Köp Cardano [ADA] – Så gör du

Publicerad: 10. augusti 2021

Cardano (ADA) är en av de snabbast växande kryptovalutorna. Men vad är så speciellt med den? I denna guide visar vi det viktigaste du bör veta om Cardano och hur du själv kan köpa kryptovalutan. Vi tittar också på om den är en bättre investering än Ethereum och hur framtiden för Cardano ser ut.

[ez-toc]

Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här


Vad är Cardano (ADA)?

Cardanos grundare
Cardanos grundare Charles Hoskinson.

Cardano grundades 2017 av Charles Hoskinson, som var en av Ethereums medgrundare. Hoskinson såg behovet av en mer standardiserad och skalbar blockchain. Med sin matematiska bakgrund började han utifrån ett mer vetenskapligt perspektiv att bygga en kryptovaluta. Resultatet blev Cardano, vars namn kommer från den italienska matematikern Geralamo Cardano.

Kort efter lanseringen 2017 etablerade sig ADA (Cardanos token) snabbt bland de mest populära kryptovalutorna. Cardano hävdar att de övervinner befintliga problem på kryptomarknaden: främst att Bitcoin är för långsam och oflexibel och att Ethereum inte är säker eller skalbar.

Cardano är utformad för att vara en flexibel, hållbar och skalbar blockchain-plattform för att driva smarta kontrakt – vilket gör det möjligt att utveckla ett brett utbud av decentraliserade finans-appar, nya krypto-token, spel och mer.

Vad är speciellt med Cardano?

Cardano är baserat på Ouroboros Proof-of-Stake blockchain-protokoll, som påstås vara fyra miljoner gånger mer energieffektivt än Bitcoin (BTC). Den resulterande energiskillnaden kan jämföras med energianvändningen för ett hushåll (ADA) mot ett litet land (BTC). Intressant nog är Ethereum i färd med att flytta från ett Proof-of-Work-protokoll till ett Proof-of-Stake, vilket utan tvekan visar att tekniken är högt ansedd i branschen.

Cardanos blockchain-arkitektur består av två huvudelement: Cardano Settlement Layer (CSL) och Cardano Computational Layer (CCL). De flesta andra befintliga blockchain-plattformar har endast ett lager, vilket ofta orsakar trängsel i nätverket, saktar ner transaktioner och resulterar i högre avgifter.

Cardano-plattformen är från grunden designad av ingenjörer och akademiska experter inom blockchain och kryptografi, något som varit väldigt viktigt för plattformen. Den är ett helt open source-projekt som syftar till att leverera en inkluderande, rättvis och motståndskraftig infrastruktur för finansiella och sociala tillämpningar i global skala.

I videon nedan kan du se mer om Cardanos vision (ca. 2 min lång).

En stabil och säker plattform

Säkerhet är en av Cardanos grundprinciper och därför är kryptovalutan skriven på programmeringsspråket Haskell. Detta är ett funktionellt programmeringsspråk som gör att Cardano kan bygga ett system med rena funktioner. Detta leder till en design där komponenter enkelt kan testas isolerat. Dessutom möjliggör de avancerade funktionerna i Haskell att Cardano enkelt kan testa komplex kodning – före distribution.

Sammantaget jobbar Cardano för att vara en stabil och säker plattform för utveckling av decentraliserade applikationer (dapps). Cardano fokuserar på att lösa aktuella problem genom:

Skalbarhet – Cardano-“ledgern” kan hantera ett stort antal transaktioner utan att påverka nätverksprestanda. Kryptovalutan implementerar olika tekniker (till exempel datakomprimering) och arbetar med att introducera Hydra, vilket gör det möjligt att skapa flera “side-chains”.

Interoperabilitet – Cardano vill säkerställa den mest multifunktionella miljön för finansiell, affärsmässig eller kommersiell verksamhet genom att låta användarna interagera – inte bara med en typ av valuta utan med flera valutor i olika blockchains.

Hållbarhet – I en Proof-of-Stake-blockchain är det viktigt att säkerställa att systemet är självförsörjande. Cardano är byggt för att deras community kontinuerligt ska kunna utveckla kryptovalutan genom att delta, föreslå och genomföra systemförbättringar.

Videon nedan förklarar Cardanos teknik på ett simpelt sätt.

Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här


Vad är Cardanos kurs?

I grafen nedan kan du se Cardanos nuvarande kurs.

 

Var kan jag köpa Cardano?

Du kan köpa Cardano på ett brett utbud av plattformar över hela världen. En av dessa är Markets. Markets har svensk mäklarlicens och täcks av EU:s finansiella lagar, exempelvis den viktiga insättningsgarantin. Det är en trygghet att plattformen är godkänd i EU, vilket inte är fallet på många andra plattformar där man kan handla kryptovaluta.

Hos Markets äger du inte den faktiska kryptovalutan, utan du spekulerar i prisutvecklingen i form av ett CFD-kontrakt. Detta har flera fördelar, mer om detta längre ner i texten.

Videon visar hur du rent konkret handlar på Markets:

Fördelar med att köpa Cardano som CFD-kontrakt

Att handla en kryptovaluta som Cardano via ett CFD-kontrakt har flera fördelar. Dels behöver du inte sätta dig in i vad det innebär att ha en ”wallet” och de andra tekniska detaljerna som följer av att du faktiskt äger kryptovalutan. Du har också möjlighet att handla på en börs som omfattas av EU:s finansiella lagstiftning. Detta ger dig vissa rättigheter som konsument. Om börsen som du handlar på exempelvis går i konkurs vet du att du är täckt och kan få dina pengar tillbaka, åtminstone upp till en viss gräns som i skrivande stund är upp till 20 000 euro. Hos de nya kryptovalutabörserna där du faktiskt handlar med – och äger – kryptovalutan har du i många fall inte den här typen av säkerhet.

Det händer att kryptobörser utsätts för hacker-attacker.

Ett annat problem är att kryptovalutabörser kan utsättas för att bli hackade, vilket innebär en risk för att man förlorar sina pengar. I 2014 blev den då största bitcoin-börsen i världen Mt. Gox hackad och nära 460 miljoner dollar av kundernas pengar försvann i luften. Sedan dess har flera börser blivit hackade. Senast gick den sydkoreanska Youbit-börsen i konkurs efter att hackare stal ungefär en halv miljard dollar.

Om du inte behöver dina ADA för någonting utan bara vill spekulera i Cardanos kursutveckling kan vi inte rekommendera att köpa ”äkta” ADA på en kryptovalutabörs. Du får exakt samma värdestegring med ett kontrakt som följer priset – utan att du utsätter dig för riskerna som finns i samband med handel på en oreglerad börs.

Köpa äkta Cardano

Om du trots riskerna vill köpa “äkta” Cardano-tokens, kallade ADA, rekommenderar vi handelsplattformen Etoro. Etoro är nämligen också under EU:s finansiella lagstiftning. En del i denna är den viktiga minimiskyddsregeln som gäller för alla investerare och innebär en säkerhet för sitt saldo på upp till 20.000 EUR om mäklaren skulle gå i konkurs samt att du inte riskerar mer än ditt kontoinnestående. Etoro har dessutom många andra fördelar och smarta funktioner, som exempelvis copytrading. Du kan läsa mer i vår recension av handelsplattformen.

Cardano eller Ethereum?

Både Cardano och Ethereum har liknande mål och ambitioner då båda vill vara världens främsta decentraliserade blockchain-plattform. När Hoskinson lämnade Ethereum insåg han behovet av en annan typ av blockchain som skulle vara skalbar och säker, två saker som han fruktade att Ethereum aldrig skulle bli. För närvarande har Ethereum sina egna problem med skalbarhet, och det går redan igenom sin andra iteration av Ethereum blockchainen för att öka sin skalbarhet.

En av de största fördelarna med Cardano är att den använder Proof-of-Stake (PoS) istället för Proof-of-Work (PoW) för att bekräfta transaktioner i blockchainen vilket innebär att den är mycket snabbare på transaktioner än Ethereum. Ethereum jobbar dock med att införa PoS i deras system. Om de kan lösa detta i närtid vore detta ett stort plus för Ethereum.

Ethereum vinner när det kommer till smarta kontrakt. De har inte bara smarta kontrakt aktiverade, utan över 2800 decentraliserade applikationer använder redan dess nätverk. Enligt State of the Dapps körs cirka 80% av Dapps på Ethereum-nätverket. Cardano testat sin smarta kontrakts-kapacitet just nu och hoppas kunna lansera dem så snart som möjligt.

CardanoEthereum
StartdatumSeptember 2017Januari 2014
FrontfigurCharles HoskinsonVitalik Buterin
ProgrammeringsspråkHaskellSolidity
KonsensusmekanismPoSPoW (går över till PoS)
Arkitektur2 layer (Cardano Settlement layer
och Cardano Computational layer
1 layer

Ethereum är mer än tio gånger större än Cardano, mätt i börsvärde, men de har samtidigt haft ett betydande försprång. Värdet av att vara “first mover” ska inte underskattas och Cardano har här en del att inhämta. Över tid har detta dock mindre betydelse och i slutändan vinner nätverket med den bästa tekniken. Under rubriken “Vad är så speciellt med Cardano?” i denna artikel kan du läsa att Cardano onekligen har en teknik att konkurrera med.

Kritik från Buterin

Ethereums grundare Vitalik Buterin säger i denna podcast att det finnss mycket intressant i Cardanos teknik men kritiserar Cardanos beroende av peer review-systemet. Istället för att fokusera på akademiska bevis, föredrar Buterin ett mer heuristiskt tillvägagångssätt. Men kanske är det inte helt överraskande att han förhåller sig delvis kritisk till en av sina största konkurrenter?

På grund av det oförutsägbara i kryptovalutamarknaden kan det vara en bra idé att exponera sig mot båda kryptovalutorna. Om du bestämmer dig för att endast investera i en av dem rekommenderar vi att du läser på grundligt och accepterar riskerna.

Vi har tidigare sett hur ett tweet från Elon Musk om Bitcoin eller en plötslig rättegång mot Ripple kan ha en stor påverkan på kryptovalutakurserna.

Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här


Hur ser Cardanos framtid ut?

På grund av volatiliteten i kryptomarknaden, samt att den fortfarande är relativt ung, är det svårt att spå framtiden med någon större säkerhet. Några saker som kan tala emot Cardano är:

  • Projektet är fortfarande i utveckling och det dröjer flera år tills slutförandet. Det finns en risk för att projektet stöter på tekniska eller okända hinder längs vägen.
  • Även om Cardano om flera år producerar en utmärkt slutprodukt, vad är det som säger att det vid denna tidpunkt inte finns intressantare kryptoprojekt i utveckling?
  • Cardano har kallats för “datanördens kryptovaluta”, på grund av dess tekniska komplexitet. Detta är något som kan förvirra investerare när de försöker förstå den.

De flesta verkar dock förhålla sig positivt till kryptovalutan.

Bland andra har Smarterums skribent Adam Web sagt att han tror att Cardanos framtid ser otroligt ljus ut och att den har potential att nå 10 dollar inom fem år.

Kryptosidan Coinpedia är ännu mer optimistiska och spår en kurs på 25.37 dollar om fem år och till 2030 tror de att kursen har potential att nå hela 50 dollar. De motiverar denna riktkurs på följande vis:

”Ju längre investering, desto svårare att förutspå utvecklingen. Men Cardano har onekligen många starka sidor. Den har god anpassningsförmåga till förändring, en gedigen färdplan, ett dedikerat och begåvat team bakom och är dessutom miljövänlig. Alla dessa faktorer tyder på att den är här för att stanna. Även om det är omöjligt för ADA-prisprognoser 2030 och framåt, tycker vi att det är en bra långsiktig investering”.

Vanliga frågor

Vad är Cardano (ADA)?

Cardano (ADA) är en kryptovaluta som gör det möjligt att överföra pengar utan någon mellanhand. Valutan baseras på en revolutionerande teknologi som kallas blockchain. Cardano utmärker sig på flera sätt bland kryptovalutorna, bland annat tack vare dess låga energikonsumtion.

Var köper man Cardano (ADA)?

Du köper Cardano (ADA) på en handelsplattform eller på en kryptovalutabörs. I denna guide visar vi hur du köper Cardano (ADA) snabbt och enkelt via en säker och trygg plattform.
Läs vår guide om hur du investerar i Cardano (ADA)

Hur mycket kostar Cardano (ADA)?

Priset på Cardano varierar över tid. Du kan se den aktuella kursen i vår guide till Cardano.

Hur köper man Cardano (ADA)?

Det enklaste sättet att köpa Cardano (ADA) på är att upprätta ett konto hos en handelsplattform. Efter att du har upprättat dig, överför du pengar till kontot och därefter söker du på “Cardano” eller “ADA” i sökfältet.

Spread the love