Kan jag lita på min handelsplattform?

Publicerad: 18. december 2020

Som ny trader kan det finnas många frågor angående valet av handelsplattform. Kan du lita på din handelsplattform? Kan du ta ut pengarna etc. Här försöker vi svara på några av de viktigaste frågorna.

Kan jag lita på min handelsplattform, t.ex. AvaTrade eller eToro?

Ja, de handelsplattformar som presenteras på daytrading.se har generellt en hög standard. Du ska se till att handelsplattformen omfattas av den allmänna EU-baserade finanslagstifningen. Det står vanligtvis längst ner på handelsplattformens förstasida eller under fliken ”Om”. Många mäklare har en adress på Cypern men detta är i grunden INTE ett problem när det gäller lagstifning. Cypern omfattas av samma regler som resten av EU. På Cypern måste Cyperns Securities and Exchange Comission (CySEC) ha tillstånd att tillhandahålla investeringstjänster (mäklarverksamhet). Samtidigt innebär detta att företaget omfattas av den allmänna EU-baserade finanslagstifningen. Du kan också se om mäklaren är registrerad hos svenska Finansinspektionen med avseende att kunna erbjuda finansieringstjänster i Sverige. Det kan göras via denna sida.

Om mäklaren är godkänd i Sverige betyder det också att företaget är föremål för MiFID, vilket säkerställer EU-harmoniserande regler för finansiella företag som erbjuder investeringstjänster, inklusive t. ex. tillhandahållande av en handelsplattform. Reglerna säkerställer en viss grad av transparens på de finansiella marknaderna hos de enskilda leverantörerna och inte minst säkerställer de en hög nivå av investerarskydd, särskilt för privata investerare.

Med Markets kan du spekulera i kursfall med hävstång Klicka här

Kan jag vara säker på att få mina pengar utbetalda igen?

Om mäklaren har tillåtelse att utföra investeringstjänster i EU och är under MiFID-reglerna har du en hög grad av säkerhet. Du ska vara uppmärksam på att det ibland kan tillkomma en avgift i samband med att att du tar ut dina pengar. Denna avgift brukar ligga runt 25 EURO.

Stämmer det att jag ska skicka in pass och en massa ID-papper till handelsplattformen?

Ja, när du registrerar dig på en handelsplattform gäller samma villkor som när du skapar ett konto hos din lokala bank. Handelsplattformen måste leva upp till regler som bland andra skyddar mot penningtvätt etc. Detta innebär att handelsplattformen måste veta säkert vem du är. Detta gäller även adressinformation som vanligtvis inte får vara mer än tre månader gammal.

Riskerar mina pengar att försvinna hos mäklaren?

Om mäklaren har tillåtelse att utföra investeringstjänster i EU och är under MiFID-reglerna har du en hög grad av säkerhet. Dina pengar försvinner inte bara utan anledning. Det är dock mycket viktigt att du har bekantat dig med hur den enskilda mäklaren hanterar dina affärer. Kanske investerar du i produkter där vinster och förluster mångdubblas med en viss faktor. Detta kallas hävstång. Om priset sjunker kraftigt kan det innebära att du snabbt kan förlora pengarna i din investering. Många oerfarna investerare och traders tror felaktigt att handelsplattformen har ”tagit” dina pengar. I själva verket har investeraren själv satt sin risk för högt och investeraren kan också ha misslyckats med att sätta en stop loss i förhållande till var förlusten skulle ha varit. Hos vissa handelsplattformar är det möjligt att förlora mer än sitt saldo. Hos andra kan man inte förlora mer än sitt kontosaldo. Detta gäller exempelvis på AvaTrade.

Du bör också vara medveten om att många handelsplattformar har en inaktivitetsavgift. Om du inte handlar på flera månader dras en avgift vanligtvis från ditt konto. Avgiften kan variera från några hundra kronor per månad eller år. En enskild handel kommer dock att skjuta upp avgiften igen men det är upp till dig som privat investerare att bekanta dig med reglerna för den enskilda plattformen.

Varför får min handelsplattform dåliga recensioner?

På vissa webbplatser kan folk anonymt uttrycka sin åsikt om allt från handelsplattformar till butiktjänster. Det är väldigt typiskt att handelsplattformar får dåliga recension från användarna. Den främsta anledningen till detta är att det faktiskt är svårt att vara daytrader. Många nybörjare förlorar sina pengar i ett försök att snabbt handla priset på olja, guld etc. När människor förlorar sina pengar går deras ilska vanligtvis ut över handelsplattformen. Ilskan beror ofta på att den privata tradern inte är tillräckligt väl förtrogen med vad det innebär att handla aktivt och ofta med hävstångsprodukter.

En annan källa till frustration är också att många handelsplattformar erbjuder insättningar och handel INNAN du som investerare har godkänts och skickat in ID-papper. När investeraren senare ska betala ut sina pengar uppfylls den ofta av de lagstadgade kraven för identitets- och ID-papper. I den processen är det viktigt att ha tålamod och skicka in nödvändiga dokument. Det beror inte på att handelsplattformen vill trakassera sina kunder. Papperna är helt enkelt ett lagligt krav. För närvarande stormas de flesta handelsplattformar av helt nya kunder som vill handla kryptovaluta. Det innebär att det finns ett stort administrativt tryck på handelsplattformarna och detta i sin tur innebär långa väntetider. Det bästa rådet här är att ha tålamod.

Om jag handlar kryptovaluta, betyder det då att jag får riktiga virtuella mynt?

Inte nödvändigtvis. Om du ska ha virtuella mynt ska du ha en så kallad wallet. En sådan Wallet kan fås på flera olika exchanges, exempelvis Kraken eller Bitfinex. Dessvärre är majoriteten av dessa INTE underlagda den allmänna EU-baserade finanslagstiftningen och du kommer därför att uppleva mycket dåligt investerarskydd i händelse av problem. Detta hände exempelvis Bitfinex som hackades 2016 med resultatet att bitcoin för 72 miljoner dollar stals. Dessutom kan du uppleva att svenska banker INTE accepterar dina eventuella vinstpengar från de oreglerade kryptobörserna.

Istället för att köpa ”virtuella mynt” är det mer flexibelt att helt enkelt spekulera i värdet på varje kryptovaluta, t.ex. bitcoin, ethereum eller ripple. Detta görs med ett så kallat CFD-kontrakt, vilket är ett instrument som speglar kursen i den underliggande tillgången. Detta kan göras på t.ex. eToro eller AvaTrade. Dina vinster eller förluster kommer att vara de samma som om du ägde de virtuella mynten. Fördelen med CFD-handel eller liknande är att du därmed kan handla via reglerade handelsplattformar. Du har således en högre grad av investeringsskydd. Samtidigt säkerställer CFD att du kan korta dina positioner och vanligtvis gå snabbare in och ut ur marknaden. En till fördel när du handlar via de reglerade handelsplattformarna är att du därmed också enkelt kan få ut din eventuella vinst till ett svenskt bankonto. På eToro köper du faktiskt ”äkta” kryptovaluta men eftersom du inte har en ”wallet” tillkopplad kan det jämföras med CFD-handel och du som trader har samma flexibilitet.

Översikt över artiklar om kryptovaluta:

>>> Köp bitcoin – så investerar du i världens största kryptovaluta
>>> Introduktion till kryptovaluta – bitcoin till 100.000 dollar?
>>> Ripple – en av de ledande kryptovalutorna

Spread the love