Island reversal

Publicerad: 29. juli 2015

Normalt upplevs likvida aktier som nästan flytande i aktiekursen. Det står alltid både köpare och säljare i kö i orderboken och priset går mjukt och fint i båda riktningarna. Men ibland uppstår ett fenomen i aktiekursen när priset “hoppar” så mycket uppåt eller nedåt att det skapas ett gap mellan gamla och nya priset. Det är vanligtvis förknippat med en starkt uppåt- eller nedåtgående trend som plötsligt intensifieras genom en nyhet i trendriktningen.

Daytraders kallar ett sådan hål i priskurvan för ett “gap”. Du kan hitta “gaps” varje dag genom att jämföra gårdagens stängningskurs med dagens öppningskurs. Detta beror på att det händer saker med bolaget även när börsen är stängd. Det är mer sällsynt att vi hittar ett gap mitt på dagen när aktien handlas på som vanligt.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här
En “ö-formation” uppstår när en lucka upp eller ner i prisdiagrammet följs av en motsvarande lucka i den motsatta riktningen.

En “ö-formation” uppstår när en lucka upp eller ner i prisdiagrammet följs av en motsvarande lucka i den motsatta riktningen (typiskt inom några dagar). Detta innebär att det finns en liten ö mitten i grafen där en bit av diagrammet är helt avskuren från resten. Ö-formationer är intressanta eftersom de speglar den överreaktion tillsammans med korrelation som kan uppstå på marknaden.

Som daytrader kan vi dra nytta av detta fenomen om vi vet hur vi ska tolka situationen. Det första man ska lära sig är att gaps ofta stängs. Det betyder att kursen kommer gå upp eller ner till nivån den var på innan gapet. I bilden nedan ses Netflix aktiekurs på en dagsgraf. Du kan se flera Ö-formationer på denna bild och notera att “gapsen” ofta stängs, även om det i vissa fall tar lite längre tid.

Netflix aktiekurs på en dagsgraf. Notera att “gapsen” ofta stängs.

Det kan vara en bra idé att ha fler regler kring denna strategi, exempelvis att man bara får ta positioner som följer den större trenden. Du kan säkert lägga till fler regler när du har testat strategin lite och ser vad som fungerar för dig.

Spread the love