Huvudskuldra-formation – Hitta toppen i marknaden

Publicerad: 31. januari 2022

Ett välkänt tradingmönster är den så kallade Huvudskuldra-formationen, på engelska Head and shoulders pattern. Det indikerar en vändning i marknaden och anses vara en av de mest tillförlitliga formationerna. Mönstret är enkelt att hitta och förstå, även för nybörjare.

Se videon nedan där vi förklarar närmare hur huvudskuldra-formationen fungerar. Vi visar även exempel på en live-trade i det amerikanska aktieindexet S&P 500 (denna huvud-skuldra-formation visade sig vara en betydande topp i aktiemarknaden).

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

Huvud skuldra – En tidlös och pålitlig formation

En huvudskuldra-formation är ett tecken på vändning och sker i toppen av en uppåtgående trend. Redan i den klassiska boken ”Technical Analysis of Stock Trends” från 1948 nämndes formationen som ”ett av de mest tillförlitliga mönstren” och påståendet är fortfarande aktuellt trots att mycket har hänt sedan 1948.

Ett exempel på hur du kan handla med huvudskuldra-formationen. Stop loss kan förslagsvis placeras över den högra skuldran.

En klassisk formation (se bilden ovan) består av två toppar på ungefär samma nivå. Dessa kallar vi skuldror. Mellan dessa hittar vi en högre topp som vi kallar för huvud. Den röda linjen vi ser på bilden kallas nacklinje och för att signalen ska bekräftas ska denna brytas. När vi bryter nacklinjen förväntar vi oss ungefär en lika stor nedgång som avståndet mellan toppen av huvudet och nacklinjen (H).

Om vi tar en kort position (säljer) vid brott av nacklinjen kan det vara en bra idé att sätta en stop loss något över nacklinjen, då priset ofta tenderar att gå upp och testa nacklinjen igen för att ofta studsa tillbaka. Många väljer också att placera stop lossen över den högra skuldran, detta beror på ens strategi och riskvilja.

Formationen fungerar bra i de flesta tidsupplösningar. Ju högre tidsupplösning desto säkrare blir formationen generellt. Om man handlar med en plattform som visar volym kan detta också vara bra att kolla på. Ju högre volym det är när vi bryter linjen desto bättre är det.

Bli en skicklig trader – Anmäl dig till kostnadsfri e-kursKlicka här

Exempel på Huvudskuldra-formationer

Vi kan självklart inte alltid förvänta oss perfekta, symmetriska, formationer. Ena skuldran kan vara lite högre eller lite längre bort. Vi kanske inte har en perfekt rak nacklinje, osv. Det behöver absolut inte betyda att signalen är mindre stark. Lättast är att börja leta efter en topp med två lägre toppar i anslutning. Därefter kan du börja leta efter nacklinjen och komplettera formationen.

Bild 2 nedan visar en formation där den första skuldran är betydligt bredare än den andra. Dock ser vi att formationen fungerar mycket bra även i detta fall.

Bild2

Bild 3 nedan visar en formation med lutande nacklinje. Även denna är mycket bra att handla och denna typ av lutning förekommer ofta.

Bild 3

Bild 4 nedan visar en uppåtgående nacklinje. Här sker trendbrottet tidigare då linjen är lutad uppåt. Det är denna typ av huvudskuldra-formation vi visar i videon i början av artikeln.

Bild 4

Mönstret kan även handlas i motsatt riktning, alltså att du går lång (köper) och kallas då Omvänd huvudskuldra-formation. Det uppstår efter en nedtrend och formationen är då, som namnet anger, omvänd.

Bild 5 nedan visar en symmetrisk omvänd huvudskuldra-formation.

Bild 5

Bild 6 visar även detta en väldigt fin bottenformation. Här med lite lutad nacklinje. Notera hur kursen vid två tillfällen studsar på nacklinjen efter den är bruten.

Bild 6

Handelsstrategi med huvudskuldra

När vi har avslutat en toppformation och nacklinjen bryts kan du gå kort. Du kan eventuellt välja att invänta mer bekräftelse eller vänta på att kursen går upp och studsar på nacklinjen igen (nacklinjen går då från att vara stöd till att vara motstånd).

Du kan ta vinsten när kursen kommit ner ett lika stort avstånd som det är mellan huvud och nacklinje. Stop loss kan du sättas något över nacklinjen eller över den högra skuldran. Det är dock viktigt att du tänker på att handla med en acceptabel risk/reward, gärna minst 1:2. Om du inte kan uppnå minst en sådan risk/reward så överväg att avstå från traden och leta efter bättre formationer.

Med Markets kan du spekulera i kursfall med hävstång Klicka här

Psykologin bakom huvudskuldra

För att förstå psykologin bakom huvudskuldra-formationen kan vi tänka oss att vi har en aktie som har en fin trend uppåt och köparna fortsätter dominera. Plötsligt får vi in några säljare som ifrågasätter denna uppgång. Dessa trycker ner kursen en bit och detta leder till vår första skuldra. Efter denna första studs tar köpare över igen i förhoppning om att den uppåtgående trenden är intakt och ska fortsätta. Säljare vill täcka sina positioner vilket ger en högre top än senast vilket bildar vårt huvud. Vi har nu en ännu högre kurs än när säljare kom in senast så vi kan anta att de som ansåg att aktien var övervärderad senast ser den som ännu mer övervärderad nu. Ett säljflöde skapas som trycker ner aktien och skapar nedsidan av huvudet. Efter ännu en omgång av säljare som täcker positioner (köper) och köpare som går efter “buy the dip” skapas vår andra axel. Även de mest trogna följarna av denna aktie ser nu att trenden inte är spikrak uppåt och fler är nu benägna att ta hem sina vinster. När aktien nu går under nacklinjen får vi förmodligen ett säljflöde från alla som köpt in sig vid nacklinjen tidigare samtidigt som många i panik hoppar av skeppet och vi får ett stort fall i aktien.

Spread the love