan lösa uppgiften och att det kostar 10 ether om det lyckas och 2 eter om det inte lyckas. Därefter börjar de arbeta.
Vanligtvis måste du först skicka ett kontrakt, underteckna det och när arbetet är klart kommer leverantören att be om pengarna. Då måste den skriva ut en faktura som du kan skicka till bokföringsavdelningen och leverantören får kanske, kanske inte, sina pengar 30 dagar senare.
Med ett ”smart contract” ställer du in en enkel regel via ett program: Kontrollera om webbplatsen är nummer 1 i sökningen ”Frisör i Stockholm” två månader senare, och i så fall överföra 10 ether. Annars överför 2 ether.
På detta sätt kommer du att upptäcka att kontrakt kan skapas utan friktion eller tidsfördröjningar. Och företaget som har utvecklat det specifika ”smarta kontraktet”, baserat på Ethereum, kan betalas en liten avgift för besväret, kanske 0,0001 ether. Och på detta sätt har en ny och effektivare ekonomi uppfunnits.
Vem ligger bakom Ethereum?
Ethereum grundades av Vitalik Buterin, Jeffrey Wilcke och Gavin Wood. För sju år sedan anlände de till Zug i Schweiz, som också är känt som ”kryptodalen” på grund av de många kryptoföretag som har startat sin verksamhet i staden. Deras mål var att bygga nästa generation av blockchain-teknik genom att bygga ”Ethereum World Computer” och programmerbara ”smart contracts”.
De flesta ansåg att projektet var för ambitiöst. Men det skulle visa sig att de hade underskattat hjärnkraften som hade kommit till staden.
Senare på året genomförde Ethereum en så kallad ICO (en börsnotering av kryptovaluta), vilket gav dem 18,4 miljoner dollar för att finansiera projektet. Vid denna tid sattes etherpriset till långt under en dollar men redan 2017 hade värdet stigit över 7000%. En av grundarna, Vitalik Buterin, tros vara god för mer än 2 miljarder dollar varav många finns investerade i Ether. Han lagrar bara sin 60-siffriga krypteringskod på ett ställe, och det är i hans eget huvud. Om han glömmer koden går pengarna förlorade.
Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här |

Ethereum-projektet.
Ethereum har ett starkt team bakom sig. Grundaren Vitalik Buterin är en bra ledare för Ethereum-communityt och beskrivs av många som ett geni. Det är av stort värde att ha en ledare som kan visa vägen jämfört med till exempel Bitcoin där ingen vet vad som har blivit av skaparen Satoshi Nakamoto och makten måste därför delas mellan flera olika grupper.
Ethereum är en mer skalbar teknik än Bitcoin men har nyligen haft problem med att skala sig. Detta hände i samband med spelet ”Crypto Kitties” där du kan byta och uppfostra kryptokattungar som sedan kan säljas vidare. Spelet blev så populärt att det nästan stängde ner Ethereum-nätverket och Ethereums skalbarhet ifrågasattes. Trots det är det troligt att det stora Ethereum-communityt kommer att kunna lösa problemen och eftersom Ethereum sannolikt kommer att introduceras på fler börser i framtiden kan det finnas flera kurstriggers framöver. I motsatta änden är naturligtvis risken att Bitcoin – och kryptovalutorna – kan vara i en prisbubbla och om Bitcoin börjar falla drastiskt kan det också spridas till Ethereum. Det kan därför vara en bra idé att se Ethereum som en mer långsiktig investering. Om tio år kan kryptovalutan vara antingen 0 eller en kurs som är många gånger högre än den nuvarande.
Du kan följa kursen på ether hos coinmarketcap.com eller se den här nedanför: