Köpa Ripple [XRP] – Så gör du

Publicerad: 11. januari 2021

Ripple har funnit sedan 2012 och är idag en av de ledande kryptovalutorna. Ripple arbetar för att utveckla ett allt snabbare och mer solitt valutaöverföringssystem och samarbetar med mer än 90 banker runt om i världen, bl. a. Bank of England. Det är en av flera anledningar till att Ripple har varit extremt populär bland investerare den senaste tiden. I denna artikel beskriver vi mer om kryptovalutan och hur du enkelt kan köpa Ripple.

Du kan köpa Ripple (XRP) via handelsplattformen eToro.

Här är en översikt över vad du bör veta om Ripple och kryptovalutan XRP:

 [ez-toc]

Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här


Ripple – Snabbare transaktioner

När du gör banköverföringar idag, till exempel via SWIFT-systemet, kan det vanligtvis ta flera dagar innan pengarna kommer fram. Detta beror delvis på att pengarna måste gå igenom flera olika instanser och godkännas av flera banker innan de helt överförs.

Istället löser Ripple problemet på några få sekunder via sin avancerade blockchain-teknik. Tanken är att den digitala valutan, Ripple, används som en slags “bro” mellan de olika länderna och kontinenterna så att en överföring av mexikanska pesos till exempelvis svenska kronor sker med Ripple som länk. Själva Ripple-protokollet kan dock också användas för överföring av välkända valutor utan den interna Ripple-valutan som en länk och det är just denna tekniska lösning som kan vara mycket attraktiv för banker i framtiden.

Skaparna bakom Ripple menar att behovet av snabba transaktioner mellan kontinenter ökar snabbt i dessa år. För några år sedan skedde stora valutaöverföringarna vanligtvis mellan globala företag och här gjorde en väntetid på flera dagar inte mycket. Behovet har dock förändrats med tillkomsten av företag som Uber och Airbnb. Här är det plötsligt miljontals vanliga människor som varje dag behöver skicka små portioner pengar mellan kontinenterna och det är just här som Ripple kan få avgörande betydelse.

Idag kan snabba transaktioner också utföras av till exempel VISA och Paypal men till skillnad från dessa system är Ripple-strukturen öppen för alla, förstått i den mening att alla fritt kan bygga sin tjänst ovanpå tekniken.

Ripple är därför i själva verket termen för tre saker:

  1. Ett öppet betalningsnätverk som låter alla skicka och ta emot pengar var som helst i världen.
  2. En distribuerad växlingsbörs där alla kan växla valutor till bästa möjliga växelkurs.
  3. Ett mynt som heter Ripple (XRP) som kan fungera som en “bro” och skapa värde för hela strukturen.

Hur kan man köpa Ripple (XRP)?

Ripples underliggande valuta heter XRP och handlas på ett brett spektrum av plattformar över hela världen. Men få plattformar lever upp till EU: s finansiella lagstiftning. En som går under denna lagstiftning är handelsplattformen eToro, som alltså är godkänd av de europeiska myndigheterna.

Man kan handla Ripple på två sätt:

Det enkla sättet: Man spekulerar i priset på Ripple via ett så kallat CFD-kontrakt, vilket exakt följer prisutvecklingen på Ripple.

Eller: Man skapar en så kallad crypto-wallet och köper sedan Ripple. Tyvärr är detta lite besvärligt och ofta måste du först köpa Bitcoin som sedan måste växlas till Ripple

Det lätta sättet: Så köper man Ripple via kontrakt

Om du inte vill använda Ripple utan bara vill spekulera i prisutvecklingen rekommenderar vi att du köper ett CFD-kontrakt som automatiskt följer prisutvecklingen. Detta har flera fördelar: Du behöver inte skapa en “wallet” och du behöver inte oroa dig för växling och koder. Dessutom har du möjlighet att handla på en plattform som omfattas av EU-baserad finansiell lagstiftning. Detta ger dig vissa rättigheter som du inte har på en vanligt kryptovaluta-börs. Om börsen som du handlar CFD-kontrakt exempelvis går i konkurs är ditt konto försäkrat upp till en viss gräns. I skrivande stund är detta belopp 20 000 euro.

Ett annat problem är att oreglerade kryptobörser är mycket benägna att hackas, varefter du som investerare kan riskera att förlora alla dina pengar. Detta hände till exempel 2014 då världens största bitcoin-börs, Mt. Gox, hackades och 460 miljoner dollar försvann.

Sedan dess har flera börser hackats, senast den sydkoreanska Youbit-börsen, som gick i konkurs efter en attack som kostade en halv miljard dollar.

Vad kostar det att köpa Ripple?

När du handlar via ett kontrakt är det vanligtvis en kostnad att tänka på. Det kallas spread och kan jämföras med en avgift. Du kan se kostnaden från handelsplattformen eToro nedan.

Kostnaden ligger i skillnaden mellan köp och sälj. Om du köper en Ripple (XRP) betalar du 0,2783 $ vid denna tidpunkt och om du säljer den omedelbart efter kommer du att kunna sälja den för 0,2852 $. Så du betalar skillnaden i handelskostnader.

Spreadet motsvarar således courtaget i vanlig aktiehandel. Det är en kostnad som du betalar för att handla på samma sätt som du betalar hos bankerna för att handla en aktie.

Förutom spreadet finns det också en daglig ränta på Ripple (XRP) på plattformen, och den kan variera, men du kan alltid hitta den genom att söka efter “Ripple”, klicka på kryptovalutan och titta under posten “Overnight Interest”.

Varför köpa Ripple?

Ripple är bland de kryptovalutor som har stigit mest. År 2017 steg valutan med hela 36000%. Om du därför hade investerat bara 6 000 SEK vid årsskiftet 2016/17 hade du haft mer än 2 miljoner SEK i vinst 2018. Det får sägas vara en god avkastning. Men samtidigt är den väldigt volatil och andra år skulle man ha förlorat pengar på att investera i kryptovalutan. Så när man investerar i svängande kryptovalutor bör man vara införstådd med att det finns en mycket hög volatilitet.

Idén med Ripple är, som beskrivs högst upp i denna artikel, att kunna överföra pengar lika snabbt och enkelt som att skicka ett mejl. Enligt revisionsföretaget Mckinsey skickas idag mer än 155 biljoner dollar över nationella gränser varje år. Ändå är infrastrukturen kring valutaöverföring fortfarande nästan densamma som innan Internet skapades. Med RippleNet vill Ripple ansluta alla olika finansinstitut till en digital motorväg där överföringar kan ske så snabbt och smidigt som möjligt. Utvecklingsteamet bakom Ripple har kallat denna idé “Internet of Value”, och den har hittills blivit väl mottagen av många banker. I början var det framförallt asiatiska banker, men senast också Bank of America, American Express och Bank of England, som ser möjligheter att använda tekniken bakom Ripple för att bli mycket effektivare när det gäller penningöverföringar.

Bli en skicklig trader – Anmäl dig till kostnadsfri e-kursKlicka här

Vem ligger bakom Ripple?

Ripple skapades av Arthur Britto, David Schwartz och Ryan Fugger i 2012. Företaget har sedan dess uppnått ett hav av priser, inklusive ”Fortune. 5 Hottest Companies in Fintech”, American Banker. 20 Fintech Companies to Watch ” och” Fast Company. The World’s Top 10 Most Innovative Companies”.

Under 2016 möttes dock företaget också av massiv kritik när media började fokusera på det faktum att företaget själv ägde en mycket stor del av Ripple. Detta kan i värsta fall innebära att företaget kan sälja och därmed dumpa priset på Ripple från en sekund till en annan. I 2017 gick dock företaget frivilligt med på att frysa Ripples motsvarande 14 miljarder dollar. Således ville de skicka en signal av hög grad av allvar och tro på projektet.

Du kan följa kursen på Ripple på coinmarketcap.com – eller se den nedan.

Kursen på Ripple

Det komplicerade sättet: Så köper du Ripple med wallet

Innan du köper Ripple via en wallet är det viktigt att förstå exakt hur en wallet fungerar. Både när det gäller programvara och transaktioner. Om du gör ett enda misstag angående din wallet kan du tyvärr riskera att förlora allt du har på kontot och därför är det en bra idé att läsa den här guiden om du vill försöka köpa Ripple med wallet.

En ripple-wallet är, som namnet antyder, en digital plånbok där du lagrar det värde som dina ripple representerar. En Ripple-wallet kan vara en applikation som körs på din dator eller på din smartphone i form av en app. Allt detta kallas “hot wallets “. Det andra alternativet är att använda en “hardware wallet”, även kallad “cold wallet”. Skillnaden är att den ena wallet är ansluten till internet medan den andra inte är det. Till exempel kan du få en wallet för Ripple på Binance.

Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här


Vad är en private key?

När du har valt en Ripple-wallet på till exempel Binance får du en private key. Detta är nyckeln/koden till din wallet. Det är oerhört viktigt att du håller den här nyckeln för dig själv. Om andra får tillgång till din nyckel har de full tillgång till dina ripple. När du skapar din wallet kommer du att bli ombedd att ta en kopia av din private keyl. Det är nu upp till dig hur du vill lagra din private key. Om den försvinner kan du inte återskapa den och dina pengar kommer vara borta för alltid.

När du har din wallet på plats ska du hitta ett ställe att köpa ripple. Om du har registrerat dig hos Binance måste du först överföra t.ex. bitcoins eller ethereum till ditt Binance-konto innan du kan växla dem mot ripple. Därför måste du hitta en plats där du kan köpa dessa kryptovalutor för antingen i euro eller dollar och sedan överföra dina bitcoin till ethereum till din wallet i binance, varefter du kan köpa ripple. Om du inte vill göra det via denna process kan du också köpa ripple från en privatperson, till exempel genom en kryptogrupp. Här måste man dock vara mycket uppmärksam på eventuellt bedrägeri precis som i all annan privathandel.

Så skyddar du dina Ripple (den hårda och säkra metoden)

När du väl har köpt Ripple – till exempel från Binance, kan du överföra dem till en hardware wallet (cold wallet) om du vill ha extra säkerhet för dina mynt och inte litar på Binance på lång sikt. En hardware wallet kan lagra din private key offline och den kommer inte på något sätt att exponeras för en dator eller mobil som är ansluten till Internet. Att hålla kryptovaluta offline minskar risken för digital stöld vilket är en av de största riskerna för personer som investerar i kryptovaluta.

När din hardware wallet används skapas en återställningsnyckel och du väljer en PIN-kod. Båda delarna måste skyddas extremt bra så att obehöriga inte kan få tillgång. Du kan köpa några av de mest respekterade wallets för kryptovalutor på t.ex. Trezor eller Ledger Nano S.

Som framgår av ovanstående förklaring kan det vara lite av en teknisk process att köpa Ripple som kryptovaluta så många kommer att upptäcka att det är lättare att istället spekulerar i kryptovalutor via kontrakt, t.ex. på EU: s reglerade handelsplattform eToro.

Läs vår recension av plattformen för att se vårt omdöme om eToro.

Vi har också en köpguide för Ripple på denna sida.

Vanliga frågor

Vad är Ripple (XRP)?

Ripple (XRP) är en kryptovaluta. Det fungerar som en vanlig valuta som du kan använda att handla för. Den stora skillnaden är att den är digital och decentraliserad, så det är ingen central styrning. Ripple har snabbare överföringar och använder mindre energi än exempelvis bitcoin.

Hur kan man köpa Ripple (XRP)?

Du köper Ripple (XRP) på en handelsplattform eller på en kryptovalutabörs. I denna artikel visar vi hur du enkelt köper Ripple via en trygg och säker plattform.

Hur mycket kostar Ripple (XRP)?

Priset på Ripple (XRP) varierar över tid. Du kan se den aktuella kursen i vår guide till Ripple.

Spread the love