eToro – Recension och omdöme 2024

Publicerad: 9. april 2024

Etoro har över 26 miljoner användare i över 140 länder. Plattformens användarvänliga gränssnitt och unika funktioner gör den till ett attraktivt val både för nybörjare och erfarna traders och investerare. Läs vårt omdöme om eToro nedan och varför vi anser att det är en plattform som de flesta traders och investerare bör vara aktiv på.

Därför ska du välja eToro:

  • Courtagefri aktiehandel
  • Multi asset-plattform (aktier, ETF:er, CFD:er, kryptovaluta som CFD:er m.m)
  • Copytrading – möjlighet att kopiera andra traders och investerare
  • Fraktionshandel – möjlighet att handla “dyra” aktier till mindre pengar
  • Användarvänlig plattform på svenska
  • Snabb kundsupport
  • Gratis demokonto

Skapa ett konto på eToro här eller läs vår ingående recension nedan.

eToro – Allt i en-mäklare

Etoro ger traders och investerare tillgång till mer än 5 000 olika finansiella tillgångar, inklusive aktier, börshandlade fonder, index, valutor och råvaror som kan investeras både med och utan hävstång, vilket ger nästan alla tillgång till kortsiktiga, medellånga och långsiktiga investeringsalternativ.

Med en mix av social trading och traditionell handel skapar eToro en spännande miljö där investerare kan dra nytta av varandras kunskap. Under de senaste åren har eToros tradingplattform ständigt förnyat sig till det bättre. Både grafvisningen och copy trading-funktionerna har blivit mer överblickbara och informativa. Dessutom har eToro också gjort det möjligt för kunder att handla aktier och CFD-er till extra konkurrenskraftiga priser, vissa gånger helt gratis.

Utöver handel med aktier erbjuder eToro också copy trading samt traditionell CFD-handel med de flesta tillgångsklasser.

När det kommer till hävstång skiljer sig eToro från många av konkurrenterna då du själv kan välja hävstångsfaktorn. Detta gör att plattformen lämpar sig till nya investerare som gärna vill bekanta sig med hävstångshandel men inte vill sätta för mycket på spel.

Handelsplattformen ges ut av företaget eToro (Europé) Ltd. Bolaget är hemmahörande på Cypern och är godkänt för att utföra investeringstjänster av den cypriotiska tillsynsmyndigheten Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC).

Det innebär att mäklaren är underlagd generell EU-lagstiftning, som bland annat innebär bättre säkerhet för privata investerare. Mäklaren har varit registrerad och godkänd av Finansinspektionen sedan 2010 och kan utföra investeringstjänster i Sverige efter MiFID-reglerna.

Vilken trader passar eToro till?

eToro är framför allt uppbyggt kring “social trading” och “copy-trading”. Nätmäklaren är helt klart ledande på detta område. Man kan självklart använda plattformen och grafvisningen till vanlig CFD-trading och eventuellt mer långsiktig aktiehandel. Själva plattformen är utan tvivel bland de mest intuitiva och mest användarvänliga på marknaden. Produktutbudet expanderar ständigt och uppfyller förmodligen de flestas behov. Man ska dock titta en extra gång på spreadet, som kan vara rätt högt på vissa av produkterna samt att de har en uttagsavgift.

Utöver att man själv helt automatiskt – och på ett mycket informativt och enkelt sätt – kan kopiera andra duktiga traders, har man, om man själv är en duktig trader också möjlighet för att tjäna en extra slant på att andra kopierar en.

Sättet man handlar på eToro skiljer sig en del från många av de konkurrerande handelsplattformarna. I varje handel investerar man ett bestämt belopp, varefter man väljer vilken hävstångsfaktor som man vill använda. Det kan vara från ingen hävstång alls, och upp till den nivå man önskar, vilket också beror på vilken produkt du handlar.

Det är ett smart koncept som bl. a gör att man kan handla med några relativt låga minimiexponeringar i varje position. Detta kan framförallt vara betryggande för nya traders som ska lära sig hur allt fungerar.

Som utgångsläge föregår allt på engelska men man kan välja svenska både på eToros hemsida och på handelsplattformen om man föredrar det. När man öppnar ett konto får man automatiskt ett virtuellt konto där man kan öva sig och titta närmare på handelsplattformen, inklusive se hur copy trading-funktionen fungerar. Vill man sen att öppna ett riktigt konto ska man sätta in minst 200 USD. Det är endast möjligt att öppna kontot i USD men du kan ställa in så din lokala valuta visas i portföljöversikten.

Gå med i vår Facebook-grupp – Svenska daytradersKlicka här

Design och handelsplattform

eToro erbjuder handel via en webbaserad trading-plattform samt mobil- och tablet-plattform. Den senaste plattformsdesignen blev lanserad hösten 2015 och har sedan successivt utvecklats och byggts ut. Sammantaget är plattformarna strukturerade på ett enhetligt sätt, så det är lätt att gå från den ena enheten till den andra. Det är som nämnt möjligt att välja svenskt språk men detta är inte nödvändigtvis en fördel på en handelsplattform där översättningen från engelska av vissa ord och begrepp ofta kan skapa missförstånd. Språket kan ändras i vänstra sidan av skärmen under Settings och General.

När man första gången loggar in på sitt eToro-konto möts man av en tydlig och lättförståelig design. Man har direkt tillgång till sitt riktiga konto samt ett virtuellt konto som man kan använda för att testa plattformen, inklusive copy trading-funktionerna. Alla viktiga navigationsflikar hittar man i en vertikal lista till vänster på plattformen och härifrån kan man lätt hitta kurslistor, ens portföljer, marknader, andra traders man kan följa och kopiera, support o.s.v.

Det är möjligt att lägga in enkla kurslarm (alerts) för varje produkt så man t. ex. får push-meddelande på sin mobiltelefon när ens angivna kursnivåer nås. Det gör man genom att välja det lilla verktygshjulet ute till höger på en kurslista och klicka på Set Price Alerts. Det är också samma ställe som man anpassar varje kurslista, om man önskar att flytta runt produkterna eller radera dem. Önskar man att lägga till produkter gör man det genom att t. ex. välja Trade Markets, hitta en relevant produkt och därefter lägga till den till den önskade listan.

Nedan finner du en video där plattformen demonstreras på engelska.

Enkel navigering

Hos eToro är varje produkt markerad med en tydlig symbol så alla amatörer, såväl som professionella förstår vad det handlar om. T. ex. är olja markerad med två droppar olja och varje valutapar är markerat med flaggor för de länder som paret avser. När det kommer till aktier har eToro valt att visa varje aktie med aktiens börsrelaterade kortnamn samt med företagets logo. Det innebär att t.ex. Apple-aktier också visas med den berömda äppel-loggan. Det blir inte mer pedagogiskt än detta och det kunde många andra plattformar lära sig av. Många plattformar anger aktienamnet så invecklat att t.o.m. rutinerade traders då och då har svårt att hitta den aktie man önskar handla.

Bredvid symbolen för varje produkt har man dessutom möjlighet att gå direkt till produktens graf, information om varje produkt, research, newsfeed, köp och sälj samt se andra investerares intresse i produkten.

Sistnämnda, som benämns Sentiment, visar hur många av eToros kunder som är korta eller långa i produkten, vilket anges i %. Om man reellt kan använda denna information till något är dock en helt annan historia. I newsfeedet visas olika traders kommentarer om marknaderna, deras portföljer o.s.v. Det är lätt att klicka sig vidare till de nämnda marknaderna.

Man kan ute till höger sortera på vanligt Newsfeed, på Popular Investors samt välja att man t. ex. bara vill se engelskspråkiga kommentarer. Alternativ kan man använda den inbyggda översättningsfunktionen så man kan läsa det som skrivs på samtliga språk. Allt är överskådligt och smart, men ofta kommer dessa nyheter bara ha en liten relevans i förhållande till en här-och-nu-handel.

Mobilplattformen

Mobilplattformen som finns till Android och Apple iOS är designmässigt uppbyggd på samma sätt som den webbaserade plattformen och man har tillgång till i stort sätt samma funktioner. Det är lätt att lägga in ordrar, kopiera andra traders, se sin portfölj, ta ut pengar o.s.v. Allt med stora och tydliga knappar, vilket är rätt nödvändigt på en mobil. Grafvisningen fungerar också fint, särskilt på lite större mobiler och man kan enkelt handla direkt från grafen och anpassa denna med diverse indikatorer. Det är också lätt att följa med i social trading-delen och läsa inlägg o.s.v. Sammantaget är mobilappen bättre än den genomsnittliga om man jämför med konkurrenterna.

Grafdelen

Väljer man att trycka direkt på grafsymbolen under varje produkt, t. ex. i My Watchlist öppnas i ett självständigt fönster en kursgraf med ett blixtsnabbt användargränssnitt, där grafen kan flyttas och utvidgas riktigt snabbt. Det är möjligt att välja mellan omkring 70 tekniska indikatorer. Man kan lägga till Fibonacci-tal på sin graf, dra streck, måla m.m. Det är ett stort plus att det är så många möjligheter för teknisk analys i handelsplattformen.

Utöver att man kan öppna ett antal fönster med grafer är det också möjligt att välja en grafuppsättning som visar t. ex. 4 eller 6 olika grafer samtidigt i samma fönster. För att detta ska vara lönt ska man ha en skärm av en viss storlek.

Grafpaketet, som eToro kallar Procharts, fungerar allt i allt riktigt bra och har massor av inställningsmöjligheter. Det är också möjligt att handla direkt från grafen, men dessvärre kan man inte se öppna positioner eller ordrar på grafen, vilket är en brist. På vissa ställen på webbplattformen ska man specifikt välja Procharts för att vara säker på att man får tillgång till alla möjligheterna.

Handel och orderläggning

Eftersom att du endast kan öppna ett konto i USD ska du vara uppmärksam på att allt avräknas i USD, även om man investerar i t. ex. europeiska aktier. Den insats man väljer (eventuellt gånger en självvald hävstångsnivå) utgör ens totala exponering i den specifika handeln i USD oavsett vilken valuta det underliggande instrumentet, t. ex. aktieindex handlas i.

En smart funktion är att du själv kan välja hävstångsnivån för varje handel. Som kan ses i nedanstående orderbox som visar det tyska DAX-indexet (GER40) är det möjligt att välja 1, 2, 5, 10 och 20 gånger hävstång när du handlar detta index (högre hävstångsnivå än detta kräver att man är godkänd som professionell kund hos handelsplattformen). Den första orderboxen nedanför visar hävstång med faktor 10 (X10) medan den nedersta orderboxen visar hävstång med faktor 1 (X1, d.v.s. ingen hävstång). Att man kan välja helt ner till hävstång med faktor 1 betyder i realiteten att man inte alls använder hävstång i sin position, vilken kan vara riktigt bra både för försiktiga traders och inte minst för nybörjare som eventuellt oroar sig över att förlora pengar snabbt som följd av hävstångselementet, som ofta är inbyggt i CFD-handel.

Orderbox för köp för 200 USD i DAX (GER30) med hävstångsfaktor 10 (X10) svarande till en exponering på 2000 USD.

Man justerar sitt önskade investeringsbelopp via fältet Amount. Det belopp man väljer får en hävstång med den valda hävstångsfaktorn som är markerad med X under insatsen.

I ovanstående exempel med en hävstång med faktor 10 i DAX-indexet betyder det att en insats (Amount) på 200 USD resulterar i en exponering (exposure) på 2000 USD. De 200 USD är minimiinsatsen vid en hävstång på 10, vilket resulterar i en margin på 10% av exponeringen. Väljer man en lägre hävstångsfaktor kommer miniminsatsen motsvarande att vara högre.

Av ovanstående orderbox kan man också se handelns insats i relation till sin Equity (d.v.s. ens nettobalans). I detta fall utgör insatsen 1,97 av Equity, som, då orderboxen blev öppnad utgjorde ca. 10.000 USD. Däremot utgör exponeringen på grund av den valda hävstångsfaktorn på 10 istället 2000 USD, vilket är ca 20% av Equity. Detta förhållande ska man vara uppmärksam på eftersom du i exemplet utsätter dig för en risk på 20% av ditt totala saldo.

Gå med i vår Facebook-grupp – Svenska daytradersKlicka här

Annan intressant information visar också räntekostnader (Overnight Fee) man ska betala om man behåller sin position över natten. Det kostar för närvarande 0,14 USD att hålla en position som är värd 2000 USD per dag svarande till en ränta på ca. 2,5% (0,14/2000*360), vilket får sägas vara en rimlig finansieringsränta. Behåller man sin position över helgen kostar det tre räntedagar.

Orderbox för köp för 2000 USD, som är det minsta belopp ”man kan sätta på spel” när man inte använder hävstång (X1). Detta medför att både marginkravet och exponeringen exakt utgör 2000 USD.

Om man inte använder hävstång utgör ens exponering och marginkrav det samma. Dessvärre slipper man inte alltid för att betala overnight fees om man väljer att behålla positionen över natten. Av ovanstående orderbox ses att det kostar 0,14 USD per dag att hålla en position i DAX över natten. Det svarar till en ränta på ca 2,5% årligt. Är man lång i aktier, ETF:er eller kryptovaluta, och handlar utan hävstång betalar man dock inga overnight fees.

I samband med handel föreslås en nivå i USD för stop loss och take profit sett i relation till det initiala investerade beloppet (Amount). Man kan lätt redigera dessa nivåer så de avspeglar ens strategi och risknivå. Det är möjligt att bestämma nivåerna baserat på en given prisnivå (Rate) eller det investerade beloppet (Amount) Klickar man på Stop loss-knappen är det också möjligt att välja en så kallad trailing stop loss, som innebär att man låter sin position löpa på i vinstens riktning, varefter handeln automatiskt stängs när vinsten faller ner till en viss nivå från den högsta nivån. Det är dessutom möjligt att på instrumentnivå lägga in ett förinställt investeringsbelopp som varje instrument ”minns” varje gång du kommer tillbaka till det, vilket är en riktigt bra funktion. Samtidigt är det möjligt att slå på ”Ett klick-handel” vilket gör att man snabbt kan göra en handel. I början bör man dock passa på med detta, då man lite för lätt kan råka öppna positioner man kanske inte hade tänkt sig att öppna.

Marknader, produkter och priser

eToro erbjuder för närvarande handel i över 1000 olika produkter fördelade på 13 aktieindex, 13 råvaror, 143 ETF:er, 47 valutapar, 16 kryptovalutor, en lång rad kryptopar samt ett varierande antal större aktier från de tongivande börserna. Det totala produktutbudet är således inte överväldigande stort jämfört med några av de större konkurrenterna, men förmodligen täcker det de flestas behov. Det är möjligt att handla en handfull svenska och andra nordiska aktier, men det är inte möjligt att handla nordiska aktieindex. Totalt sett är det dock möjligt att handla de mest populära produkterna, inklusive en lång rad kryptovalutor. På handelsplattformen kan man få en bra överblick över alla produkterna genom att välja Trade Markets ute till vänster på skärmen och därefter den produktkategori man är intresserad i. Alla eToros spreads, overnight fees m.m. kan i övrigt ses här.

Det är lätt att söka och hitta de produkter man kan handla hos eToro.

Som nämnt ska man vara uppmärksam på att alla produkter handlas i USD om man har öppnat sitt konto i denna valuta. Den insats man väljer tillsammans med hävstångsnivån utgör ens totala exponering i den enskilda handeln i USD, oavsett vilken valuta det underliggande indexet handlas i. Det är möjligt att välja hävstångsnivå för den enskilda handeln i samband med att man utför den, vilket är rätt smart. Beroende på vilken produkt det är tal om, kan man välja hävstångsnivåer från 1 och upp till 30. En hävstångsnivå på 1 (d.v.s. ingen hävstång) betyder att man ska lägga 100% i margin medan en hävstångsnivå på 30 betyder att man kan nöja sig med att lägga ca 3,3% i margin. Läs mer om margin i denna artikel.

Att man kan välja helt ner till en hävstång på faktor 1 betyder att man inte har någon hävstång på sin position, vilket kan vara riktigt bra för den försiktiga tradern och inte minst nybörjar-traders som eventuellt är bekymrade över att förlora sina pengar snabbt som följd av hävstångselementet som oftast är inbyggt i CFD-handel. För de flesta instrument ska man dock betala ränta på de positioner man håller över flera dagar. Handlar man aktier, ETF:er och kryptovaluta köper man reellt de underliggande tillgångarna, när det är tal om köppositioner och man inte använder hävstång, se mer längre ner. Därför betalar du inte heller over night fees, då man i detta fall inte handlar produkten som CFD.

Det faktum att man i de enskilda handlarna kan välja hävstångsnivå är naturligtvis fint, men om man väljer olika hävstångsnivåer från handel till handel kan man lätt tappa överblick i förhållande till sin totala exponering, då man dessvärre inte kan se detta belopp för hela sin portfölj.

När det kommer till öppningstider för de enskilda marknaderna varierar dessa. Aktier kan oftast handlas när den enskilda börsen har öppet, medan t. ex. det tyska DAX-indexet kan handlas från kl. 02.30 – 22.00, när den underliggande futures-marknaden är öppen. En total översikt över öppningstiderna kan du se här.

Aktieindex

Som nämnt är det möjligt att handla 13 olika aktieindex från de största börserna i världen, inklusive t. ex. Australien och Kina. Totalt sett är antalet av index dock rätt få och man saknar exempelvis de skandinaviska indexen. För de flesta av de större indexen, inklusive t. ex. det amerikanska S&P500 och det tyska DAX är det möjligt att välja 1, 2, 5, 10 och 20 gånger hävstång om man är investerare. Vissa av de mindre index t. ex. det spanska ESP35 kan handlas med hävstångsfaktor 10. Väljer man en hävstång på 1 ska man vid handel i index minst handla för 2000 USD, vilket då utgör ens minimumexponering. Använder man hävstångsfaktor 20 är minimuminsatsen 200 USD, vilket motsvarar till en exponering på 4000 USD, medan faktor 10 likaså har en minimuminstats på 200 USD, vilket istället utgör 2000 USD. Hävstångsfaktorn har alltså betydelse för ens minimuminsats, som minimum är 200 USD för index. Spread-mässigt är det stor variation i de enskilda produkterna. Exempelvis kan man handla DAX (GER30) och FTSE (UK100) till 2 points, medan Dow Jones (US30) handlas till hela 6 points, vilket är rätt högt jämfört med många andra mäklare. Det bör nämnas att man som utgångspunkt kan handla DAX till 2 points i hela tidsrummet från kl. 02.30-22 (marknaden är stängd från 22-02.30). Hos många av de konkurrerande mäklarna är spreadet ofta högre utanför de underliggande börsernas öppningstider, som för DAX är från kl. 9-17.30.

Valutapar

Det är möjligt att handla knappt 50 valutapar, vilket troligtvis täcker de flestas behov. För de större valutaparen (majors) som GBP/USD och EUR/USD är det möjligt att använda hävstång från 1 till 30 gånger medan de mindre paren (minors) har hävstångsmöjligheter från 1 till 20 gånger. Handlar man utan hävstång ska man oftast handla för 4000 USD i investerat belopp medan man med en hävstång på faktor 30 kan nöja sig med 134 USD, vilket svarar till en exponering på 4000 USD. Spread-mässigt kan man handla USD/YEN till 2 pips, GBP/USD till 4 pips medan EUR/USD kan handlas till 3 pips. I förhållande till valuta är eToro därmed inte bland de billigaste på marknaden.

Råvaror

Bland råvaror finns de mest handlade som olja och guld, men även andra marknader som socker, vete och bomull. Se en hel lista med råvaror här. Råvarorna kan oftast handlas med hävstång från 1 till 10 medan guld kan handlas med hävstångsfaktor 20. Handlar man utan hävstång ska man som minimum handla för 2000 USD medan man med en hävstång på faktor 10 ska handla för minimum 200 USD svarande till 2000 USD i exponering. Vid guldhandel är minimumbeloppet 100 USD vid en hävstång på 20 gånger. Guld handlas oftast till ett spread på 0,45 medan olja handlas på 0,05.

Aktier och ETF:er

Det är möjligt att helt courtagefritt handla över 10.000 större likvida aktier från börserna i USA, Tyskland, England, Hong Kong, Frankrike, Spanien, Italien, Schweiz samt de nordiska länderna, inklusive Sverige. För en svensk med investeringssparkonto eller kapitalförsäkring är det inte riktigt lönt rent skattemässigt att investera långsiktigt i aktier på eToro då de inte erbjuder dessa skattefördelaktiga kontoformer. Det kan dock säkert vara av intresse för många att handla aktier och ETF:er med hävstång (CFD) och här kan du oftast välja mellan hävstångsfaktor 2 eller 5 gånger, vilket betyder att man ska lägga mellan 20-50% i margin.

Övriga kostnader

Man ska vara uppmärksam på att hos eToro kostar det 5 USD att ta ut 50 USD eller mer. Beroende på ens kontosaldo och klubbmedlemskap, se nedanför, kan man dock helt undgå denna avgift. Utöver uttagsavgiften ska man vara uppmärksam på valutaväxlingsavgifter från ens egen bank när man t. ex. överför SEK med ett Visakort till eToro, då eToro kräver att motta alla belopp i USD.

En inaktivitetsavgift tas ut på 10 USD per månad om man inte loggar in på sitt konto under en period av 12 månader. Avgiften dras bara så länge man har pengar innestående på sitt konto.

De räntekostnader (over night fees) som dras när man behåller en position över natten varierar efter räntenivån och är beroende av det enskilda instrumentet man handlar. Aktuella räntekostnader kan ses på nedanstående länk, där den mäts i relation till antal units (d.v.s. den aktuella kursen för den specifika tillgången). Det enklaste är att se finansieringsräntan i orderboxen i samband med att man lägger in en handel, där står den exakta avgiften för den specifika positionen (avgift per dag visas – gångra med 365 och dividera med exponeringen för att få fram den årliga räntan). För handel med DAX var räntan då denna recension skrevs ca. 2,5% årligt, vilket inte är en helt orimlig nivå jämfört med en del av konkurrenterna. Räntan för vissa instrument kan vara rätt hög, så det kan vara förnuftigt att hålla ett öga på räntenivån över längre tid. Närmare förklaring på ovanstående och de totala kostnaderna framgår här.

Allt i allt ska eToro rosas för att de klart och tydligt förklarar om spreads, uttagsavgifter och overnight-räntor. Framför allt det sista är något som vissa av de konkurrerande plattformarna försöker dölja ibland.

På Youtube finns bl. a denna video på ca. 37 min, som går mer på djupet i hur man använder handelsplattformen:

Social trading och Copy trading

eToro är i grunden byggd som en social tradingplattform och det är i det sociala som plattformen på allvar särskiljer sig från de andra plattformarna. Alla traders med konto hos eToro har en social profil och ett newsfeed likt det från Facebook. Här kan man ”likea”, kommentera och dela varandras inlägg, och man kan se varandras portföljer samt statistik för hur den enskilda personen har klarat sig över kortare och länge tidsperioder (det är också möjligt att slå av denna funktion, om man önskar att vara anonym). eToro presenterar också ett värde för den tagna risken, vilket kan hjälpa med att sortera bort de traders som kanske bara har varit tursamma i en period där de samtidigt tagit en stor risk. Inlägg och kommentarer i newsfeedet kan bidraga med att ge inspiration till egna handlar, men man har också möjlighet för att kopiera utvalda traders handlar helt automatiskt. Funktionen kallas Copy trading och det är just denna funktion som drar många traders till eToro. De utvalda traders kan ses ute till vänster sida under Copy people. De flesta amatörer har nog en dröm om att kunna handla precis som en professionell och framgångsrik trader och med Copy trading-funktionen är detta möjligt hos eToro, om man kan hitta de rätta att kopiera.

Det är lätt att leta efter potentiella traders som är värda att följa, baserat på parametrar som tid, avkastning, risk, marknad m.m.

Copy Trading-funktionen fungerar riktigt fint. När man har funnit en person som man önskar att kopiera trycker man bara på knappen ”Copy” under personens profil och så kopierar handelsplattformen personens eventuella öppna handlar helt automatiskt. Efterföljande kopieras personens alla handlar på motsvarande sätt. Man väljer själv den andel av ens saldo man vill avsätta till detta. Den andel man har valt att avsätta avspeglar den traderns portfölj, och därför kan man komma till att handla i fraktionen av positioner, om man t. ex. bara avsätter ett mindre belopp. Det är möjligt att investera ner till 200 USD i varje enskild trader. I samband med den inledande kopieringen blir man ombedd att ta ställning till bl. a. en fast stop loss, så om man t. ex. plötsligt mister 50% av sitt investerade kapital så stängs alla ens öppna positioner automatiskt. Det är också möjligt att stänga enskilda positioner om man inte önskar dem.

Gå med i vår Facebook-grupp – Svenska daytradersKlicka här

Det låter nästan för bra för att vara sant, och det är det också om man inte ser upp. Statistik kan nämligen läsas på många sätt och det kan vara en konst i sig själv att rent faktiskt kunna värdera vem av de många tusentals eToro-traders som är duktiga, och vem som är dålig, speciellt över en längre period. För att hitta en framgångsrik trader kommer de flesta människor rent intuitivt söka efter hur profitabla de enskilda traders har varit under en period. Men den uppnådda vinsten säger inte mycket om risken, förutom att en stor vinst ofta avspeglar en stor risk. Ofta är det så att de traders som tar den högsta risken också är traders som i en period får den största avkastningen. Det är dock samma traders som månaden efter riskerar att förlora hela vinsten. Lyckligtvis använder eToro mått för den tagna risken (Risk score) för den avkastningsperiod man tittar på. Därmed kan man ta höjd för risknivån och bortsortera de mest riskvilliga traders.

eToro erbjuder utmärkt statistik över varje trader så det blir lättare att förstå vem man önskar att kopiera. Man ska dock sätta sig grundligt in i de många tal, då statistik lätt kan vara missvisande om man inte ser upp. Dessutom ska man alltid komma ihåg att historisk avkastning inte garanterar framtida avkastning.

CopyPortfolios

eToro har också nyligen lanserat så kallade CopyPortfolios; ”Top traders CopyPortfolios” och ”Markets CopyPortfolios”. Förstnämnda innehåller efter olika kriterier de förväntade bäst presterande traders hos eToro, medan sistnämnda samlar CFD-aktier, råvaror eller ETF:er efter en i förväg vald marknadsstrategi. Man ska som minimum oftast sätta in 5.000 USD i varje portfolio. Du kan läsa mer om de olika portfolios här.

Kundservice

eToro har 24 timmars kundservice från måndag till fredag men support sker först och främst via hjälp av det interna mailsystemet genom att använda Live Chat eller generella frågor genom att skriva i CustomersService newsfeed. Ett test visar att man får svar inom 1-4 dagar. Det finns inte något telefonnummer på Brokers Service Center, bara ett faxnummer. Det är ett klart minus att man inte kan kontakta Broker Service direkt, om man nu skulle behöva detta.

Säkerhet för kontosaldo

eToro förvarar kundernas pengar åtskilda från deras egna enligt EU:s finansiella bestämmelser och MiFID genom så kallade segregerade kundkonton. Det betyder att varje konto hålls separat åtskilt från mäklarens egna pengar vid en eventuell konkurssituation. Dessutom, i händelse av eToros konkurs, är privata kunders medel försäkrade med upp till 20.000 euro per kund, enligt cypriotisk lagstiftning som i sin tur är EU-baserad. Dessutom garanterar mäklaren att du som privatkund inte kan förlora mer än ditt kontosaldo, vilket gäller för alla EU-baserade mäklare. Eftersom eToro är under relativt stränga minimumkrav från EU gällande tillhandahållande av finansiella tjänster skiljer sig företaget inte väsentligt från de andra leverantörerna på marknaden vad gäller ovanstående. Vissa länder i EU, t. ex. England har dock ännu bättre regler för kundskydd, t. ex. i form av ett högre ekonomiskt skydd för den enskilda kunden.

Sammanfattning

eToro har en överskådlig och användarvänlig plattform med överraskande många tekniska verktyg om man vill analysera en kursgraf. Samtidigt kan otränade traders säkert få mycket inspiration i det sociala elementet, om de lyckas hitta de bästa traders och med framgång kan kopiera deras affärer automatiskt. Om man själv är en duktig trader kan eToros Popular Investor program också vara en bra möjlighet för att skapa sig en social profil som på sikt kan ge en extra intäkt, om man lyckas leverera en viss avkastning och man kan få andra att kopiera en.

Ett annat område som bör rosas är möjligheten att man i varje handel kan välja precis den hävstångsfaktor som passar ens riskvilja.

På den negativa sidan är det synd att vissa produkter erbjuds med oproportionerligt stora spreads, men så är det lyckligtvis inte i de flesta instrumenten. Lanseringen av Zero Comission på aktie- och ETF-handel är ett stort plus. Utbudet av marknader och produkter är inte helt i nivå med en del konkurrerande mäklare på marknaden men utbudet expanderar successivt.

Har man sitt handelskonto i USD ska man vara uppmärksam på de nackdelar som det innebär. Dels är man förpliktad att själv inrapportera till Skatteverket och så tillkommer det en valutarisk på ens kontosaldo i förhållande till utvecklingen i USD kontra SEK. När man tar ut sina pengar igen tillkommer en växlingsavgift till SEK hos sin egen bank.

En stor fördel är att eToro som EU-mäklare garanterar att man som investerare inte kan förlora mer än sitt kontoinnestående.

När man öppnar ett konto hos eToro får man automatiskt ett virtuellt konto. Önskar man att öppna ett live konto kan man enkelt göra det från samma ställe och man komma till dem med samma login. Vi rekommenderar att man börjar med det virtuella kontot genom att klicka på nedanstående länk.

>>>>>>>>>>>>>> PROVA ETORO HÄR

__________________________________________________________________________________________________________________________

eToro är en så kallad multi-asset-plattform som erbjuder investering i både traditionella aktier och CFD:er.

CFD:er är komplexa instrument och därmed medföljer en hög risk för att mista sina pengar snabbt på grund av möjligheterna att använda hög hävstång. 51% av privata konton mister pengar när de involverar sig i handel med CFD:er hos denna mäklare. Du ska överväga om du har tillräcklig kunskap om hur CFD:er fungerar, om du har råd att handla, då det är hög risk för att mista dina pengar.

Daytrading.se kan i vissa fall motta kommission och/eller betalning för annonsering från eToro.com eller andra handelsplattformar som omtalas på denna sida. Daytrading.se strävar dock efter 100% objektivitet i likhet med vad man hittar på andra typer av professionella medier och deras annonsörer. Intäkterna från annonsering är med till att säkra att vi också framöver kan leverera de bästa guiderna och det bästa innehållet om daytrading.

Spread the love