Rejäl styrka-strategin

Publicerad: 20. maj 2022

Denna köpstrategi lämpar sig utmärkt för dig som har spanat in en aktie eller annan tillgång men som först vill köpa när uppgången tar fart på allvar.

Det första du ska göra är att identifiera ett så kallat gyllene kors.

Detta uppstår när indikatorn glidande medelvärde 50 korsar upp över glidande medelvärde 200. Glidande medelvärde heter på engelska “Moving average” och förkortas “MA”. Därför benämner vi i fortsättningen glidande medelvärde “MA”.

Se bilden nedan där MA 50 (blå linje) korsar upp över MA 200 (röd linje):

Denna signal är en så kallad “bullish” signal och ses av många investerare och traders som ett tecken på att kursen ska upp betydligt mer. I exemplet ovan kan du se att signalen var valid och innebar en stor efterföljande upptrend:

Grafen du ser ovan är bitcoins kursutveckling och om du hade köpt vid gyllene korset hade du fått med dig en uppgång på ca. 700%.

Nu kanske du tänker att detta är en magisk signal som kommer att ge dig all rikedom du någonsin drömt om? Dessvärre inte. Signalen misslyckas ibland, och kan då bilda ett så kallat “dödskors” (MA 50 korsar MA 200 på nedsidan) som du kan se på bilden nedan. Detta är som namnet antyder ett tecken på att kursen ska ner:

För att göra signalen mer pålitlig vill vi därför lägga till ytterligare ett kriterie före vi köper.

Köp rejäl styrka

Varje ny trend börjar med kraftigt utbrott i kursen. Därför vill vi endast köpa när kursen har visat prov på REJÄL styrka. När den har gjort det, är nämligen sannolikheten stor för att den kommer att fortsätta upp.

För att bedöma vad som räknas som rejäl styrka använder vi MA 6.

Vi vill sedan se att 6 hela candlesticks ska ha stängt över MA 6. Om detta sker, köper vi vid öppningen av det sjunde candlesticket. Detta innebär nämligen att kursen går kraftfullt upp och potentiellt har skapat en ny trend.

Se exempel på en godkänd signal nedan. Klicka på bilden för att förstora.

Det är viktigt att understryka att inga av de sex candlesticksen får ha NÅGON kontakt med glidande medelvärde 6, varken med skuggorna eller kropparna. Om de har det är signalen inte valid. De glidande medelvärdena ska också ligga i ordning från botten: 200, 50, 6, som på bilden ovan.

Det ska tilläggas att signalen handlas bäst på dagsgrafen (D). Tidsperioder som 4-timmar (4h) och 1-timme (1h) fungerar också. Men generellt blir tekniska signaler pålitligare ju högre tidsperiod du använder.

Ska vi se på vad som hände med kursen i bildexemplet ovan?

Du hade alltså med hjälp av denna simpla signal kunnat ta del av en enorm kursutveckling.

En del tänker kanske nu att detta är så kallad “cherry picking”, att vi bara väljer de bästa exemplen. Men vi ber dig, ta fram en graf över en aktie eller annan tillgång och lägg in indikatorerna och följ instruktionerna för strategin. Du kommer se att den fungerar väldigt ofta.

Strategin kan användas som köpsignal för långsiktig investering men också till att swingtrada med. Då är det dock viktigt att tänka på några saker.

Stop loss, take profit och risk reward

Om du väljer att swingtrada med denna strategi är det viktigt att du tänker på din riskhantering och har en tydlig plan för när du ska ta din vinst eller förlust.

Gällande stop loss, är en vanlig metod att sätta stop lossen en bit under en betydande tidigare botten. Detta är subjektivt och beror på din riskvilja, men i detta fall skulle det kunna vara en bit under 17000-nivån (se bildexempel nedan).

Du kan exempelvis använda en riskreward på 1:3. Alltså om du riskerar att förlora 1000 kr om din stop loss slås i så kan du vinna 3000 om din take profit nås. Du skulle därför kunna välja att ta din vinst runt 41600-nivån. Se exempel nedan:

Fördelen med att använda en risk/reward på 1:3 är att du kan tåla att förlora många trades men ändå gå med vinst då dina vinster är så pass stora..

Vi uppmanar dig till att själv testa strategin. Kanske kan du förbättra den ytterligare?

Du kanske har ont om tid eller bara vill ha inspiration på trading-möjligheter i dagens marknader? Gå med i Nordic Traders, vår trading-kanal där du får signaler från backtestade strategier med stor historisk avkastning, helt gratis! Läs mer och anmäl dig här.

Spread the love