Psykologi och trading

Publicerad: 4. oktober 2015

Som trader är det inte marknaden som är din värsta fiende. Det är du själv. Det kan låta som en klyscha, men det är precis så de flesta professionella traders ser på deras yrke. Det innebär också att du aldrig kan slå marknaden på lång sikt om du inte först lär dig kontrollera dina känslor.

När du börjar handla kommer din hjärna, från naturens sida, motarbeta dig. Det handlar huvudsakligen om två starka mänskliga drag: Drömmeri och att ta snabb vinst.

När du börjar handla kommer din hjärna motarbeta dig. Din hjärna kommer leta snabba pengar och börja dagdrömma om ett liv i lyx. Vårt ego vill att vi alltis ska ha rätt och vägrar inse missbedömningar.
Du ska inte tro på alla som säger att de tjänar bra med pengar på trading. Med människans naturliga drag till drömmeri har de flesta människor lätt för att glömma deras förluster, men skryter istället ofta med deras vinster. Fråga alltid personen om du kan få se en översikt över hans/hennes förluster och vinster för minst ett år. Det får de flesta att bli tysta. Det går definitivt att göra vinst genom spekulation, men det kräver extrem disciplin och självreflektion.

Drömmeri:
Andersson köper aktier för 100.000kr. Direkt efter går aktien ner till 90.000kr och han har en förlust på 10.000kr om han säljer här.

Hur reagerar Andersson här? Om han är som de flesta orutinerade spekulanter blir han frustrerad och väntar nu på att kursen vänder. Men det gör den inte. Den faller istället till 80.000kr. Andersson säljer för att få slut på smärtan och det slutar med att han har förlorat ännu mer.

Låt oss nu titta på den omvända situationen:

Andersson köper akiter för 100.000 kr och kort efter är de värda 110.000kr. Andersson är nu lycklig. Han har tjänat 10.000kr på ett ögonblick och det beloppet är precis det han behöver för att kunna ta med sin fru till Paris. Han tar sin vinst direkt och köper två flygbiljetter.

Anderssons sätt att reagera på är helt normalt men det är ett riktigt farligt sätt att agera på när det kommer till trading: Han låter konsekvent förlusterna löpa vidare i hopp om att kursen vänder medan han tar sin vinst snabbt om den går upp. I det långa loppet innebär det med all säkerhet att förlusterna blir större än vinsterna.

Denna form av drömmeri drabbar också ibland professionella traders när de tror att de har funnit en strategi som kan slå marknaden. Vi föreställer oss att det visat sig att tio gånger i rad så har priset i det tyska DAX-indexet vänt vid 15 minuter in i handelsdagen. Det har kanske hänt samtidigt som det engelska FTSE-indexet har vänt 5 minuter tidigare. Människans tro på system är så genomgripande att även professionella traders kan vilseledas till att tro att de har funnit ett vinnande system blott för att de har sett ett visst mönster upprepa sig så pass många gånger. Den naiva tradern följer nu samma system, år efter år – utan att inse att han går i stort minus.

Ta snabb vinst:
En annan fallgrop inom trading är människans dragning till snabba vinster. Andersson är så fokuserad på möjliga vinster att han ofta hoppar in i en handel baserat på ett löst rykte, eller för han samma morgon ser att kursen på en viss aktie plötsligt stiger som en raket. Innan han går in i aktien hinner han dock inte att analysera marknaden grundligt, p.g.a. att han är så rädd för att gå miste om en enkel vinst. Många gånger kommer han dock erfara att kursen vänder i det ögonblick som han kommer in i marknaden, då han kom in allt för sent. Det finns flera variationer på Anderssons beteende. Det är exempelvis många som håller sina vinster för länge i hopp (girighet) om att kamma hem storkovan omen istället slutar det med att det t.o.m blir till förlustaffär.

Lösningen på dessa psykologiska fallgropar är disciplin. Det låter enkelt men der är extremt svårt i praktiken. För att upprätthålla en strikt disciplin kräver det för vissa traders både psykologisk rådgivning, meditation, motion och massor av kalkylblad där alla trades skrivs ner och blir analyserade flera gånger om.

Dessa tio punkter bör du fokusera på om du vill minska risken för psykologiska misstag när du tradar:

  1. Utför endast trades som stämmer överens med din strategi.
  2. Sätt tydliga mål för när du tar förlust och vinst.
  3. Ha alltid gott om tid när du handlar.
  4. För en journal över dina trades.
  5. Var välutvilad och i bra balans när du handlar.
  6. Trada inte för stort. Riskera ENDAST pengar du kan tåla att förlora.
  7. Titta inte på eventuell vinst/förlust. Fokusera på grafen.
  8. Låt aldrig känslor ta över. Om du känner att du fattar fel beslut gå bort från datorn en stund.
  9. Ha en nedskriven tradingplan som du kan titta i om känslorna tar över.
  10. Analysera med jämna mellanrum dina strategier och se att de fungerar.
Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här
Spread the love