Handla DAX – Den ultimata guiden

Av Publicerad: 3. februari 2021

Det tyska DAX-indexet (Deutscher aktienindex) är det största och mest handlade aktieindexet i Europa. Många traders fokuserar endast på denna marknad då den har allt en trader kan efterfråga: Den är billig, volatil, likvid och passar oss européer utmärkt tidsmässigt att handla.

Många traders gör någon gång övergången från att handla aktier till att handla index. Den främsta anledningen är att det är lättare att fokusera på en marknad än att dagligen scanna igenom och analysera hundratals av aktier. Med ett index vet du vad som hände igår och du har en idé om vart det är på väg. Du blir med andra ord expert på en marknad.

I denna artikel beskriver vi mer ingående vad du ska tänka på när du handlar DAX-indexet. I slutet av artikeln visar vi dessutom en video med en tradingstrategi som har visat sig fungera riktigt bra i DAX.

[ez-toc]

Vad är DAX-indexet?

DAX-indexet är ett tyskt aktieindex som består av de 40 mest omsatta aktierna på Frankfurtbörsen. Då indexet har en enorm storlek och volym fungerar det som en pulsmätare på den europeiska marknaden. Några av företag i indexet är Siemens, Bayer, Adidas, BMW och Deutsche Bank. Man kan säga att indexet är en europeisk motsvarighet till det amerikanska Dow Jones-indexet.

Exempel på några av företagen i DAX-indexet.

Varför handla DAX?

De främsta anledningarna till att många traders väljer att handla DAX-indexet är:

 • Billigt. Spreadet på DAX är lågt på nästan alla handelsplattformar. Att hålla sina handelskostnader låga är en viktig faktor för att maximera sina vinster.
 • Volatilt. DAX är känd för att vara extremt volatil och är därför en drömmarknad för många traders. Se bara till att ha koll på dina stop lossar och sätt dem inte för tight – eller för stort!
 • En enormt likvid marknad. DAX är det mest handlade indexet i Europa och handlas till en gigantisk volym. Detta ger flera fördelar men en av de viktigaste är att de tekniska signalerna blir betydligt mer pålitliga ju högre likviditet det är.
 • Passar oss tidsmässigt. Då marknaden har öppet från 09.00 – 17.30 passar den oss européer perfekt. På många handelsplattformar kan det även handlas utanför stängningstid (från 01.15  till 22.00 på vardagar men då är ofta spreadet något högre och likviditeten lägre).
Med Markets kan du spekulera i kursfall med hävstång Klicka här

Billigt

Let´s face it, handelskostnader är viktiga. Om du på allvar överväger att få framgång med din trading är det viktigt att du håller dessa så låga som möjligt. DAX-indexet är, i förhållande till volatiliteten, bland de billigaste finansiella instrumenten du kan köpa. På Markets kan du handla indexet helt ner till 1,2 vilket är väldigt lågt.

Spread i DAX är 1.2 hos Markets

Spreadet är skillnaden mellan köp och säljpris. Det är detta du “betalar” när du köper och säljer DAX-indexet. Du betalar alltså inget courtage. Om du håller en position öppen över natten betalar du vanligtvis en mindre ränteavgift.

Volatilt

Volatilitet är en av de viktigaste faktorer för att traders väljer DAX. Volatilitet, att en kurs rör sig mycket, är helt fundamentalt för att en trader ska kunna generera positiv avkastning.

Grafen på bilden är från en normal handelsdag i DAX. Här rörde sig indexet med 200 points från lägsta till högsta nivå, eller knappt 1.5 %. Det kanske inte låter så mycket procentuellt men om du handlar ett CFD-kontrakt med 20x hävstång blir det betydligt mer. Volatiliteten i kombination med hävstångsmöjligheten öppnar upp för stora vinstmöjligheter för den som lär sig behärska DAX-indexet. Kom dock ihåg att ha koll på din riskhantering för precis som det finns goda möjligheter till vinst, finns det också risk för förlust. Vi rekommenderar därför att börja handla DAX på ett demokonto eller för väldigt små belopp för att få en känsla för hur marknaden rör sig.

Gå lång eller kort? Vi rekommenderar tradingplattformen Markets.comKlicka här

En enormt likvid marknad

Likviditeten är viktig av flera anledningar men en viktig sådan är att de tekniska signalerna blir mer pålitliga vid högre volym. Föreställ dig att två personer handlade i indexet; detta skulle innebära väldigt ryckiga och oförutsägbara rörelser. Men när så otroligt många köpare och säljare samlas på samma marknad blir de tekniska signalerna mer pålitliga och marknaden rör sig på ett mer “logiskt” och förutsägbart sätt jämfört med om färre handlade.

Kom ihåg, att alla tekniska signaler, exempelvis huvud skuldra-formation eller trendlinjer mer eller mindre är gruppsykologi översatt till en graf. I grafen nedanför visas ett exempel på detta i form av att kursen studsar på trendlinjen vid upprepade tillfällen. I en mindre likvid marknad minskar sannolikheten för att detta uppstår.

Kursen studsar vid upprepade tillfällen på trendlinjen i DAX (15-minutersgraf). Ett exempel på hur hög likviditet ökar de tekniska signalernas tillförlitlighet.

Passar oss tidsmässigt

För de som vill handla om dagen passar DAX-indexet perfekt. Precis som Stockholmsbörsen har den öppen från 09.00 till 17.30. Men det är möjligt att handla indexet nästan dygnet runt på vardagar.

Nedanför går vi kortfattat igenom ett dygn i DAX och vad du ska vara uppmärksam på vid de olika tiderna:

Öppningen 09.00

Vid öppningen i DAX kl. 09.00 kan det gå vilt till, framförallt de 5 första minuterna. Glöm allt som har hänt timmarna före, nu startar en ny dag! För den riskvillige tradern är här en god möjlighet att komma in tidigt i dagens potentiella trend. Ett råd till nybörjare är dock att ha is i magen här, analysera marknaden och försöka hitta en riktning. Efter 9.30-10.00 börjar marknaden ofta få en mer tydlig riktning. Om den inte fått det är det möjligtvis en konsolideringsdag där marknaden går i sidled.

10.00 – 14.30

Under denna tid brukar DAX ha hittat en riktning och beter sig vanligtvis mer ”logiskt”. Här kan vara en god idé för en nybörjare att hitta en ingång i marknaden.

Ett av många exempel på hur den amerikanska marknadens öppning kan påverka kursutvecklingen i DAX.

14.30-17.30

Vid 14.30 öppnar förhandeln på de amerikanska börserna och detta kan ibland påverka DAX-indexet. Men framförallt vid öppningen kl. 15.30 kan mer eller mindre vad som helst ske. Se därför till att vara förberedd på detta och kontrollera din risk, utifall att den amerikanska marknaden börjar gå i motsatt riktning som DAX. Risken är nämligen att DAX kommer följa den amerikanska marknaden, framförallt efter indexets stängning vid 17.30.

17.30-22.00

Här följer DAX i mångt och mycket amerikanska börsens utveckling. På Markets kan du fortsätta handla DAX under denna tid. Många traders låter deras positioner som de öppnade under dagen vara öppna under kvällen för att stänga dem strax innan USA-stängningen vid 22.00.

22.00 – 09.00

Under natten och tidig morgon handlas indexet primärt i Asien och marknaden är under denna tid mindre likvid. Här rekommenderas det inte att handla då indexet både är dyrare samt att de tekniska signalerna p.g.a. den mindre likviditet är mindre pålitliga. Du kan dock låta dina positioner vara öppna under natten om du önskar det och det finns även möjlighet att stänga dem under denna tid.

I grafen ovan kan du se ett typiskt dygn i DAX och vad som sker vid de olika tiderna. Klicka på bilden för att förstora.

Om det inte är möjligt för dig att handla under dagen rekommenderar vi dig att läsa denna artikel om hur du kan handla i kvällstimmarna.

Att tänka på när du handlar DAX-indexet

Stop loss

Vi rekommenderar att ALLTID använda stop loss för att begränsa eventuella förluster. En god idé kan dock vara att inte ha för tight stop loss i DAX då den vanligtvis rör sig kraftiga ryck. Att ha en för tight stop loss är ett vanligt misstag många gör för att de vill ha högre risk/reward-ratio eller för att de helt enkelt inte har råd att ha så stor stop loss som de önskar. Hos Markets kan du handla DAX ner till 0.1 enhet vilket gör att det blir 10 gånger billigare att handla än på många andra plattformar som inte erbjuder handel med CFD-kontrakt i decimalenheter.

Undvik taggtråd!

DAX beskrivs ofta som ett vilddjur och det är lätt att få bilden att marknaden ständigt rör sig som en tornado. Men faktum är att DAX vissa dagar är lika tråkig som en grå dag i oktober. Ibland sker det helt enkelt inte mycket och DAX går bara sidledes. Om du gillar att spela ping pong mellan stöd och motståndsnivåer funkar kanske detta fint dessa dagar. Men för de som har en trendföljande strategi är det här viktigt att ha is i magen. När man endast fokuserar på en marknad är det nämligen lätt hänt att man blir uttråkad och inbillar sig att något kommer ske. Att praktisera tålamod och vänta på trades som stämmer överens med ens strategi är extremt viktigt och att ta trades på grund av att man är uttråkad kan vara förödande för ett handelskonto.

Med Markets kan du spekulera i kursfall med hävstång Klicka här

Price action-tradern Al Brooks brukar beskriva konsolidering som “barb wire” (taggtråd) då candlesticksen “snurras” runt det glidande medelvärdet EMA 20 likt taggtråd. Så om du gillar att följa trender, undvik taggtråd i DAX!

En relativt händelselös dag i DAX. Notera hur marknaden rör sig runt EMA 20 (den blå linjen) likt taggtråd.

Handla på flera timeframes

Många daytraders tycker om att bara handla index på en timeframe, exempelvis 5-minutersgrafen. Men om du tycker att det händer för lite kan du handla indexet på flera timeframes. Kanske sker det inte något på 5-minuters-grafen medan ett intressant tekniskt mönster håller på att bildas på 4-timmarsgrafen? Att analysera marknaden på flera timeframes gör dessutom att du får en bättre helhetsbild av var marknaden är på väg.

Övriga saker att tänka på när du handlar DAX

 • Var uppdaterad om när europeiska tillkännagivande som kan ha inverkan på indexet kommer. Använd exempelvis forexfactory.com för att va uppdaterad om nyheter som eventuellt kan påverka marknaden. Här kan det vara läge att gå ur sina öppna positioner eller flytta sin stop loss, allt beroende på din strategi och riskvilja.
 • Då DAX handlas i euro rekommenderas det att handla på ett euro-konto för att slippa växlingsavgift.
 • Om du håller en position öppen i lång tid tillkommer det vanligtvis en över natten-ränta. Det är oftast ett mindre belopp men om du håller en position i månader kan det börja märkas på kontot.

Handla DAX – hur gör jag?

Du kan handla DAX via Markets. Där heter DAX-indexet ”Germany 40”. Vi föredrar Markets av följande anledningar:

 • Lågt spread i DAX på 1.2 i skrivande stund
 • Investerare täcks av EU:s investeringskyddsregler
 • Intuitiv och användarvänlig plattform
 • Möjligheten att handla DAX ner till 0,1 enhet, vilket gör att du kan handla med väldigt små belopp – eller stora stop losses.
 • Möjlighet att handla med hävstång X20 (du behöver alltså bara gå in med 5% av insatsen)
 • Möjlighet att gå lång och kort med CFD
På Markets kan du handla indexet ner till 0.1 enhet. Det gör att du kan handla för mindre belopp och använda större stop loss än om du handlade hela kontrakt.

I strategivideon i slutet av denna artikel visar vi hur man kan utföra en handel i DAX-indexet.

Kraftfull trading-strategi i DAX

En strategi som visat sig fungera bra i DAX-indexet är den så kallade False-break-strategin. Den går även ofta under namn som “Dubbelbotten med divergens” osv. Det är en kraftfull och enkel strategi där man tittar på några olika faktorer:

 1. Hitta en dubbelbotten där den högra botten är något lägre än den vänstra. I en mer simplifierad form ska mönstret likna detta: 

En dubbelbotten är en klassisk vändningsformation. Den kan se ut på lite olika sätt, den högra botten kan också vara i samma nivå eller lite högre än den vänstra. Men i detta exempel vill vi alltså att den ska vara lite lägre. Vi vill att den precis dyker ner under stödnivån (den röda linjen på bilden ovan) och snabbt vänder upp igen. Detta kallas för ett “false break” eller falskt brott och när detta sker kan det vara intressant att eventuellt gå lång (köpa) i marknaden.

Om vi tittar på den första bilden högst upp i denna artikel kan vi se att det bildades en sådan botten allra längst ner. Notera den stora uppgången som skedde efter. Detta är ett bra exempel som visar potentialen med strategin.

2. Ta fram indikatorn RSI (även andra oscillatorer som exempelvis stochastics och MACD fungerar).

Du vill här att RSI visar en högre botten medan kursen visar en något lägre, som på bilden:

Detta visar att köpmomentumet pekar uppåt även om kursen visar det motsatta. Här kan man säga att RSI trumfar kursen.

3. En sista faktor att titta på:

Om du drar ett horisontellt streck från den vänstra mot den högra botten vill du INTE att den högra botten ska ha stängt under strecket. Du vill bara att det ska vara en skugga (det smala strecket på candlesticket) under det horisontella strecket, som på bilden:

Strategi-video

I videon nedan kan du se förslag på olika entry-signaler du kan använda för att gå in i marknaden. Du ser även en inspelad live trade som visar hur du utför en handel samt hur mönstret kan handlas i motsatt riktning, då som en dubbeltopp:

Några sista tips kring strategin:

 • Se vilken trend marknaden har på en större timeframe, du vill gärna följa den större trenden. Om marknaden går upp på dagsgrafen kan det vara en bra idé att leta efter dubbelbottnar på en mindre timeframe och därmed gå lång i marknaden.
 • Du kan leta efter dessa mönster på olika timeframes, du behöver inte fokusera på en timeframe. Generellt blir de tekniska singalerna mer pålitliga ju högra timeframe du använder.

Lycka till med din handel i DAX-indexet!

Vanliga frågor

Vad är DAX-indexet?

DAX-indexet är ett stort tyskt aktieindex som består av de 40 mest omsatta aktierna på Frankfurtbörsen.

Hur handlar jag DAX-indexet?

Du kan handla DAX via Markets. Där heter DAX-indexet ”Germany 40”.

Varför ska jag handla DAX-indexet?

DAX-indexet är volatilt, billigt och en är enormt likvid marknad. Det har allt en daytrader efterfrågar.

Spread the love