Formation huvud-skuldra

Uppdaterad: 30 november 2020

En välkänd trading-formation är den så kallade huvudskuldra-formationen, på engelska Head and shoulders pattern. Mönstret indikerar en vändning i marknaden och anses vara en av de mest tillförlitliga formationerna. Detta mönster är enkelt att hitta och förstå, även för nybörjare.

Bild1. Huvudskuldra-formation.

Redan i den klassiska boken ”Technical Analysis of Stock Trends” från 1948 nämndes formationen som ”ett av de mest tillförlitliga mönstren” och det påståendet är fortfarande aktuellt trots att mycket hänt sen 1948.

En huvudskuldraformation är ett tecken på vändning. Om vi ser en formation där ”huvudet” är högst upp kan vi förvänta oss en kommande nedåtgående trend. Har vi en motsvarande formation som är omvänd, huvudet nedåt, kan vi leta position för uppgång.

En klassisk top-formation (Bild.1) består av två toppar på ungefär samma nivå. Dessa kallar vi skuldror. Mellan dessa hittar vi en högre topp som vi kallar för huvud. Linjen vi ser på bilden kallas nacklinje och för att signalen ska bekräftas ska denna brytas. När vi bryter nacklinjen förväntar vi oss ungefär en lika stor nedgång som avståndet mellan toppen av huvudet och nacklinjen.

Om vi tar en kort position vid brott av nacklinjen kan det vara en bra idé att sätta en stop loss omkring samma punkt, möjligtvis lite högre upp då priset ofta tenderar att gå upp och testa nacklinjen igen för att ofta studsa tillbaka.

Formationen fungerar bra i de flesta tidsupplösningar. Ju högre tidsupplösning desto säkrare blir formationen generellt. Om man handlar med en plattform som visar volym kan detta också vara bra att kolla på. Ju högre volym det är när vi bryter linjen desto bättre är det.

Vill du daytrada? Vi rekommenderar handelsplattformen MarketsKlicka här

Vi kan självklart inte förvänta oss perfekta, symmetriska, formationer. Ena skuldran kan vara lite högre eller lite längre bort. Vi kanske inte har en perfekt rak nacklinje, osv. Det behöver absolut inte betyda att signalen är mindre stark. Därför kan det vara bra att träna på att upptäcka formationen. Något vi ska gå igenom nedan.
Lättast är att börja leta efter en top med två lägre toppar i anslutning. Därefter kan man börja leta efter nacklinjen och komplettera formationen.

Bild 2 visar en formation där den första axeln är betydligt bredare än den andra. Dock ser vi att formationen fungerar mycket bra även i detta fall.

Bild2
Bild 3

Bild 3 visar en formation med lutande nacklinje. Även denna är mycket bra att handla.

Bild 4

Bild 4 visar en uppåtgående nacklinje. Här sker trendbrottet tidigare p.g.a. lutningen på linjen.

Bild 5

Bild 5 visar en symmetrisk formation för uppgång.

Bild 6

Bild 6 visar även detta en väldigt fin bottenformation.

Handelstrategin är simpel: När vi avslutat en toppformation och linjen bryts går vi kort. Har vi dessutom hög volym kan en aggresiv trader handla med hävstång. Vår första target sätter vi med samma avstånd som det är mellan huvud och nacklinje. Stop loss sätter vi vid nacklinje eller som längst ifrån vid skuldran. Dock vill vi att det ska vara en ok risk/reward. Direkt efter trendbrott kan det hända att vi får en studs tillbaka mot nacklinjen, vilken ofta då fungerar som som stöd- eller motståndsnivå, beroende på om du går lång eller kort.

Vill du daytrada? Vi rekommenderar handelsplattformen MarketsKlicka här

För att förstå psykologin bakom huvudskuldra-formationen kan vi tänka oss att vi har en aktie som har en fin trend uppåt och köpare fortsätter dominera. Plötsligt får vi in några säljare som ifrågasätter denna uppgång. Dessa trycker ner kursen en bit och detta leder till vår första skuldra. Efter denna första studs tar köpare över igen i förhoppning om att den uppåtgående trenden är intakt och ska fortsätta. Säljare vill täcka sina positioner vilket ger en högre top än senast vilket ger oss vårt huvud. Vi har nu en ännu högre kurs än när säljare kom in senast så vi kan anta att de som ansåg att aktien var övervärderad senast ser den som ännu mer övervärderad nu. Ett säljflöde skapas som trycker ner aktien och skapar nedsidan av huvudet. Efter ännu en omgång av säljare som täcker positioner (köper) och köpare som går efter ”buy the dip” skapas vår andra axel. Även de mest trogna följare av denna aktie ser nu att trenden inte är spikrak uppåt och fler är nu benägna att ta hem sina vinster. När aktien nu går under nacklinjen får vi förmodligen ett säljflöde från alla som köpt in sig vid nacklinjen tidigare samtidigt som några hoppar av skeppet och vi har ett drop nedåt i aktien.

Spread the love

Kommentarer

  • Relaterat
  • Senaste
  • Populära