Köp Dogecoin (DOGE) 2022 – Så gör du

Publicerad: 19. maj 2022

Dogecoin (DOGE) är en av de märkvärdigaste kryptovalutorna på marknaden. Den startade som ett skämt men har sedan lanseringen vuxit sig enorm. Inte minst tack vare en stor och dedikerad fan-skara. Men också då världens rikaste man, Elon Musk, flera gånger har visat sitt stöd för kryptovalutan.

[ez-toc]

Var kan jag köpa Dogecoin?

Dogecoin (DOGE) kan köpas på en rad populära plattformar, bland andra Binance och Kraken. Om du vill handla på en reglerad börs (vilket du definitivt borde av säkerhetsskäl) kan du välja eToro.

Hur köper jag Dogecoin på eToro?

Dogecoin är en av många kryptovalutor som är tillgängliga på eToro. Här är en kort och enkel steg-för-steg-guide i hur du köper DOGE på den användarvänliga handelsplattformen. Plattformen finns även på svenska men nedanstående exempel visar den engelska versionen.

Gå till sökfältet på eToros hemsida (överst i mitten). Sök efter Doge och klicka på ”TRADE”.

Ett handelsfönster poppar upp där du kan välja det belopp du vill handla för (i USD), minimum är $10.

Klicka på “Open Trade”-knappen för att investera i DOGE. Du kan sedan se din order under ”Portfolio”.

Vad är Dogecoin?

Dogecoin (DOGE), kallas även den “vänligaste kryptovalutan” och är en open source peer-to-peer digital valuta. Den skapades 2013 av Billy Markus och Jackson Palmer som en skämtvaluta. Dess namn och logotyp kommer från det populära Shiba Inu meme, som blev känd som ”doge memen”. Här ser du en av de många versioner som kan hittas på nätet.

På sin hemsida beskrivs Dogecoin som “den roliga och vänliga internetvalutan”. Du kan också läsa: “Dogecoin skiljer sig från andra digitala valutor då vi har en fantastisk, levande gemenskap som består av vänliga människor precis som du”. Huvudfilosofin är humor och tillgänglighet. Du lär dig mer om Dogecoin i videon nedan som i korthet beskriver kryptovalutan.

Man skulle kunna tro att Dogecoin bara är en i mängden av de tusentals kryptovalutor som finns på den ständigt växande kryptomarknaden. Men faktum är att den har ett enormt marknadsvärde och i lång tid har DOGE varit bland de 15 största kryptovalutorna, i sällskap med mer seriösa, som Polkadot, Binance USD eller Solana. För en skämtvaluta tas den på största allvar av börser och wallets.

Men vad ligger bakom Dogecoins uppgång och kan den fortsätta i framtiden? Låt oss ta en titt på hur kryptovalutan fungerar och dess historia för att se om DOGE har potential att växa.

Hur fungerar Dogecoin?

Precis som andra kryptovalutor använder DOGE blockkedje-teknologi. Nya mynt skapas genom så kallad mining (”Proof of work”). Proof-of-work-algoritmen som används i Dogecoin kallas Auxiliary Proof of Work. Det unika med denna är att DOGE-coins kan utvinnas (“mineas”) tillsammans med andra proof-of-work-kryptovalutor (primärt Litecoin), utan några extra kostnad. Även kallat ”merged mining”.

I motsats till bitcoin och många andra kryptovalutor har DOGE inget “Coin cap”. Exempelvis kommer det endast att existera 84 miljoner litecoins eller 21 miljoner bitcoins, medan DOGE inte har några sådana begränsningar.

Dogecoins matematiska ekvationer är lättare att lösa än bitcoins, därför bekräftas nya block av transaktioner varje minut på Dogecoins blockchain, jämfört med litecoins 2,5 minuter, och mycket snabbare än BTC:s 10 minuter. Dogecoin kan behandla cirka 30 transaktioner per sekund, mycket mer än 3-7 transaktioner per sekund på Bitcoins blockchain och nästan hälften av Litecoins 56.

Vad kan jag använda Dogecoin till?

Avsikten med att skapa DOGE var att göra narr av Bitcoin och dess volatilitet. Men ur ett tekniskt perspektiv kan DOGE användas som bytesmedel, precis som de flesta andra kryptovalutor.

Målet var att skapa en rolig kryptovaluta som också var mer tillgänglig än Bitcoin. Avsaknaden av ett utbudstak gör att priset på ett enskilt mynt alltid kommer att vara lågt, vilket säkerställer tillgänglighet. Detta har andra fördelar. Att ha ett mynt med ett så litet värde av en enskild enhet gör det mycket lämpligt som exempelvis dricks-pengar.

Med tanke på dess låga värde lämpar sig Dogecoin som dricks-pengar.

Det finns många exempel på när man har använt Dogecoin för att ge dricks till exempelvis content creators på YouTube. Och eftersom värdet på ett enskilt mynt är lågt, så är transaktionsavgifterna det också. Naturligtvis väljer många att köpa Dogecoin av spekulativa skäl och investerar i kryptovalutan i hopp om att den kommer att stiga i värde. Och här är den sista fördelen med att ha ett lågt värde på en enskild enhet – du kan köpa tusentals DOGE för ett relativt litet pris och även en liten förändring i priset kan innebära en betydande avkastning.

Dogecoins historia

Dogecoins historia liknar delvis de andra kryptovalutornas – kursen har åkt upp och ner som en bergochdalbana och hacker-attacker och skandaler har förekommit vid flera tillfällen. Men dess historia är väl värd att läsa, eftersom den innehåller en av de mest bisarra och underhållande berättelserna bland kryptovalutor.

Ursprunglig idé

Idén till Dogecoin kom från Jackson Palmer, en mjukvaruingenjör från Adobe. Han tog en titt på hemsidan Coinmarketcap, på den tiden med mindre än 100 kryptovalutor, och såg att nya kryptovalutor tillkom ganska ofta.

Samtidigt såg Palmer att Doge-memet började bli mycket populärt. Detta gav honom idén att kombinera de två koncepten och han twittrade skämtsamt om “nästa stora grej” – Dogecoin. Historien fortsatte som ett skämt, till en början endast bland Palmers närmaste men spred sig snabbt till bredare kryptokretsar. En dag kontaktades Palmer av Billy Markus, en mjukvaruutvecklare som arbetade på IBM, med ett förslag om att skapa Dogecoin på riktigt.

En intressant sak att notera är tidsperioden mellan den första ursprungliga tweeten och Dogecoins lansering. Palmer skickade tweeten i slutet av november 2013 och kryptovalutan släpptes i början av december samma år. Det är bara dagar från idé till genomförande.

”Hur gör vi det här så löjligt som möjligt?”     

Båda grundarna gjorde allt de kunde för att skapa en kryptovaluta som var värdelös, med en inbyggd ekonomi som aktivt skulle avskräcka människor från att använda den. Därför är de allra första versionerna av Dogecoin också lite annorlunda än den DOGE vi känner till nu.

För det första hade myntet ursprungligen ett tak på 100 miljarder mynt. Detta ändrades slutligen i februari 2018 när block nummer 100 miljarder utvanns. Sedan dess har Dogecoin inte haft något tak för hur många mynt som kan utvinnas.

För det andra – och detta är säreget – antalet mynt du belönades med när du utvann Dogecoins var slumpmässigt. I en vanlig kryptovaluta (låt oss fokusera på proof-of-work) tävlar miners om att lösa ett matematiskt pussel. Den som löser det först får en blockbelöning. Denna belöning bestäms av flera faktorer, men är antingen jämn eller bestäms från början (t.ex. Bitcoin-belöningar startade på 50 BTC per block och halveras vart fjärde år). I Dogecoin sattes den slumpmässiga blockbelöningen mellan 0 och 1 000 000 DOGE. Det betyder att den vinnande DOGE-minern kunde få någonstans mellan 0 till en miljon DOGE för blocket. Med tanke på myntets popularitet gjordes detta så småningom om i mars 2014. För närvarande belönas varje utvunnet block med 10 000 DOGE.

December 2013: En lansering, en raket och en hacker-skandal

Vissa kryptovalutor krachar på några dagar medan andra går ”to the moon” som deras fans uttrycker det. Dogecoin kom snabbt till månen. Endast två veckor efter dess lanseringen steg värdet på DOGE med 300 %, trots att Kina förbjöd landets banker att investera i kryptovalutor.

Se grafen nedan med Dogecoins kursutveckling de första veckorna efter lansering. Som du kan se var kursen anmärkningsvärt volatil.

Ökningen blev dock kortvarig, eftersom en Dogecoin-wallet, kallad ”Dogewallet” hackades redan den 25 december. Detta refereras ibland till som ”The Dogecoin Christmas Hack”. 21 miljoner DOGE stals, motsvarande cirka 12 000 dollar vid den tiden. Folk i Dogecoins community startade en pengainsamling för att ersätta dem som drabbats. Medan incidenten skadade Dogecoins rykte, stärktes samtidigt gemenskapen kring kryptovalutan. Detta inspirerade dess skapare till att starta den ideella organisationen Dogecoin Foundation.

Drickspengar och donationer till välgörenhet

Strax efter, i 2014, dök en ”Dogetipbot” upp i en tråd på nätforumet Reddit. Dogetipbotens grundare, Josh Mohland – skapade gränssnittet med Reddits API för att underlätta transaktioner på webbplatsen och tillät användare att ge drickspengar till varandra när de kommenterade. Mottagaren kunde sedan acceptera eller tacka nej till drickspengarna via sin inkorg.

Dogecoin har bidragit till flera välgörande ändamål. Den mest anmärkningsvärda händelsen i detta avseende var när communityn runt Dogecoin samlade in 26 miljoner DOGE – motsvarande ett värde av cirka 25 000 dollar vid den tiden – till det jamaicanska boblaget i samband med vinter-OS 2014 i Sotji. Tanken var att stötta ett lag som vanligtvis inte hade någon chans under OS.

En insamling av 26 miljoner Dogecoins hjälpte Jamaicas boblandslag till vinter-OS.

Communityt ligger även bakom initiativet Doge4Kids och samlade in cirka 30 000 dollar till 4 Paws For Ability – en välgörenhetsorganisation som tillhandahåller servicehundar för barn med särskilda behov.

Andra välgörande ändamål inkluderar att samla in cirka 7 000 dollar i DOGE för att skicka en indisk idrottare till OS, Doge4Water – ett projekt som syftar till att bygga en brunnar med rent vatten i Kenya, samt att sponsra NASCAR-föraren Josh Wise. Det sistnämnda är särskilt intressant eftersom det skedde av misstag. Alex Green, grundaren av kryptovalutabetalningsplattformen Moolah (lägg både namnet Alex och Moolah på minnet, de kommer att bli betydande senare i Dogecoins historia), skickade av misstag 20 miljoner DOGE för att stödja Josh Wise, istället för de avsedda 2 miljonerna.

2017: Boom and bust under samma år

2017 var ett turbulent år för DOGE. Å den ena sidan steg priset kraftigt vid två tillfällen, i maj och juni samt i december. Se grafen nedan:

Men under det fjärde kvartalet 2017 stod Dogecoin inför några allvarliga utmaningar och i september rasade kursen. Walleten Exodus hade tagit bort stödet för Doge på grund av brist på nödvändiga uppdateringar, och inte minst var det Moolah-skandalen:

I september 2017 greps grundaren av kryptobörsen Moolah, Alex Green, för bedrägeri. Moolah var en Dogecoin-börs som öppnades av Ryan Kennedy under det falska namnet Alex Green. Börsen upphörde att existera, och det är en allmän uppfattning att Kennedy / Green stal pengarna.

För att strö salt i såret, stängde Josh Mohland, skaparen av Dogetipbot, ner verksamheten samtidigt. Han meddelade att hans företag Wow Such Business Inc. (skapad för att driva Dogetipbot) gick i konkurs och att boten var död. På köpet tog han alla DOGE som fortfarande fanns på användarnas konton.

2021: To the moon!

Om vi ​​tittar på hela prishistoriken för Dogecoin, nådde kursen en rekordnivå på 0,7 USD i maj 2021. Och det kan tydligt ses att rallyt 2021 överskuggar det från 2017 med stor marginal:

Den ledande kraften bakom DOGE-rallyt 2021 var en ensamstående person: Elon Musk. Han började mycket öppet stödja DOGE mot slutet av 2020 och twittrade den 20 december samma år “Ett ord: Doge”:Denna tre ord långa tweet fick priset att hoppa 25% på Doge. Men det är ingenting jämfört med januari 2021, då förstasidan på tidningen Dogue (en parodi på tidningen Vouge) – twittrades och fick priset på DOGE att öka med 800 %. En annan tweet från Musk fick senare priset att öka med 260%. Elons stora inflytande på kryptovalutamarknaden brukar kallas för “Elon-effekten”.

Man bör göra några överväganden i kölvattnet av rallyt 2021. Före februari 2021 hade DOGE en relativt stabil kursutveckling (extremt stabil jämfört med andra kryptovalutor, kanske med undantag för stablecoins). Detta innebar att Dogecoin var ett bättre bud på utbytesmedel jämfört med mycket volatila kryptovalutor som Bitcoin. Om du betalar någon 10 dollar för en vara, vill du inte att varan ska vara värd 12 dollar när betalningen går igenom, och värd 5 dollar veckan efter eftersom värdet på dollarn förändras så mycket. Rallyt drev DOGE in i ett mer spekulativt investeringsterritorium. Även om det var fördelaktigt för de som hade DOGE i sin portfölj bör det nämnas att detta har påverkat Dogecoins förmåga negativ, i hänseende till att fungera som ett användbart betalningsmedel (medium of exchange).

Bör du köpa DOGE?

Så är DOGE en bra investering och bör du genast köpa kryptovalutan hos t.ex. eToro? Vissa kommer att förbli skeptiska och hävda att Dogecoin har ett mindre mining community och därför lägre säkerhet jämfört med Bitcoin eller Etherum. Lägg också till den kontinuerliga pressen på kryptovalutamarknaden på grund av den frekventa uppkomsten av nya kryptovalutor. Dessutom har utvecklarna förändrats väldigt lite på Dogecoin sedan 2015.

Köpa, eller inte köpa DOGE?

Utifrån dessa argument skulle man kunna hävda att det är en dålig idé att lägga sina pengar i DOGE. Men andra faktorer är också värda att överväga. Det är sant att Dogecoin inte har förändrats mycket under de senaste åren. Det beror troligen på att det bara finns tre utvecklare, och de är alla deltidsvolontärer. Så medan andra stora kryptovalutor är mycket mer professionella, är de samtidigt mycket mer kommersialiserade.

Styrkan med Dogecoin ligger inte heller i dess teknik. Den största fördelen med DOGE, och huvudargumentet för att investera i den, är communityt bakom. Dogecoin-gemenskapen verkar spegla värderingarna bakom myntet – kul och tillgänglighet. Communityt är känt för att vara vänligt och till och med ge bort små summor till behövande / välgörande ändamål.

För vissa kan DOGE faktiskt ha varit deras första kryptovaluta. Dess community har stöttat Doge i flera år genom fallen, skandalerna och hackningsförsöken. Och tydligen inkluderar det några stora namn, som Carole Baskin, stjärnan i Netflix “Tiger King”, Gene Simmons, medsångare i rockbandet Kiss, Mia Khalifa, tidigare vuxen filmstjärna, samt de amerikanska rapparna Snoop Dogg och Lil Yachty.

Rapstjärnan Snoop Dogg är en av flera kändisar som har backat Dogecoin.

Sammanfattning

För att en kryptovaluta – eller någon annan tillgång eller produkt – ska bli framgångsrik måste den göra vissa saker bättre än de andra konkurrenterna på marknaden. Kryptovalutor konkurrerar på flera nivåer såsom hastighet, skalbarhet eller genom att erbjuda en unik teknisk lösning på ett problem. Men Dogecoin och andra “roliga” kryptovalutor är annorlunda. Folk investerar i dem för att engagera sig i skämtet eller för att den ökat mycket värde. Och Dogecoin har verkligen levererat på detta område. Samtidigt har Doge ett väldigt speciellt community som på sikt kan visa sig vara mer kraftfullt än vad många förväntar sig. Sist men inte minst kan det visa sig att Elon Musk kan ha större planer med Dogecoin än bara några slumpmässiga tweets. Det kan säkert vara avgörande för valutans fortsatta framgång. Dogecoin kan köpas hos eToro.

Spread the love