Silver formar en enorm teknisk köpsignal

Publicerad: 1. april 2025

Det har varit nästan 50 år på väg, men just nu håller silverpriset på att forma en gigantisk köpsignal som kallas för en ”Cup-and-handle”-formation. Samma signal uppstod för ett år sedan i guldpriset och ledde därefter till en kraftig uppgång. Nu väntar många på om samma sak kan hända med silver.

Just nu kan man se mönstret tydligt i ett logaritmiskt diagram över silverpriset ända tillbaka till 1920-talet. Koppen och handtaget är markerade med mörk bakgrund:

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

Så fungerar Cup and handle-formationen

Cup-and-handle är en så kallad bullish teknisk formation, som liknar formen av en tekopp i prisgrafen och anses vara ett starkt köpsignal. Mönstret bildas som ett naturligt resultat av utbud och efterfrågan – det finns inget magiskt med det, även om namnet låter lite märkligt.

Det uppstår när ett fallande pris bottnar, stabiliseras och sedan börjar stiga igen (själva koppen). När priset når upp till samma nivå som innan fallet, börjar köparna ofta tveka och säljarna tar över tillfälligt. Men säljarna ger snabbt vika för förnyat köpartryck, och då formas ”handtaget” i mönstret. Därifrån går priset oftast vidare uppåt.

På grafen över guldpriset nedan kan du se exakt samma utveckling. När cup-and-handle-mönstret var färdigformat steg guldpriset kraftigt – och den uppåtgående trenden i guld är fortfarande intakt, med starka uppgångar även under den senaste veckan.

Som man tydligt kan se liknar utvecklingen i guldpriset väldigt mycket den som nu sker i silver. Guld fullbordade sin cup-and-handle-formation för ett år sedan och har sedan dess stigit kraftigt. Kommer silver att göra samma resa?

Videon nedan visar hur Cup and handle-formationen fungerar och du ser även ett exempel på en live-trade med mönstret:

Varför silver ofta släpar efter guld – men rör sig mer

Historiskt har silverpriset ofta följt guldet – men med sin egen unika dynamik. Silver tenderar att följa efter guld med viss fördröjning, men med större svängningar.

Detta beror på flera faktorer:

  • Både guld och silver ses som värdebevarare och skydd mot inflation. När ekonomisk oro får investerare att söka sig till guld, sprider sig intresset ofta även till silver.
  • Silvermarknaden är dessutom betydligt mindre än guldmarknaden, vilket innebär att även små kapitalflöden kan orsaka stora prisrörelser. Det är därför silver ofta är mer volatilt.

Ett annat intressant verktyg som många investerare följer är det så kallade ”guld-silver-förhållandet” (guldpris delat med silverpris). Historiskt har detta förhållande pendlat mellan 30:1 och 80:1. När det närmar sig extrema nivåer, kan det signalera möjliga handelslägen.

Just nu ligger förhållandet högt – runt 90:1 – vilket kan tolkas som att silverpriset ska upp eller att guldpriset ska ner för att återgå till ett mer normalt förhållande.

Båda scenarier är möjliga, men de tekniska signalerna pekar i dagsläget på att det är silverpriset som har störst uppsida.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här
Spread the love