Köp Polkadot (DOT) Så gör du

Publicerad: 27. oktober 2021

Polkadot (DOT) är en av de snabbast växande kryptovalutorna och med sitt säregna namn väcker den många investerares nyfikenhet. I denna guide förklarar vi vad som gör Polkadot unik och hur du enkelt kan investera i kryptovalutan via en trygg och säker handelsplattform.

[ez-toc]

Alla blockchains under samma paraply

Polkadot lanserades i 2016 av Gavin Wood, en av Ethereums medgrundare och skapare av Solidity, Ethereums programmeringsspråk. Wood lämnade delvis Ethereum på grund av att han tyckte att de inte gjorde tillräckligt för att uppfylla blockchains-teknologins löfte: att vara ett fullt decentraliserat ekosystem. Han ansåg att Ethereum hade blivit ett nätverk i mängden som tävlade om dominans bland alla blockchains.

Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här


Gavin Wood (i mitten) tillsammans med Polkadots medgrundare Robert Habermeier och Peter Czaban.

Problemet som Wood såg var att det nuvarande landskapet av blockchains var fragmenterat med flera självständiga blockchains, helt isolerade från varandra. Det fanns inget effektivt sätt för dessa blockchains att kommunicera med varandra, för att exempelvis dela data, transaktioner eller växlas.

Polkadot arbetar med att lösa dessa problem genom att tillåta vilka blockchains som helst att kommunicera med varandra under ett stort, decentraliserat Polkadot-paraply.

Polkadots vision är att alla andra blockchains ska kunna kommunicera med varandra via Polkadot-nätverket.

The Internet Of Blockchains

Precis som internet förband alla datorer med varandra är Polkadots vision att vara ett nätverk som förbinder alla blockchains. Därför kallas Polkadot ofta för “The Internet Of Blockchains”.

De vill göra detta bland annat genom:

  • Polkadots Relay chain, ett lager som utgör kärnan i nätverket och agerar som en bokförare över alla nätverkets transaktioner.
  • Parachains är det andra lagret. Det utgörs av individuella blockchains som kopplas samman parallellt, därav namnet “Parachains”. Parachains tillåter att flera blockchains kan köras samtidigt, vilket gör blockchainen skalbar och ökar transaktionshastigheterna.
  • Bridges. Polkadot kommer att använda Bridges för att ansluta till etablerade blockchains som exempelvis Ethereum och Bitcoin genom att skriva så kallade “break-in” och break-out-smart contracts. Detta gör det möjligt för dessa blockchains att kommunicera med Polkadot-nätverket.
Lagret Parachains tillåter flera blockchains att köras samtidigt, vilket gör Polkadot skalbar och ökar transaktionshastigheterna.

Polkadot strävar alltså efter att bygga ett multichain-universum där flera blockchains kan existera samtidigt och operera tillsammans, likt det sätt som internet kopplade samman allas datorer i mitten av 90-talet.

Hittills har utvecklarna lyckats genomföra de viktigaste delarna av sina planer, även om plattformen fortfarande är under utveckling. Just nu befinner de sig i fasen med att rulla ut Parachains. Du kan läsa mer om Polkadots vision och utvecklingsstadier på deras hemsida.

Nedan kan du se en video som på pedagogiskt vis förklarar hur Polkadot fungerar.

Vad är Polkadots kurs?

På grafen nedan kan du Polkadots (DOT’s) nuvarande kurs.


Var kan jag köpa Polkadot (DOT)?

Du kan köpa Polkadot (DOT) på ett brett utbud av plattformar över hela världen. En av dessa är Markets. Markets har svensk mäklarlicens och täcks av EU:s finansiella lagar, exempelvis den viktiga insättningsgarantin. Det är en trygghet att plattformen är godkänd i EU, vilket inte är fallet på många andra plattformar där man kan handla kryptovaluta.

Hos Markets äger du inte den faktiska kryptovalutan, utan du spekulerar i prisutvecklingen i form av ett CFD-kontrakt. Detta har flera fördelar, mer om detta längre ner i texten.

Videon visar hur du rent konkret handlar på Markets:

Fördelar med att köpa Polkadot (DOT) som CFD-kontrakt

Det händer att kryptobörser utsätts för hacker-attacker.

Att handla en kryptovaluta som Polkadot som ett CFD-kontrakt har flera fördelar. Dels behöver du inte sätta dig in i vad det innebär att ha en ”wallet” och de andra tekniska detaljerna som följer av att du faktiskt äger kryptovalutan. Du har också möjlighet att handla på en börs som omfattas av EU:s finansiella lagstiftning. Detta ger dig vissa rättigheter som konsument. Om börsen som du handlar på exempelvis går i konkurs vet du att du är täckt och kan få dina pengar tillbaka, åtminstone upp till en viss gräns som i skrivande stund är upp till 20 000 euro. Hos de nya kryptovalutabörserna där du faktiskt handlar med – och äger – kryptovalutan har du i många fall inte den här typen av säkerhet.

Ett annat problem är att kryptovalutabörser kan utsättas för att bli hackade, vilket innebär en risk för att man förlorar sina pengar. I 2014 blev den då största bitcoin-börsen i världen Mt. Gox hackad och nära 460 miljoner dollar av kundernas pengar försvann i luften. Sedan dess har flera börser blivit hackade. Senast gick den sydkoreanska Youbit-börsen i konkurs efter att hackare stal ungefär en halv miljard dollar.

Om du inte behöver dina DOT för någonting utan bara vill spekulera i Polkadots kursutveckling kan vi inte rekommendera att köpa ”äkta” DOT på en kryptovalutabörs. Du får exakt samma värdeökning med ett kontrakt som följer priset – utan att du utsätter dig för riskerna som finns i samband med handel på en oreglerad börs.

Köpa äkta Polkadot (DOT)

Om du trots riskerna vill köpa ”äkta” Polkadot-tokens, kallade DOT, rekommenderar vi handelsplattformen Etoro. Etoro är nämligen också under EU:s finansiella lagstiftning. En del i denna är den viktiga minimiskyddsregeln som gäller för alla investerare och innebär en säkerhet för sitt saldo på upp till 20.000 EUR om mäklaren skulle gå i konkurs samt att du inte riskerar mer än ditt kontoinnestående. Etoro har dessutom många andra fördelar och smarta funktioner, som exempelvis copytrading. Du kan läsa mer i vår recension av handelsplattformen.

Risker med Polkadot

Trots allt det positiva med Polkadot är det inte på något sätt en säker investering. En risk som du bör ta hänsyn till innan du fattar ett investeringsbeslut om kryptovalutan är konkurrenssituationen. Polkadot har nämligen stor konkurrens från Smart Contract Blockchains som exempelvis Ethereum och Cardano.

En annan nackdel är projektets komplexitet, vilket kan vara ett hinder för utvecklare som vill koppla sina blockkedjor till projektet.

Polkadot-projektet är relativt komplext, vilket kan vara en utmaning för utvecklare som vill koppla sina blockchains till projektet.

Till sist bör nämnas att utsikterna för alla kryptomynt är mycket beroende av tillståndet på kryptomarknaden, och Polkadot är inget undantag. Som sådan, om kryptomarknaden fortsätter att växa, är det mest sannolikt att Polkadot-tokenet kommer att gå upp också – och givetvis omvänt, om kryptomarknaden faller.

Du bör också vara medveten om att det alltid kan uppstå en Black swan-situation där något helt oförutsägbart sker i Polkadot eller den övriga kryptomarknaden. Vi uppmanar dig därför till att sprida din risk över andra kryptovalutor och tillgångar – och aldrig investera för pengar som du inte har råd att förlora.

Polkadots framtid

Polkadot är ett ambitiöst projekt som satsar på att transformera hela strukturen i det globala blockchain-nätverket. Många experter anser det vara en revolutionerande lösning som totalt kan komma att ändra blockchain-industrin. Dessutom har projektet flera fördelar som ökar dess attraktivitet för investerare:

  • Ett erfaret utvecklingsteam som leds av en av de mest kända och inflytelserika personligheterna inom blockchain-branschen
  • Ett fokus på att lösa det verkliga problemet med interaktionen mellan olika blockkedjor
  • Projektets förmåga att skalas i oändlighet
  • En hög grad av decentralisering och säkerhet
  • Programkod med öppen källkod

Med dessa stora fördelar är det många som spår att Polkadot har en ljus framtid till mötes.

Tradingbeasts.com spår en riktkurs spå ca. 68 dollar i 2024 medan Coinpriceforecast är mer optimistiska och tror hela 227 dollar i 2025. Du kan hitta alla möjliga riktkurser för kryptovalutan och framtiden får givetvis utvisa vem som fick rätt. Det som kan konstateras är att kursutvecklingen har varit enorm sedan lanseringen i 2020 och att Polkadot-projektet med sin banbrytande teknologi på många sätt är unikt i sitt slag.

Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här


Vad är Polkadot (DOT)?

Polkadot är ett blockchain-projekt vars vision är att vara ett nätverk som förbinder alla blockchains. Därför kallas Polkadot ofta för ”The Internet Of Blockchains”.

Var köper man Polkadot (DOT)?

Du köper Polkadot (DOT) på en handelsplattform eller på en kryptovalutabörs. I denna guide visar vi hur du köper Polkadot (DOT) snabbt och enkelt via en säker och trygg plattform.
Läs vår guide om hur du investerar i Polkadot (DOT)

Vad kostar Polkadot (DOT)?

Priset på Polkadot varierar över tid. Du kan se den aktuella kursen i vår guide till Polkadot.

Hur köper man Polkadot (DOT)?

Det enklaste sättet att köpa Polkadot (DOT) på är att upprätta ett konto hos en handelsplattform. Efter att du har upprättat dig, överför du pengar till kontot och därefter söker du på “Polkadot” eller “DOT” i sökfältet.

Spread the love