Urgammalt trading-trick fungerar fortfarande: Sitt redo måndag!

Publicerad: 2. augusti 2021

Många trading-strategier är så invecklade att de är svåra att genomföra i praktiken. Men lyckligtvis är andra så enkla att vem som helst kan lyckas med dem. Det senare gäller den så kallade “Turnaround Tuesday”-strategin, som har varit känd i många år, men tyvärr bortglömd av många.

Strategin går ut på att titta på det stora amerikanska S&P 500-indexet på måndagskvällen. Om indexet har fallit mer än 1% trycker du på köpknappen strax innan marknaden stänger sent på måndagskvällen (Kl. 22.00 svensk tid).

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

I de flesta fall kommer marknaden att återhämta sig och stiga igen nästa dag (på tisdagen), då du säljer strax före stängning. Strategin har som nämnt varit känd i många decennier men tyvärr har många glömt den eller intresserar de sig helt enkelt inte för den. Kanske har de istället jagat mer avancerade och komplicerade strategier i hopp om ännu bättre avkastning.

Men varför egentligen överge en strategi som fungerar?

Den engelske tradern Joe Marwood bestämde sig för att damma av strategin och testa den utifrån 20 års data.

Han upptäckte att strategin mer än fördubblade hans kapital under perioden år 2000 till 2020. Strategin verkar också vara mycket säkrare än att bara köpa S&P 500-indexet och hålla det (Buy-and-hold). Under testperioden var max. drawdown endast ynka ca. -13% med “Turnaround Tuesday”-strategin, medan buy-and-hold-strategin gav max. drawdown med hela -55% (finanskrisen). Så med denna strategi hade du alltså kunnat undvika den större delen av kraschen 2008.

Då du endast håller positionen öppen i ett dygn, kan strategin lämpa sig för hävstångspositioner. På detta sätt kan avkastningen bli många gånger större, medan förlusterna – åtminstone historiskt – kan hållas i schack.

Grafen nedan visar ett exempel på strategin:

Gå lång eller kort? Vi rekommenderar tradingplattformen Markets.comKlicka här

Så handlar du strategin med hävstång:

  1. Hitta USA 500-kontraktet på din föredragna handelsplattform (till exempel Markets). USA 500 är CFD-namnet för S&P 500, och på Markets har kontraktet hävstången 1:20. Det innebär att din avkastning kommer att ökas 20 gånger. Naturligtvis gäller samma sak med förluster.
  2. Vänta tills marknaden faller mer än 1% på en måndag. Detta sker ca. en gång i månaden.
  3. Köp nu US 500 strax innan den amerikanska marknaden stänger måndag kväll (t.ex. 21:55).
  4. Håll nu positionen öppen till tisdag kväll, där du stänger den strax innan marknaden stänger (t.ex. 21:55).

Det kan inte bli mer simpelt, eller hur?

Spread the love