Cup & handle-mönstret: En av de starkaste trading-signalerna

Publicerad: 16. mars 2022

Cup & handle är ett så kallat bullish candlestick-mönster som liknar en tekopp och anses vara en av de mest pålitliga köpformationerna. I denna artikel lär du dig det viktigaste du bör känna till för att själv kunna börja handla med Cup & handle-mönstret.

Cup & handle-mönstret liknar en tekopp i sin form. Det är ett av de äldsta och mest pålitliga handelsmönstren.

Se videon nedan där du får en pedagogisk förklaring på hur du handlar med mönstret. Läs också artikeln, den kompletterar videon och ger dig en massa bra råd om vad du ska tänka på när du handlar med Cup & handle-mönstret.

Så bildas Cup & handle

Cup & handle-mönstret förekommer på alla tidsintervaller, som 1-minutsgrafen, och på större intervaller som dags- eller veckografen. Det uppstår när priset faller ner, varpå priset stabiliseras, går upp och så småningom når området av den tidigare toppen.

Kursen har nu bildat en U-form, eller “koppen” i vår Cup & handle.

Priset faller sedan tillbaka lite, går sedan upp, och nu har handtaget i vår Cup & handle bildats.

När du ser detta mönster kan det vara ett tecken på att ett köp-läge kan uppstå. Men låt oss först titta på vad du bör vara extra uppmärksam på.

Bli en skicklig trader – Anmäl dig till kostnadsfri e-kursKlicka här

Den viktigaste faktorn

Det är viktigt att förstå att mönstret nästan aldrig kommer att vara perfekt, men det bör finnas en del likheter med en kopp med ett handtag. Men den absolut viktigaste faktorn för en giltig Cup & handle är att handtaget måste vara mindre än koppen. Botten av handtaget ska vara i den övre halvan av skålen, och helst i den övre tredjedelen.

Exempel: Om koppen formas mellan 90 och 100 kronor, bör handtaget formas mellan 100 och 95 kronor, och helst mellan 100 och 97. Om handtaget är för djupt så undvik att handla med mönstret.

Två typer av mönstret

Man kan säga att det finns två typer av Cup & handle. De som bildas som en bottenformation och de som är ett fortsättningsmönster i en existerande trend. Du ser ett exempel på en stor Cup & handle som bottenformation på grafen nedan:

På grafen nedan ser du ett exempel på en Cup & handle i en existerande trend:

Med Cup & handle-mönstret får du en logisk entry, stop loss-placerings samt en nivå för var du ska ta vinsten. Låt oss titta på de tre delarna var för sig.

Bli först med att få gratis trading-videos. Följ vår YouTube-kanalKlicka här

Entry

I en Cup & handle finns det alltid en slags dubbeltopp-formation. Du kan välja att köpa när kursen tar ut den högsta punkten av dessa toppar. Se exempel nedan:

Alternativ entry

En alternativ entry-metod är att du avvaktar att köpa tills kursen har brutit igenom motståndet, samt att utbrottet skett med en markant högre volym jämfört med tidigare dagar:

En nackdel med denna metod är att du riskerar att gå miste om en del av uppgången. En fördel är att du har lite mer bekräftelse då kursen har brutit igenom. Men kom ihåg att det inte finns några garantier för att signalen lyckas. Priset kan mycket väl falla tillbaka efter kursen har brutit upp, ett så kallat “falskt utbrott”. Därför är det viktigt att alltid använda en stop loss.

Stop loss

En effektiv stop loss-placering är att sätta stop lossen en bit under handtaget. Om kursen går längre ner än så kan det vara en bra idé att gå ur marknaden och eventuellt leta efter ett nytt tillfälle att köpa. Se exempel på stop loss-placering nedan.

Med en sådan här tight stop loss placering kan du få en relativt stor risk/reward. Vi ska därför nu titta på en nivå där det kan vara en bra idé att ta vinsten.

Gå lång eller kort? Vi rekommenderar tradingplattformen Markets.comKlicka här

Target

Minimumkursmålet i uppåtgående riktning svarar till distansen mellan kroppens botten och toppen av handtaget. Se bilden nedan:

I detta fall hade du fått en risk/reward på drygt 1:3 då koppens handtag var ca. 1/3 av skålens höjd. Du kan självklart använda dig av andra exit-strategier. Om du vill ha förslag på några effektiva metoder rekommenderar vi denna artikel. Här kan du bland annat lära dig hur du kan ta vinsten med hjälp av så kallade Fibonacci extension-nivåer.

Vill du lära dig fler strategier?

Lär dig effektiva strategier i vår kostnadsfria e-kurs “Kickstarta din daytrading“.

Kursen är gjord av oss på daytrading.se ihop med våra systersidor daytrader.dk och daytrader.no. Tillsammans är vi Skandinaviens största nätverk för traders. Vi har samlat all vår kunskap och kokat ner den till det väsentligaste – de metoder vi anser är de mest effektiva för dig som vill komma i gång med daytrading.

I kursen lär du dig bland annat hur du handlar med flera effektiva och välfungerande strategier. Du får också betydande kunskap om riskhantering och psykologi som är två avgörande faktorer för att få framgång inom trading. Vi har fokus på pedagogik och effektivitet, och därför hoppas vi att kursen både är inspirerande och tidsbesparande.

>>> Läs mer och anmäl dig till kursen här

Spread the love