En simpel strategi som fungerar

Publicerad: 17. december 2020

Som aktiv trader letar man alltid efter en strategi som fungerar. Ofta slutar det med att ens skärm är full av streck, linjer och avancerade indikatorer i massa olika färger. Men kanske behöver det inte vara så komplicerat? Den aktiva tradern, bloggaren och analytikern Joe Marwood har testat ett stort antal strategier och i ett inlägg slutar det med att han rekommenderar en pullback-strategi som kan användas i index, ETF:er och även i enskilda aktier med en till synes solid avkastning.

I ett test där man tittade på S&P 500 i perioden mellan 1995 till 2018 lyckades Joe Marwood få en riskjusterad avkastning på över 28% per år med den så kallade pullback-strategin. Baserat på sina tester uppskattar JB Marwood att strategin också kan användas på andra index såväl som aktier med stor volym. Som alltid vid handel finns det dock ingen garanti för att en historisk avkastning kan fortsätta i framtiden med samma strategi.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

Strategin är otroligt simpel och fungerar på följande vis:
Öppna din handelsplattform och lägg in ett 200 dagars glidande medelvärde samt ett 10 dagars glidande medelvärde på den marknad du önskar att handla (exempelvis indexet S&P 500).

Hos handelsplattformen Markets kan du t.ex. söka efter SPY (det är en ETF av S&P 500-indexet) eller själva indexet som är en CFD och heter USA 500. När du har grafen i fönstret ska du trycka på den lilla symbolen där du kan lägga in indikatorer (se grafiken längre ner). Välj Moving average (simpelt glidande medelvärde) i kursgrafen två gånger, ett värde på 200 dagar och ett värde på 10 dagar. Se till att du är på en dagsgraf. Detta ändrar du uppe i vänsta hörnet på grafen hos Markets (se grafiken längre ner).

Grundidén är att köpa in sig i indexet när kursen dippar lite men samtidigt generellt är i en uppåtgående trend.

Köp därför när:
Marknaden (i detta fall S&P 500) stänger ÖVER det 200 dagars glidande medelvärdet, samtidigt som kursen stänger UNDER det 10 dagars glidande medelvärdet.

Oftast kan du värdera om marknaden stänger över eller under det glidande medelvärdet strax före stängningstiden på den amerikanska börsen. Det vill säga att du kan köpa ett par minuter före stängningstid kl. 22:00.

Sälj igen när:
Kursen stänger över det 10 dagars glidande medelvärdet ELLER om kursen går 10% under din entry.

Som framgår av grafen nedan är det ibland affärer med relativt små rörelser som löper över några dagar så om du vill ha extra fart på dina investeringar kan du välja att handla med hävstång. På handelsplattformen Markets handlas SPY ETF:en med 5 gånger hävstång. Detta innebär att en 1% ökning av SPY kommer att resultera i 5% vinst. Naturligtvis skulle en minskning med 1% således också innebära en förlust på 5%. Om du istället väljer USA 500-CFD:n handlas denna med 20 gånger hävstång vilket innebär 4 gånger så mycket som ETF:en.

Med Markets kan du spekulera i kursfall med hävstång Klicka här

Spread the love