ABCD-Formationer

Publicerad: 28. juli 2015

ABCD-formationer är ett av de mest välkända mönstren i teknisk analys. ABCD-mönstret beskriver en korrigering i marknaden med en vågbildning antingen nedåt eller uppåt. När formationen är klar letar en trader efter att gå lång om trenden var nedåt eller att gå kort om trenden var uppåt.

Mönstret beskrevs första gången i boken “Profits in the Stock Market “, skriven av H.M. Gartley redan 1935. Boken beskrev ett mönster som kallades AB = CD. Mönstret beskrevs senare också i boken “The Frank Tubbs Stock Market cource” från 1950-talet och återigen 1976 i boken “A Trading Strategy” av Charles Lindsay.

ABCD-mönster kan hittas på alla marknader och i alla tidsramar. I sin ursprungsform ser mönstret ut såhär:

1. Längden på den första linjen AB är lika med längden av den sista linjen CD
2. Längden av korrigeringen BC får inte vara längre än längden av AB
3. Punkt C får inte vara högre än startpunkten A
4. Punkt D måste vara lägre än punkt B

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här
Ett klassiskt ABCD mönster i olja. (1 timmesgraf). Notera att rörelsen av A-B och C-D är lika långa. När mönstret är slutfört kan vi förvänta oss en prisuppgång. Så även i fallet ovan som vi kan se.
Ett klassiskt ABCD-mönster i olja. (1 timmesgraf). Notera att rörelsen av A-B och C-D är lika långa. När mönstret är slutfört kan vi förvänta oss en prisuppgång. Så även i fallet ovan som vi kan se.

När hela mönstret är klart förväntar vi oss att priset kommer gå i motsatt riktning mot den senaste trenden, från punkt C till D.

Om du vill handla på ett ABCD-mönster är det viktigt att riktningen backas upp av andra tekniska indikationer. Det kan vara stöd- och motståndsnivåer, dubbelbottnar och toppar, trendkanaler, eller Fibonacci-nivåer. Det finns flera versioner av mer komplexa ABCD-mönster. Ett exempel är Gartley-mönster, vilket backas upp av Fibonaccinivåer.

abcd-olie1
Ett annat klassiskt exempel på en ABCD-formation. Notera att AB och CD är lika långa. Efter formationen är klar kan vi förvänta oss en uppgång i priset.
Spread the love