Så köper du dippen – 2 enkla sätt

Publicerad: 21. januari 2022

Väntar du på att en aktie ska falla lite i värde så att du kan “köpa dippen”? Här är två förslag på enkla metoder du kan använda dig av innan du trycker på köp-knappen.

Se videon nedan som visar konkret hur du handlar med strategin samt en inspelad live-handel. Läs även artikeln då videon och texten kompletterar varandra.

Bli först med att få gratis trading-videos. Följ vår YouTube-kanalKlicka här

Innan vi går vidare till själva strategierna måste vi först förstå ett par saker.

Vad är en dip?

En dip är en korrektion som sker i en existerande trend. Vi är alltså intresserade av att köpa när kursen tar en andningspaus i en trend för att sen förhoppningsvis fortsätta upp.

När trendar kursen?

För att köpa en dip måste alltså kursen vara i en trend. Det finns många sätt att bedömma när en kurs trendar. Vi har valt att sätta upp följande kriterier:

Kursen ska ligga över indikatorerna glidande medelvärde (MA) 50 och 200. MA 50 ska ligga över MA 200. Det ska vara minst 10 candlesticks som har stängt över MA 50.

Se exempel nedan:

Metod 1: Köp när kursen når under RSI 25

Gör följande:

Lägg på indikatorerna MA 50 och 200 och se till att kursen du tittar på ligger över dessa. Lägg på indikatorn Relative Strength Index (RSI) och ställ in den på längd (length) 4.

Om kursen dyker ner i ett par dagar och RSI når under 25 i värde kan det vara ett bra tillfälle att köpa, då detta indikerar att marknaden är tillfälligt översåld. Se bilden nedan:

Du vill alltså att dessa tre kriterier ska vara uppfyllda för att köpa dippen med denna metod:

  1. Kursen ska ligga över MA 50 och 200. Ju längre tid desto bättre.
  2. Kursen ska dippa, alltså gå ner några dagar (om du handlar på dagsgrafen).
  3. När/om du ser RSI under värde 25 köper du.

Lägg märke till att kursen på grafen ovan dippar igen vid ett senare tillfälle och RSI når under 25. Även denna gång hade det lönat sig att “buy the dip”. I en starkt trendande marknad fungerar denna strategi relativt ofta. Vi uppmanar dig till att lägga på dessa indikatorer och se vilka resultat du får med dem. Om du är trader, tänk på att använda stop loss, det finns naturligtvis inga garantier för att den alltid fungerar.

Tips: Om du vill ha ännu starkare signal men färre köpsituationer kan du välja att köpa när kursen går under RSI 20 i värde.

Med Markets kan du spekulera i kursfall med hävstång Klicka här

Metod 2: Köp när kursen studsar på ett glidande medelvärde

Kursen tenderar ofta att studsa på olika glidande medelvärden. Om den har studsat en gång på ett glidande medelvärde är det troligt att den kan studsa igen på detta. Lägg på några olika glidande medelvärden, exempelvis med värdena 20, 50 och 200.

Kan du se om kursen tenderar att studsa på något av dessa?

På grafen nedan har vi tre glidande medelvärden, MA 20, 50 och 200. Lägg märke till att kursen flera gånger studsar på MA 20 (den orangea linjen). När du har sett att det studsat en gång kan du hålla utkik nästa gång det kommer ner till linjen.

Du vill alltså att dessa kriterier ska vara uppfyllda för att köpa dippen med denna metod:

  1. Kursen ska ligga över MA 50 och 200. Ju längre tid desto bättre.
  2. Kursen ska först ha studsat en gång på ett glidande medelvärde.
  3. Kursen ska dippa, alltså gå ner några dagar (om du handlar på dagsgrafen)
  4. När kursen kommer tillbaka till det glidande medelvärdet kan du överväga att köpa.

Som du kan se på grafen studsar kursen flera gånger på MA 20. Vid den första pilen vet du inte att kursen kommer att studsa, så därför registrerar du blott detta och avvaktar tills nästa gång kursen kommer tillbaka till MA 20 (den andra pilen).

Varje gång den kommer tillbaka till MA 20 kan du överväga att köpa. Det kan dock vara en bra idé att först ha ett tecken på att kursen kan vända här. Du kan se efter exempelvis ett grönt candlestick, vilket indikerar en viss styrka. Om du hade köpt varje gång kursen slog i den orangea linjen och väntade på att ett grönt candlestick bildades hade det givit ett fint resultat.

Du kan också se på candlesticks-mönster som Engulfing candlesticks eller Hammer-candlesticks. Om du vill lära dig mer om dessa rekommenderar vi vår kostnadsfria kurs “Kickstarta din daytrading” där du lär dig om candlesticks och våra mest effektiva trading-metoder.

Bonusmetod: Kombinera strategierna!

Allra starkast signal blir det om du kan se på flera faktorer som talar för en vändning. Vi kan då se på situationer där båda signalerna bildas samtidigt, se grafen nedan:

En nackdel med att se på flera faktorer samtidigt är att det du inte får en köp-signal lika ofta som när du endast tittar på en faktor. Fördelen är att det signalen blir ännu starkare.


Kostnadsfri e-kurs i trading

Lär dig flera effektiva strategier i vår kostnadsfria e-kurs “Kickstarta din daytrading“.

Kursen är gjord av oss på daytrading.se ihop med våra systersidor daytrader.dk och daytrader.no. Tillsammans är vi Skandinaviens största nätverk för traders. Vi har samlat all vår kunskap och kokat ner den till det väsentligaste – de metoder vi anser är de mest effektiva för dig som vill komma i gång med daytrading.

I kursen lär du dig bland annat hur du handlar med flera effektiva och välfungerande strategier. Du får också betydande kunskap om riskhantering och psykologi som är två avgörande faktorer för att få framgång inom trading. Vi har fokus på pedagogik och effektivitet, och därför hoppas vi att kursen både är inspirerande och tidsbesparande.

>>> Läs mer och anmäl dig till kursen här

Spread the love