Riskhantering

Publicerad: 20. augusti 2015

Riskhantering är för många nya traders ett underskattat begrepp, men det har en avgörande betydelse om man vill bli framgångsrik som trader.

Många professionella daytraders rekommenderar att man begränsar sin risk genom att ha en regel om att man maximalt kan förlora 1-2% av pengarna på sitt konto i varje trade. Anledningen till att detta ofta rekommenderas är att även duktiga traders kan ta fel många gånger i rad. Begränsar man inte förlusterna vid dessa tillfällen kan man riskera att kontot snart kommer att stå på 0.

Se videon nedan som förklarar mer om riskhantering och vad risk/reward är.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

Om du har ett konto med 30.000 kronor kan du maximalt riskera 300-600 kr per trade med denna regel. Du räknar snabbt ut detta genom att ta 30.000 x 0.01 (0.02 om du väljer 2%)

Håller man sig till denna regel kommer man generellt att klara sig markant bättre än dem som inte använder denna form av riskhantering.

När man handlar som daytrader går det vanligtvis inte till på samma sätt som när man handlar aktier. Vid aktiehandel köper man en andel i ett bolag och så betalar man det totala priset för andelen. Många daytraders handlar istället CFD:er med hävstång som ger dem möjlighet för att tjäna pengar på väldigt små rörelser.

Den svarta pilen visar stop loss-funktionen på handelsplattformen Markets.

När man handlar med hävstång ska man endast deponera ett mindre belopp för att kunna handla med en mycket större position. Denna deposition kallas också margin. Varje gång man gör en handel blir det deponerat ett belopp som margin och det beloppet frigörs igen så fort handeln är avslutad.

Handlar man med stor hävstång, som många daytraders gör, har det en avgörande betydelse att använda en fast stop loss, alltså en nivå där man tvingar sig själv till att ta förlusten. Alla moderna handelsplattformar har idag automatiska stop loss-funktioner som säkrar att man tar förlusten.

För att lära dig mer om stop loss rekommenderar vi denna artikel.

Spread the love