Recension – Metatrader 4

Publicerad: 3. mars 2021

MetaTrader 4 – även kallad MT4 – är världens mest använda handelsplattform. Den senaste versionen heter MetaTrader 5 men den är ännu inte så utbredd som den äldre versionen. Metatrader är endast en mjukvara och inte i sig en mäklare. Det innebär att du bara kan handla via Metatrader om du är registrerad hos en mäklare som kan skicka handelsdata till Metatrader.

Det betyder också att MT4 och MT5 inte i sig definierar spreads, avgifter eller något annat. Allt detta bestäms av din mäklare som tillhandahåller data och därför kan dessa kostnader variera mycket. Lyckligtvis kostar MT4 och MT5 i sig inte pengar. Programmen kan hämtas gratis från de mäklare som accepterar handel via Metatrader. Det är smartast att ladda ner MetaTrader via din mäklare för då är serverinställningar vanligtvis redan inställda korrekt. Du kan exempelvis ladda ner MetaTrader hos en ansedd mäklare som AvaTrade och därigenom öppna ett konto eller ett demo-konto. Längst ner i den här artikeln kan du se en video om hur du ställer in MT4 med AvaTrade.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

Metatrader är utvecklat av MetaQuotes Software och kom på marknaden 2002. MT4 släpptes 2005 och satte omedelbart en ny standard för hur en handelsplattform ska fungera. Många svenska daytraders använder Metatrader och de flesta erfarenheter med Metatrader 4 är bra.

Videon ovan är en enkel introduktion till Metatrader 4. Videon är från kursen “Lär dig att handla valuta“, där vi lär hur man kan handla valuta med hjälp av en kraftfull indikator. Läs mer om kursen här.

Användargränssnitt och grafik

MT4 och 5 kommer som standard med ett brett utbud av funktioner och indikatorer. Samtidigt är plattformen open source vilken innebär att du kan utveckla nya indikatorer och handelsrobotar och lägga in dem i systemet, samt ladda ner andras programvara. Det finns stora grupper på nätet som arbetar med att utveckla programvara för Metatrader. Under Yahoo Groups finns det exempelvis en grupp med mer än 12000 medlemmar.

MetaTrader-plattformen kan anpassas i mycket hög grad. Detta innebär att man kan ändra form, färger, indikatorer etc. så att plattformen passar ens egna önskemål. Som utgångsläge har plattformen ett lite ålderdomligt utseende så många föredrar att uppdatera den med en mer modern look. Skärmen öppnas med fokus på den senaste kursgrafen i mitten av bilden. Till vänster finns marknaderna tillsammans med indikatorerna och längst ner finns de nuvarande transaktionerna och högst upp finns navigering med många alternativ för genvägar och anpassning.

Grafiken i Metatrader kan ändras så den passar dina önskemål. Har har vi ändrat grafen så den påminner om den populära analystjänsten Tradingviews grafer.

Språket kan ändras till svenska, men det är inte alltid fördelaktigt eftersom språkförändringen till stor del bara gäller navigering och inte ändrar själva manualen.

MT4 levereras som standard med cirka 40 olika indikatorer, inklusive de mest kända samt ett separat paket med den berömda tradern Bill Willliams indikatorer. Indikatorerna laddas in i diagrammet inom en bråkdels sekund och all grafik laddas snabbt i MetaTrader. Detsamma gäller noteringar i form av pilar, text och grafiska symboler. Här fungerar MT4 och 5 vanligtvis mycket bättre än de flesta in-house mäklarplattformar.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

I den nedre delen av skärmen har MT också gjort plats för nyheter, larm, signaler och en översikt över populära böcker, tidskrifter etc. om handel. Här kan du också komma åt det stora biblioteket med personligt utvecklade indikatorer, robotar etc. Denna avdelning är riktigt intressant för här kan du hitta egenutvecklade indikatorer, scripts, robotar m.m som du kan ladda ner och testa, både gratis och för betalning. Det är här Metatrader verkligen sticker ut och det har man open source att tacka för.

Det enda lilla haken med Metatrader är den faktiska installationen med din mäklare. Här måste du veta namnet på mäklarens server och lösenord, och det kan vara lite knepigt. Oftast är det därför bäst att få Metatrader direkt genom sin mäklare. På det sättet är servern förinställd och du behöver bara ange användarnamn och lösenord.

Hur man parar ihop MT4 med en mäklare

I följande video visar vi hur du kan para ihop MT4 med mäklaren AvaTrade, så att du kan utföra riktiga affärer direkt på marknaden.

Gå direkt till handelsplattformen AvaTrade här, så du kan ladda ner MT4 och koppla ihop dem.

Sammanfattning

MetaTrader fungerar bara om du redan har en dataleverantör som tillåter användning av MetaTrader. Idag är det dock hundratals mäklare som erbjuder detta. MT4 är ofta mycket bättre än de inbyggda plattformarna som tillhandahålls av mäklarna själva och förmågan att köpa eller bygga robotar och annan programvara för sina diagram gör MetaTrader helt unik. Plattformen kan ta en liten stund att lära sig men när man väl gjort det är möjligheterna nästintill oändliga!

>>>>>>>>>>>>>>>> Ladda ner MetaTrader gratis här

Spread the love