Så fångar du en fallande kniv i aktiemarknaden

Publicerad: 7. mars 2022

Plötsligt är kursen i fritt fall i din favoritaktie. Det är nu århundradets “rea” och du trycker på köpknappen för att inte missa den unika möjligheten. Men trots att du trodde att kursen skulle vända så fortsätter den att falla skoningslöst.

Du ser nu blodröda siffror på kontot och tittar ständigt till kursen som faller till nivåer som tidigare var otänkbara. “Om jag bara hade sparat mina pengar och istället köpt på dessa löjligt låga nivåer…” tänker du ångerfullt.

Men kursen faller ännu mer. Och till slut kan du inte ta mer lidande och säljer med en stor förlust.

Det är stor risk för att skada sig när man försöker att fånga en fallande kniv.

Scenariot beskrivet ovan är vanligt förekommande när man försöker att “fånga en fallande kniv”.

Men om det är så svårt att lyckas med konststycket att köpa på den absoluta botten, varför dras så många till att försöka?

Flera tror att kursen ska tillbaka till den gamla toppen och drömmer om vilken stor avkastning de kommer att ha fått vid detta tillfälle. Många köper också för att uppnå tillfredställelsen av att “göra ett klipp” och känna sig smarta, men oftast uppnår man just den motsatta effekten av att försöka.

Vi rekommenderar därför inte att försöka att fånga en fallande kniv. Men om du ändå, av någon anledning vill försöka dig på denna galenskap är det viktigt att du har en strategi. Nedan är därför fyra metoder du kan använda dig av för att åtminstone öka sannolikheten för att du tar kniven – när den har nått marken.

[ez-toc]

Metod 1: Köp när kursen når ett jämnt tal

Kurser tenderar ofta att reagera när den når ett jämnt tal. Detta kan exempelvis vara 100, 50 eller 20. Ofta går kursen något under det jämna talet för att sedan snabbt, likt en nedtryckt badboll, flyga upp. Se ett exempel i Swedbanks aktie som i 2020 bottnade vid 100 kronors-nivån:

Se på grafen över din favoritaktie och se om den har vänt på jämna tal tidigare. Om den har gjort är det möjligt att den kommer att göra det även i framtiden.

Bli en skicklig trader – Anmäl dig till kostnadsfri e-kursKlicka här

Metod 2: Vänta på ett (litet) vändningstecken

Om du ska fånga en fallande kniv vill du inte för länge – för då är det inte längre en fallande kniv. Men istället för att du köper på en slumpvis nivå kan du invänta ett litet vändningstecken. Detta kan exempelvis vara ett hammar-candlestick. Det är lätt att känna igen, för det liknar just en hammare:

Ett exempel på ett hammar-candlestick. Det har en relativt liten kropp i förhållande till svansen (det smala strecket). Den långa svansen visar att det köptes upp när kursen kom till den nivån och är därmed ett (litet) tecken på vändning.

Vi ser här på dagsgrafen, så varje candlestick representerar kursutvecklingen under en dag. Den långa “svansen” (det smala strecket) på candlesticket betyder att kursen under dagen var nere på de nivåerna men sedan vände. Detta indikerar med andra ord en viss köpvilja och därmed en potentiell botten.

I Coronakraschen i 2020 föll Apples aktiekurs med 35% på en månad. Kursen vände först efter att ett hammar-candlestick hade bildats. Se grafen nedan:

Om du tittar på grafer över stora marknadsfall kommer du ofta se att detta typ av candlestick framträder på den absoluta botten. Det finns ingen fast definition av hur ett hammar-candlestick ser ut, men många vill se att kroppen som mest utgör 1/3 av hela candlesticket. Ju längre svans desto bättre.

Tänk på att det inte är någon garanti för att det bildas ett hammar-candlestick. Det finns även andra candlestick-mönster du kan hålla utkik efter. I vår kostnadsfria kurs Kickstarta din daytrading tillägnar vi en hel lektion åt en av de mest kraftfulla candlestick-signalerna du kan använda dig av för att träffa marknadsvändningar.

Metod 3: Snitta in dig

Att snitta in sig kallas också dollar cost averaging och betyder att du delar upp din investering i flera portioner och köper på olika förutbestämda kursnivåer (om kursen når dit). Du accepterar alltså att du inte kommer att köpa på den absoluta botten men istället kommer du in till ett ”rimligt” pris (förhoppningsvis).

Det ska helst vara en aktie som du av fundamentala skäl länge har velat köpa och som du är redo att äga i en längre tid.

Om vi föreställer oss att du har 60.000 kronor som du vill investera för i en fallande aktie kan du exempelvis köpa i tre omgångar för 20.000 kronor varje gång. Du kan använda flera olika metoder för att bestämma var dessa köpnivåer ska ligga. Den mest simpla metoden är att köpa när kursen har fallit ett visst antal procent från toppen, exempelvis vid 20, 30, och 40%. Det kan se ut följande:

Du kan naturligtvis också använda andra sätt för att bestämma köpnivåerna, varför inte någon av de metoderna i denna artikel?

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

Metod 4: Köp vid en betydande stödnivå (avancerad)

Denna metod kräver lite kunskap kring teknisk analys men är samtidigt en av de mest effektiva. Vi vill här identifiera ett område där kursen har högre sannolikhet att vända i. Du kan exempelvis titta efter:

Tänk på att vi ser på en aktie eller tillgång som faller som en sten. Det kan därför vara en bra idé att zooma ut och titta på vecko- eller månadsgrafen för att få ett större perspektiv. Nedan ser du veckografen på Apples aktiekurs under Coronakraschen i 2020. Här såg vi flera faktorer som talade för att kursen kunde vända på denna nivå:

  1. Kursen kommer ner till ett område som tidigare två gånger har agerat motstånd. Efter motståndsområdet bröts kan vi nu anta att det kommer agera stödnivå nästa gång kursen når det.
  2. Kursen träffar en trendlinje.
  3. Kursen kommer ner till fibonacci-nivån 0.618 som är en nivå där kursen ofta tenderar att reagera på.

Ju fler faktorer du kan hitta som talar för att kursen kan vända i området desto bättre. Men trots att vi här kan argumentera för ett köp är det naturligtvis aldrig några garantier för att kursen vänder där. Men det är åtminstone bättre än att bara köpa i blindo.

Se videon nedan som tar upp några av strategierna i denna artikel:

Några sista råd och tankar

Lär dig att säga nej

Även om det känns som en ”once in a life time oppurtunity” så är det inte det. Det faller knivar på börsen varje dag. Välj därför endast de bästa tillfällena och köp endast bolag och marknader som du känner till och har analyserat. Endast på det sättet kommer du att kunna stå ut med den eventuella psykologiska pressen det innebär att sitta med blodröda siffror i en lång tid före den potentiella upptrenden börjar. 

Köp inte det första fallet

Du har säkert gjort det. Kursen faller kraftigt och du köper med känslan av att du har gjort ditt livs aktieaffär. Till din förtvivlan upptäcker du att den fortsätter att falla.

Du drömmer nu om att du skulle sparat alla pengarna till att köpa till den nuvarande låga nivån. Och det är precis det du ska göra. Köp därför inte första fallet utan vänta på MINST ett ytterligare fall. Gärna två.

Bli först med att få gratis trading-videos. Följ vår YouTube-kanalKlicka här

Tänk “worst-case scenario”

Du köper och är ”säker” på att kursen kommer att vända snart men till din förtvivlan fortsätter den att alla. Du ser minussiffror och tittar ständigt till kursen och när du tror att den omöjligt kan falla mer så brakar den ner till oanade låga nivåer! Kanske går detta ut över ditt humör och relationer? Kanske hade du faktiskt egentligen behövt dessa pengar till något annat?

Även om du är hoppfull när du köper är det därför viktigt att du föreställer dig det värsta som kan ske. Hur skulle kännas och hur skulle du agera i en sådan situation? 

Som ett avskräckande exempel vill vi visa aktiekursen i Fingerprint Cards. Många trodde att aktien var ostoppbar och valde att köpa upp i den gång på gång under det stora fallet:

Kursen har visserligen gått upp lite sedan botten men inte varit i närheten av den tidigare toppen.

Som vi inledde denna artikel med att säga så rekommenderar vi inte att försöka fånga fallande knivar. Men om beslutar dig att göra det, satsa endast pengar som du har råd att förlora.

Spread the love