Öppnings-strategin

Publicerad: 16. november 2021

Vid börsöppningen går det ofta vilt till. Kanske har du försökt att handla här i hopp om att fånga dagens stora trend? Som du säkert har upplevt är det inte alltid det lättaste. I denna artikel beskriver därför en enkel och effektiv strategi att handla med när börsklockan ringer.

Se videon nedan som förklarar strategin. Läs även artikeln då videon och texten kompletterar varandra.

Bli först med att få gratis trading-videos. Följ vår YouTube-kanalKlicka här

Öppnings-strategin – Så gör du

Öppningsstrategin kallas också Opening Range Breakout (ORB). Du kan använda den till enskilda aktier men också i index och andra marknader.

När du handlar med strategin ska du sitta redo när marknaden öppnar. De första minuterna och första timmen upplever marknaden vanligtvis de största prisrörelserna under dagen. Den riktning som marknaden får denna tid tenderar den ofta att röra sig i under resten av dagen. Ofta sätts den högsta eller lägsta nivån för dagen inom de 15 första minuterna av handelsdagen.

Du kan handla med strategin på flera olika timeframes, exempelvis 5 min, 15 min och 1-timme. En populär timeframe är 15 min så därför använder vi den i nedanstående exempel.

Till att börja med ska du hitta en aktie där du har en åsikt om var den ska. I detta exempel har vi tittat på Teslas aktie och valt att handla vid börsöppningen dagen då de har redovisat rapport. Det första 15 min-candlesticket efter marknaden har öppnat är ett stort grönt candlestick och vi kan därför anta att marknaden ser positivt på rapporten, och att kursen potentiellt ska upp mer.

Du vill därför köpa, OM nästa eller kommande candlesticks passerar toppen av det första candlesticket. Detta sker redan vid nästa candlestick, så därför köper du där. Du sätter din stop loss under dagens lägsta punkt, vilket i detta exempel är under det första candlesticket.

Bli en skicklig trader – Anmäl dig till kostnadsfri e-kursKlicka här

Som du kan se utvecklade sig kursen till din fördel och du hade kunnat få en fin vinst om du hade hållit positionen öppen dagarna efter:

Exit

Opening range breakout är en entry-strategi och du kan välja flera olika exit-strategier, beroende på din risktolerans. En simpel metod är att ha en fast ”risk-reward” på minst 1:2. Detta innebär att om du riskerar att förlora 1000kr, om din stop loss slås i, så kan du vinna 2000kr om din take profit nås. Du kan självklart handla med större risk/reward men vi rekommenderar att använda minst 1:2, så att dina vinster är större än dina förluster.

Gå kort med strategin

Strategin fungerar också att gå kort med. I nedanstående exempel har vi återigen tittat på Teslas aktie men vid en annan rapportredovisning. Det markerade candlestick är det första 15 minuter-candlesticket för dagen. Du kan se att marknaden gapar neråt (hålet i kursen) och det första candlesticket är ett rött. Det har en lång svans på ovansidan, vilket indikerar ytterligare säljtryck. Vi kan här anta att marknaden var besviken på rapporten och att aktien eventuellt kommer att falla mer.

Övriga tankar om strategin

Kom ihåg att du kan använda flera olika timeframes. Ju högre timeframe desto mer säkerhet, ju mindre timeframe desto större risk men potentiellt större belöning. Många väljer 15-minutersgrafen då “stöket” från börsöppningen börjat ebba ut och marknaden ofta hittar sin riktning här.

Tänk på att enskilda aktier ibland “gapar” alltså att det blir ett hål i kursen från en dag till en annan. Om du handlar denna strategi i aktier är det därför viktigt att du satsar relativt små belopp, om marknaden skulle gapa emot dig.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

Tänk också på att strategin inte bara funkar vid rapportredovisningar. Du kan handla med den när som helst. Men det är alltid bra att ha minst ett annat skäl till att handla med den. Kanske kommer kursen exempelvis ner till en viktig stödnivå eller Fibonacci-nivå? En bra idé är också att följa den större trenden och handla i starka marknader som trendar tydligt. Detta ökar generellt chanserna för att strategin lyckas.

Kostnadsfri e-kurs i trading

Lär dig flera effektiva strategier i vår kostnadsfria e-kurs “Kickstarta din daytrading“.

Kursen är gjord av oss på daytrading.se ihop med våra systersidor daytrader.dk och daytrader.no. Tillsammans är vi Skandinaviens största nätverk för traders. Vi har samlat all vår kunskap och kokat ner den till det väsentligaste – de metoder vi anser är de mest effektiva för dig som vill komma i gång med daytrading.

I kursen lär du dig bland annat hur du handlar med flera effektiva och välfungerande strategier. Du får också betydande kunskap om riskhantering och psykologi som är två avgörande faktorer för att få framgång inom trading. Vi har fokus på pedagogik och effektivitet, och därför hoppas vi att kursen både är inspirerande och tidsbesparande.

>>> Läs mer och anmäl dig till kursen här

Spread the love