COT: En kraftfull indikator till valutahandel

Publicerad: 7. december 2020

COT-indikatorn är ett robust verktyg som få traders använder. Indikatorn är baserad på en veckorapport som visar hur olika aktörer är positionerade i marknaden.

Nedan introduceras vi dig för COT-indikatorn, hur du läser den och hur du kan använda den i praktiken. Längst ner i artikeln kan du även se en video där den norske tradern Haakon Fuglås berättar om hur han använder COT.

Observera att COT-indikatorn endast bör användas för valutahandel.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

Vad är COT-indikatorn?

Varje fredag offentliggörs Commitments of Traders Report av U.S Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Rapporten är en översikt över hur spekulanter, såväl som kommersiella och icke-kommersiella aktörer, är positionerade i marknaden.

Syftet med rapporten är att övervaka futures-marknaden och förhindra marknadsmanipulation. Den visar också hur många futures-kontrakt (både långa och korta) de olika aktörerna innehar.

Vilka är aktörerna?

COT-rapporten ser på tre olika aktörer:

Spekulanter: Detta är traders som handlar uteslutande med ekonomisk vinst i åtanke. Jämfört med de andra aktörerna utgör de en relativt liten del av volymen.

NON-Commercials: Det är banker, fonder och institutioner som också agerar med vinstlust. Skillnaden är att volymen, i förhållande till spekulanterna, är betydligt högre.

Commercials: Detta är främst stora internationella företag som använder marknaden (särskilt valutamarknaden) för hedging. Företag som t.ex Apple är initialt exponerat för en stor valutarisk, eftersom verksamheten sysslar med import och export i många olika valutor. Genom valutasäkring minskar företaget denna risk.

Gå lång eller kort? Vi rekommenderar tradingplattformen Markets.comKlicka här

Hur läser man rapporten?

Du kan läsa den fullständiga rapporten varje fredag på https://www.cftc.gov/.

En valutarapport ser vanligtvis ut på följande vis:

Rapporten ovan visar siffror för euro. De viktigaste siffrorna att hålla ett öga på är de som listas under “Long” och “Short”. I det här exemplet ligger de icke-kommersiella aktörerna långa med 86 963 kontrakt och korta med 72 616 kontrakt. Detta motsvarar en lång nettoposition på 14 347 kontrakt.

Ett kontrakt motsvarar 100 000 av den gällande valutan.

På hemsidan COT base hittar du en snyggare översikt som visar de olika aktörernas nettopositioner.

Anmäl dig till vår gratis e-kurs om valutahandel och lär dig forex-trading med ett unikt verktyg.

COT i praktiken

Historiskt sett tenderar spekulanter och icke-kommersiella att vara på fel sida av stora trender. Anledningen kan vara att de uteslutande agerar med en önskan om snabb vinst och därmed handlar med med girighet och andra känslor.

Detta är för övrigt en de vanligaste anledningarna till att traders förlorar pengar på valutahandel.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

De kommersiella använder däremot endast valutamarknaden för valutasäkring och vet oftast vad som är”fair value” för en valuta. Dessutom har de resurser att genomföra grundliga fundamentala analyser. Av den anledningen upptäcker man oftast att de kommersiella aktörerna ligger på rätt sida av stora trender.

Hemligheten bakom COT-indikatorn är att hitta divergens mellan icke-kommersiella och kommersiella aktörer och agera som de kommersiella. I den här videon visar den norska traderns Haakon Fuglås hur du använder COT-indikatorn:

 

 

Spread the love