Skilling – Recension

Publicerad: 18. januari 2022

Nätmäklaren Skilling är något så ovanligt som en skandinavisk mäklare. De har särskilt fokus på Sverige, då Skilling bland annat har svensk kundsupport, identifikation via BankID och erbjuder möjlighet att swisha in pengar till ens konto. Givetvis finns också deras användarvänliga tradingplattform ”Skilling Trader” på svenska.

Du kan läsa mer om nätmäklaren i vår uttömmande recension nedan.

Du bör framförallt överväga Skilling av följande skäl:

 • Attraktivt CFD-utbud med bland annat svenska aktier och index
 • Intuitiv och användarvänlig handelsplattform på svenska
 • Enkel kontoregistrering med BankID
 • Möjligt att använda hävstång och gå kort i marknaden via CFD-handel
 • Du kan handla med låg exponering (fraktionshandel)
 • Möjligt att kopiera andra traders via Skillingcopy
 • Omfattande tradingredskap för teknisk analys
 • Konto i bl. a SEK, USD, EUR, GBP
 • Enkelt att testa på demokonto först – helt oförpliktande
 • Kundsupport på svenska
 • Möjligt att överföra pengar via Swish
 • Lågt krav på minimuminsättning (1000 SEK)
 • Privatinvesterare är skyddade av EU:s finanslagar, t. ex negativt kontoskydd

Skapa ett konto här eller läsa mer om mäklaren i vår recension nedan.

[ez-toc]

Om Skilling

Skilling är en renodlad CFD-mäklare som utöver den egenutvecklade handelsplattformen ”Skilling Trader” också erbjuder handel via de externt utvecklade plattformarna cTrader och MT4.

Skilling är som många av de konkurrerande utländska handelsplattformarna i Europa under cypriotisk lagstiftning. Det innebär att du som investerare är skyddad av EU:s finansiella lagar. Dessa innebär bl.a. att du inte kan förlora mer än ditt kontosaldo och vid tillfälle av att mäklaren går i konkurs är privatinvesterare skyddade med upp till 20.000 euro.

Handelsplattformen Skilling Trader

Skilling Trader är Skillings egenutvecklade handelsplattform och är webbaserad (se bilden ovan). Plattformen är intuitiv och användarvänlig och gör det lätt för nybörjare att använda den.

Plattformen är uppdelad i moduler och relativt fastlåst. Du kan enkelt skifta mellan en ljus och en mörk layout.

Till vänster ser du listor med investeringsprodukterna som du kan handla. Det är möjligt att göra egna listor med ens föredragna produkter eller se exempelvis aktier i specifika sektorer m.m. När du trycker på ett instrumentnamn visas kursgrafen i mitten av plattformen samt ett orderfönster till höger.

I orderfönstret kan du se mer information om instrumentet, exempelvis spread, hävstångsnivå, handelsvaluta samt övernatten-räntor (swaps).

Dina öppna positioner visas i botten av plattformen under ”Positioner” (se bilden ovan). Här kan du bland annat se positionernas vinst/förlust och exponering. Du kan här lägga till en stop loss- eller take profit-nivå och du kan snabbt stänga en position i detta fönster.

Din totala vinst/förlust ses i toppen av plattformen till höger, där du också bl.a. kan se din använda margin i % (”Cash i bruk”), saldo m.m. Har du flera konton kan du skifta mellan dessa uppe i högra hörnet.

Du kan se dina tradingresultat med grafiska och överskådliga diagram. Förutom nettoresultat kan du bl.a. se hur du har presterat på olika tillgångsklasser, tidsperioder m.m. Denna funktion är bra för att se vad du kan förbättra i din trading.

>>> Öppna ett konto hos Skilling här.

Så köper och säljer du

Det är lätt att köpa och sälja. Allt föregår via ett handelsfönster som du får fram genom att exempelvis söka fram ett instrument. Handelsfönstret öppnar sig också automatiskt när du klickar på köp och sälj på ett instrument i listan till vänster.

Överst i fönstret kan du välja om du vill gå lång eller kort (d.v.s. köpa eller sälja instrumentet).

Ofta är det möjligt att handla delar av instrumentet, s.k. fraktionshandel. T.ex. kan du handla ner till 0,01 kontrakt av Nasdaq 100, som i handelsfönstet har ett värde på ca. 15.500 dollar. Du kan därför välja att bli exponerad för ca. 155 USD, vilket kräver en margin (”Belopp som behövs”) på 6.75 euro (demokontot är i euro). Detta motsvarar 5%, d.v.s. en hävstångsfaktor på 20 gånger, vilket är standard för de större aktieindexen.

När du har valt köptyp till ”marknad” (d.v.s. köp till aktuell marknadskurs) och angett den önskade mängden kontrakt trycker du på KÖP i botten av handelsfönstret. Samtidigt som du köper är det möjligt att sätta en stop loss- och en take profit-nivå. Detta kan du även göra efteråt.

Du kan lägga in en väntande order under ”köptyp” och här välja ”order”. Här kan du lägga in en köporder med en limit på exempelvis 15900, vilken ser till att din order endast blir exekverad när eller om marknadskursen kommer till den nivån.

I botten av handelsfönstret kan du få fram mer info om instrumentet, exempelvis hävstång, spread, swaps m.m.

Grafvisning och verktyg till teknisk analys

På den webbaserade Skilling Trader-plattformen kommer grafvisningen från Tradingview, som är en teknisk analys-plattform som erbjuder kvalitet och avancerade analysmöjligheter. Det är därför möjligt att utföra en massa analyser, lägga på indikatorer, mäta, skriva på grafen, dra trendlinjer m.m. Vill du sen handla kan du klicka på den blå pilen uppe till höger på grafen så öppnar sig handelsfönstret. (se bilden nedan).

Öppna positioner och eventuella stop loss- och take profit-nivåer visas direkt på grafen. Klickar du på det lilla X:et vid den öppna positionen (se bilden ovan) kan du snabbt stänga positionen. Klickar du istället på de två pilarna kan du snabbt vända positionen och satsa på att marknaden ska i motsatt riktning istället.

Det är bland annat möjligt att visa kursgrafen med candlesticks, se kursdata (ofta upp till 5 år tillbaka i tiden) och lägga in över 70 olika tekniska indikatorer på grafen. Du kan också lägga in trendlinjer, trendkanaler, lägga in fibonaci retracements m.m.

Det är dessvärre inte möjligt att visa flera grafer samtidigt på Skilling Trader. I så fall behöver du använda en av de andra tradingplattformarna som Skilling erbjuder.

Skilling Trader-plattformen finns också som app till iOS och Android, se mer om detta längre ner.

Allt i allt är Skilling Trader en utmärkt handelsplattform som inte minst gör det lätt för nybörjare att komma igång med trading. De mer erfarna kan också använda plattformen då den har de funktioner de flesta traders efterfrågar.

Övriga handelsplattformar och copytrading

Skilling erbjuder dessutom handel via den avancerade, externa handelsplattformen cTrader. Denna finns både i en desktop- och en webb-version och ger dig ännu fler möjligheter i form av exempelvis algo-trading, där du kan bygga egna trading-robotar. Sistnämnda kräver dock att man både är tekniskt lagd och känner till en del om trading. Grafverktygen är också mycket omfattande och även de mest erfarna traders bör kunna hitta det de söker här. Det är möjligt att använda samma konto för handel både på Skilling Trader och cTrader-plattformarna.

Du kan läsa mer om Skilling cTrader här.

Skilling cTrader är en avancerad tradingplattform där du bl.a kan programmera dina egna algos.

Skilling cTrader erbjuder också copytrading, där du automatiskt kan kopiera framgångsrika traders. Copytrading passar framförallt för den som inte har så mycket tid men ändå vill handla aktivt. Copytrading gör att du på ett enkelt sätt kan exponeras mot marknaden och observera vad mer erfarna traders gör.

Du kan läsa mer om copytrading hos Skilling här

Det är också möjligt att koppla ett Skilling-konto till den kända externa MT4-handelsplattformen. Denna plattform används framförallt inom valutahandel och öppnar upp för användning av externa handelsrobotar och annan individuell anpassning. Plattformen passar bäst för lite mer erfarna traders.

Utöver ovanstående webb- och desktop-versioner av de olika handelsplattformarna erbjuder Skilling mobilversioner för både Apples iOS och Android.

Mobilversionerna är uppbyggda likt de webbaserade lösningarna, dock med vissa begränsningar. Men de är bra som komplement när man vill handla i farten eller bara kolla prisutveckling m.m.

Allt i allt erbjuder Skilling flera kvalitetsplattformar som uppfyller de flesta traders behov.

>>> Öppna ett konto hos Skilling här.

Produktutbud

Det är möjligt att handla ca. 900 olika CFD-produkter hos Skilling. Dessa är uppdelade på enskilda aktier, aktieindex, råvaror, valutapar och kryptovalutor. Du kan både gå lång, d.v.s. köpa, om du tror att instrumentet kommer att öka i värde och gå kort d.v.s. sälja, om du tror att det kommer att falla.

Hos Skilling är det ofta möjligt att handla fraktioner av kontrakt vilket gör att du kan handla med låga exponeringar i de enskilda positionerna. Detta gör det mindre riskabelt att komma igång för exempelvis nybörjare.

Aktier

De ca. 700 aktierna är CFD-baserade och har en hävstång på 5 gånger. Utbudet är störst i amerikanska aktier, där du kan handla ca. 400 olika. Dessutom finns det ett stort antal europeiska aktier, inklusive 35 svenska. Ett courtage tas inte ut i samband med handel utan du betalar istället ett tillägg till det spread som den enskilda aktien handlas till på börsen.

Aktieindex

Det går att handla 17 olika aktieindex. Utöver de största marknaderna i USA och Europa kan du bland andra handla det svenska OMX30-indexet och det norska OBX25. Det är också möjligt att handla med index från mer avlägsna regioner som Kina, Hong Kong, Singapore och Japan. De stora amerikanska indexen och t. ex. tyska DAX40 och engelska FTSE100 kan belånas 20 gånger medan mindre index som svenska och norska kan handlas med en hävstång på 10 gånger. Man kan vanligtvis handla ner till 0,1 eller 0,01 andelar av ett aktieindex. Det betyder att du inte behöver en särskilt stor exponering om du till exempel vill handla DAX, vars värde för närvarande uppgår till ca. 16 000 EUR. Du kan alltså nöja dig med en exponering på 160 EUR eller 0,01 kontrakt.

Råvaror

På råvarufronten är utbudet lite mer begränsat. Det är endast möjligt att handla med olja (Brent och WTI), naturgas, guld, silver och platina. Råvarorna har en hävstång på 10 gånger med undantag för guld som har 20 gånger. Du kan handla ner till 0,1 guldkontrakt motsvarande en exponering på ca. 180 USD med dagens guldpris.

Valutapar

Det är möjligt att handla över 70 olika stora, mindre och exotiska valutapar. De största paren med t.ex. EUR, USD, GBP har en hävstångsfaktor på 30 gånger medan andra par har 20 gånger (exempelvis USDSEK). Det är möjligt att handla med en exponering ner till 1000 av den denominerade valutan. Exempel 1000 USD med EURUSD-paret.

Kryptovaluta

Det finns mer än 30 olika kryptovalutor. Förutom de stora kryptovalutorna som Bitcoin, Ethereum, Binance Coin, Tether och Cardano erbjuds mindre som Shiba Inu, Polkadot, Stellar och Tron. Du kan också köpa fan-tokens från olika stora fotbollsklubbar.

I januari 2022 introducerade Skilling möjligheten att handla CFD-baserade kryptovalutor utan hävstång med mycket låga spreads. Däremot betalar du ett courtage (en så kallad taker-fee på 0,1 – 0,15% både när du köper och säljer) vilket du ska vara medveten om. Om du håller din position öppen i mer än 30 dagar debiteras du även en administrativ avgift på 0,9% varje gång du passerar en 30-dagarsperiod. Även om du måste betala courtage i form av en taker-fee, är de totala handelskostnaderna vanligtvis relativt låga jämfört med andra leverantörer på marknaden. Detta tack vare de väldigt låga spreadsen. Till exempel kan du handla Bitcoin för bara 0,5 poäng, där du vanligtvis betalar runt 150 poäng någon annanstans. Courtaget för Bitcoin är 0,1 – 0,15% beroende på kundtyp. Se mer om handelskostnaderna för de enskilda kryptovalutorna här. Handelsplattformen ger även information om dessa kostnader under de enskilda produkterna.

Det totala produktutbudet

Det är endast möjligt att handla CFD-kontrakt med Skilling. Jämfört med andra mäklare är produktutbudet inte det största men kommer förmodligen att täcka de flestas behov. Kryptovalutautbudet är dock generöst med både större och mindre valutor tillgängliga för handel. Det kan tyckas lite förvirrande att räkna ut exakt vad handelskostnaderna är men du hittar lätt informationen på handelsplattformen under de enskilda produkterna.

Kontotyper

Skilling erbjuder två typer av konton – Standard och Premium.

Som standardkund ska du minimum sätta in 1 000 SEK på ditt konto för att kunna handla. Det är vanligtvis denna kontotyp som passar de flesta nya traders som inte vill sätta för mycket på spel i början. Som standardkund kostar det inte något courtage i samband med handel, utan du betalar istället ett så kallat spread, samt eventuella ränteavgifter om du håller positionen öppen en längre tid.

Som premiumkund erbjuds du något lägre spreads än som standardkund mot att du betalar courtage vid köp av större volymer. Du måste sätta in minst 50 000 SEK för att bli premiumkund. Vilken kontotyp som är bäst beror alltså på ditt handelsmönster.

Du kan läsa mer om villkoren för de två kundtyperna här.

Privatpersoner över 18 år kan skapa ett konto. Det är det även möjligt för företag att göra detta, men detta kräver en del fler identifikationshandlingar i samband med registreringsprocessen.

Kostnader

Som standardkund hos Skilling betalar du som nämnt inget courtage när du öppnar och stänger en position. Däremot betalar du ett spread, d.v.s. skillnaden mellan köp- och säljkurs. Spreadet kan variera och är till exempel för EURUSD oftast 1. Detsamma är fallet för spreadet i SP500.

Se alla spreads här eller direkt i handelsplattformen under de enskilda instrumenten.

Om du håller du en position öppen över natten debiteras du en finansieringsränta som baseras på positionens exponering. Räntan är rörlig och uppgår till t. ex 4% årligen för handel i USD i SP500. Finansieringsräntan för vissa andra instrument, t.ex. kryptovaluta, kan vara något högre, vilket gör det mindre attraktivt att behålla dessa under längre tidsperioder. Du kan se den dagliga finansieringskursen under de enskilda instrumenten på handelsplattformen.

Dessutom tas en valutaväxlingsavgift på 0,7% ut om du handlar instrument i en annan valuta än ditt konto är denominerat i. Avgiften påförs och beräknas när du stänger en position och därmed realiserar en vinst eller förlust. Det är endast vinsten eller förlusten som avgiften beräknas av. Du slipper helt avgiften om du skapar valutakonton i de olika valutorna som det gällande instrumentet handlas i. Exempelvis kan du handla amerikanska aktier eller kryptovalutor på ett USD-konto eller svenska aktier på ett konto i SEK. Du kan läsa mer om detta här.

Inaktivitetsavgifter tas inte ut och inte heller avgifter i samband med insättning och uttag av pengar.

Nyheter och utbildning

Det är en relativt få marknadsnyheter i Skilling Trader. Nyheterna dyker upp när du klickar på förstoringsglaset på vänster sida av den webbversionen av plattformen. Då visas de fem tillgångsklasserna du kan handla och nyheterna anpassar sig till den valda tillgångsklassen, vilket är en bra funktion då du därmed fokuserar på just det som är relevant.

Skilling skickar också regelbundet ut mejl om vad som just nu händer på marknaderna.

På nyhetssidan kan man därför säga att utbudet är litet men bra, då de enskilda nyhetsartiklarna är korta och relevanta.

I Skillings utbildningsportal Skilling Academy får du tillgång till korta men informativa artiklar på svenska, som framförallt rustar nybörjare att handla med hjälp av bl.a. teknisk analys. Svårighetsgraden ökar successivt genom lektionerna. Exempelvis förklaras många av de tekniska indikatorerna och det ges förslag på hur de kan tillämpas i praktiken.

Du kan också klicka på Trade Assistant, som är en automatiserad hjälp för att göra en handel i ett instrument. Du guidas alltså här genom själva handelsprocessen, där det kortfattat beskrivs hur du handlar, vilken hävstångsnivå som är gällande, kontantbehov m.m. I slutet av processen kan du sedan bestämma om du vill slutföra affären eller inte. Det är en rätt användbar funktion för nybörjaren som ska göra sin första handel.

Kontosäkerhet

Skilling är som nämnt, godkänd som leverantör av investeringstjänster (CFD-handel) av den cypriotiska finansmyndigheten och är därmed under cypriotisk reglering. Då denna till stor del bygger på EU:s finanslagar har du ett bra skydd som privatkund hos Skilling.

Lagstiftningen säkerställer bland annat att du som privatinvesterare aldrig kan förlora mer än ditt kontosaldo, trots att du har att göra med belånade positioner.

Som privatinvesterare omfattas du även vid en eventuell konkurs och/eller oegentligheter hos Skilling. Du är täckt mot förluster på upp till 20 000 euro.

Skilling är också skyldiga att hålla kundernas medel åtskilda från deras eget kapital (i enlighet med EU:s finansiella regelverk och MiFID-reglerna) via så kallade segregerade kundkonton. Det innebär att den enskilda kundens konto hålls avskilt från mäklarens egna medel i en eventuell konkurssituation. Det gör att ens egna medel lätt kan identifieras.

Eftersom Skilling är under de relativt stränga EU-minimikraven vad gäller tillhandahållande av finansiella tjänster, skiljer sig företaget inte nämnvärt från övriga leverantörer på marknaden vad gäller ovanstående.

>>> Öppna ett konto hos Skilling här.

Inrapportering till Skatteverket

Skilling är en av få CFD-mäklare i Sverige som rapporterar in dina affärer automatiskt till Skatteverket. Du behöver alltså inte göra något manuellt arbete när det är dags att deklarera. Detta är ett stort plus. Om du ändå vill kontrollera dina affärer är det enkelt att få ut information om dessa från plattformen.

Kundsupport

Det är enkelt att komma i kontakt med Skillings kundtjänst. Förutom engelsktalande medarbetare har de även svensk- och norsktalande anställda.

Både Skillings hemsida och Skilling Trader-plattformen finns på svenska. Du kan kontakta Skilling per telefon måndag till fredag ​​mellan kl 8 och 17. Du kan även maila eller så kan du öppna en Live Chat från måndag till fredag ​​mellan kl. 4 och 21.

Skilling har även tagit fram ett omfattande FAQ/Hjälpcenter, där du kan hitta svar på många de vanligaste frågorna. Sammantaget erbjuder Skilling en bra kundservice och det är betryggande att du oftast kan komma i kontakt med personal som pratar svenska.

Så öppnar du ett konto i tre lätta steg

Det första steget i att öppna ett konto är att du går in på Skillings hemsida och klickar på ”Öppna konto” uppe till höger. Här utfyller du ett formulär med e-post och lösenord. Du trycker sen på ”Registrera”. Se bilden nedan.

Nu kan du fortsätta registreringsprocessen eller välja att testa demokontot som du kan använda för att lära känna Skillings tradingsplattform. För att testa demokontot trycker du på krysset uppe till höger i fönstret. Se bild nedan.

I steg 2 fortsätter du registreringen. Här ska du svara på bland annat tidigare erfarenhet av investeringar och din kunskap kring börsen m.m.

Steg 3 består av att överföra pengar till ditt konto, vilket du ska göra om du vill kunna öppna positioner med riktiga pengar.

Det är möjligt att göra överföringar på flera sätt, som bankkort och banköverföringar. Vi ser det som ett stort plus att det är möjligt att använda Swish och därmed få in pengarna på kontot snabbt och enkelt.

Efter att ha utfört de tre stegen och blivit godkänd av nätmäklaren kan du börja handla. Du kan läsa mer ovan om hur du öppnar en position eller använd eventuellt Skilling Assistant som vi har beskrivit ovan.

Sammanfattning

Skilling är en utmärkt mäklare och den skandinaviska touchen är definitivt en fördel. Mäklaren passar särskilt bra för traders som vill kunna välja mellan flera användarvänliga handelsplattformar med massor av tekniska analysverktyg och möjlighet att göra affärer med låg exponering med låga handelskostnader. Grafverktygen och utbudet av instrument bidrar också till att göra plattformen till ett nöje att handla på.

Den enkla registreringsprocessen med BankID, möjlighet överföra med Swish samt att Skilling automatisk inrapporterar dina affärer till Skatteverket är alla stora plus.

Som EU-baserad nätmäklare är Skilling under strikt lagstiftning och som privatinvesterare kan du därför känna dig säker. Om du är nybörjare kommer det att ge extra trygghet att veta att du inte kan riskera mer än ditt kontosaldo.

Om du vill testa handelsplattformen rekommenderar vi att du använder dig av det kostnadsfria demokontot innan du handlar med riktiga pengar. Du kan också använda demokontot för att testa strategier eller för att lära dig funktionerna på plattformen.

>>> Öppna ett konto hos Skilling här.

Vanliga frågor

Vad är Skilling?

Skilling är en skandinavisk nätmäklare som sedan 2018 har erbjudit CFD-handel i lång rad tillgångsklasser.

Är Skilling säkert?

Ja, Skilling är godkänd som investeringsservice av den cypriotiska finansmyndigheten och därmed under EU:s hårda finansiella lagar. Exempelvis att du som privatinvesterare är täckt med upp till 20.000 euro om mäklaren exempelvis skulle gå i konkurs.

Vad kan man handla hos Skilling?

Skilling erbjuder CFD-handel i över 900 olika instrument, såsom aktier, aktieindex, råvaror, valutapar och kryptovaluta.

Är Skilling bra?

Nätmäklaren Skilling passar utmärkt för den som vill handla aktivt och ha ett stort urval av investeringsprodukter. Skilling är en skandinavisk mäklare med särskilt fokus på Sverige, vilket du bl.a. kan se på att de har svensk support och hemsida på svenska. Läs mer om Skilling i vårt omdöme om mäklaren.

Spread the love