Bollinger Bands

Publicerad: 16. augusti 2015

Bollinger Bands ® är en indikator som mäter volatilitet. Bollinger Bands ® uppfanns av John Bollinger runt 1980 och 2011 fick han indikatorn varumärkesskyddad.

Bollinger Bands ® bygger på 3 linjer: En mittlinje samt övre och nedre linjen som oftast inkapslar grafen. Mittlinjen är ett glidande medelvärde som talar om huruvida priset är högre eller lägre en det varit under en viss period. De två ytterlinjerna mäter volatiliteten och följer vår standardavvikelse. Enkelt förklarat kan man säga att detta är hur mycket aktien avviker från sitt glidande medelvärde.

Som trader kan vi använda Bollinger Bands ® till att bestämma trenden i en aktie. Avståndet mellan de yttre linjerna ökar när vi har hög volatilitet och minskar när vi har låg volatilitet. Om priset bryter upp ovanför den övre linjen är detta ett tecken på styrka. Var dock försiktig då detta är över det “normala” i priset och vi kan få en kortsiktig rekyl. Många traders använder just en sådan möjlighet till att gå kort, så Bollinger Bands ® kan användas på flera olika sätt beroende av vilken strategi du använder. Bollinger Bands ® liknar Keltner Channels, men denna indikatorn beräknas på Average True Range för att skapa övre och nedre linjen.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

 

Spread the love