När ska du ta vinsten? 3 exitstrategier

Publicerad: 22. november 2021

Att ta en vinst är en av de svåraste delarna i trading. Många är rädda för att sälja för tidigt – eller för sent. Det är viktigt att acceptera att du i pincip aldrig kommer att göra en helt perfekt exit. Detta är inte heller ditt jobb som trader; det är att få en bra avkastning i förhållande till din risk samtidigt som du följer din strategi.

Många framgångsrika traders säger faktiskt att deras exit-strategi är viktigare än deras entry-strategi. Ändå kan du på de flesta ställena på nätet mest läsa om entry-strategier. Men det är helt avgörande att du har en fördefinierad plan om när du ska ta din vinst, det är trots allt dessa som ska få ditt konto att växa.

Se videon nedan som dyker ner i de tre strategierna. Läs även artikeln då videon och texten kompletterar varandra.

Bli en skicklig trader – Anmäl dig till kostnadsfri e-kursKlicka här

Metod 1: Fast risk/reward (nivå: enkel)

Den allra enklaste ta vinst-strategin är att ha en fast nivå där du tar den. Denna nivå kan exempelvis vara 1:2 i relation till din risk. Så om du förlorar 1000kr om din stop loss slås i, kan du vinna 2000kr om din take profit nivå nås. Se exempel nedan:

Du kan med denna strategi förlora hälften av dina handlar men ändå gå med vinst. Du kan självklart också använda en större risk/reward som exemepelvis 1:4. Men vi rekommenderar att den minst är 1:2 så dina vinster är större än dina förluster.

+ Enkel

– Använder ingen teknisk analys, du riskerar att gå miste om potentiell vinst

Metod 2: Ta vinsten när kursen stänger under ett glidande medelvärde (nivå: enkel)

Detta är en populär exit-strategi som bland annat används av den svenske mångmiljon-tradern Kristjan Kullamägi. Han tar ofta delvinster när kursen stänger under glidande medelvärde 10 eller 20. Se exempel nedan där den blå linjen är glidande medelvärde 10:

Testa med olika glidande medelvärden och se vad som verkar fungera bäst med din strategi. Med ett lågt värde (t. ex. 10) kommer du ut tidigt men du riskererar samtidigt att trenden fortsätter upp senare. Med ett högre värde (t. ex. 20) kommer du ut lite senare men du har samtidigt större chans att vara kvar i en potentiell trend. Många långsiktiga investerare väljer att stänga sina positioner när kursen stänger under glidande medelvärde 200.

+ Strategin tvingar dig att vara kvar i marknaden tills den visar sig svag(are)

– Du riskerar att bli utstoppad tidigt i en trend om kursen bara gör en tillfällig pullback. Om kursen stänger långt under ett glidande medelvärde riskerar du att gå miste om mycket vinst.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

3: Ta vinsten vid en Fibonacci-extension-nivå (nivå: avancerad)

Kurser tenderar ofta att vända vid så kallade Fibonacci extension-nivåer. Vanliga Fibonacci extension-nivåer är 61.8%, 100%, 161.8%, 200% och 261.8%. Du kan välja att ta vinst vid olika nivåer som 1 och 1.618. Om du säljer vid nivå 1 är detta 100% av längden som den föregående trenden. Se exempel:

Fibonacci-förhållanden är vanligt förekommande i vardagen och naturen. Du kan bland annat se dem i galaxformationer, arkitektur och vissa växter. Därför tror vissa traders att dessa förhållanden också kan ha betydelse på finansmarknaden. Om du själv vill testa att använda Fibonacci extension-nivåer så rekommenderar vi att du ser videon i början av artikeln. Där förklarar vi strategin närmare i detalj.

+ Du säljer vid nivåer där kursen ofta tenderar att vända. Möjlighet att sälja “på toppen”.

– Avancerad. Om du ritar ut nivåerna fel blir resultatet slumpmässigt.

Övriga tankar om exitstrategier

Kom ihåg att du inte bara behöver en exit-strategi, du kan ta delvinster med hjälp av olika metoder. Varför inte testa att använda alla dessa tre strategier ovan? Se också strategierna som inspiration. Det är inte säkert att de passar perfekt för dig så det är viktigt att du testar dem med din strategi och eventuellt anpassar dem till den.

Saknar du en strategi?

Lär dig effektiva strategier i vår kostnadsfria e-kurs “Kickstarta din daytrading“.

Kursen är gjord av oss på daytrading.se ihop med våra systersidor daytrader.dk och daytrader.no. Tillsammans är vi Skandinaviens största nätverk för traders. Vi har samlat all vår kunskap och kokat ner den till det väsentligaste – de metoder vi anser är de mest effektiva för dig som vill komma i gång med daytrading.

I kursen lär du dig bland annat hur du handlar med flera effektiva och välfungerande strategier. Du får också betydande kunskap om riskhantering och psykologi som är två avgörande faktorer för att få framgång inom trading. Vi har fokus på pedagogik och effektivitet, och därför hoppas vi att kursen både är inspirerande och tidsbesparande.

>>> Läs mer och anmäl dig till kursen här

Spread the love