Nyhet: Så handlar du före börsens öppning

Publicerad: 1. augusti 2023

Hittills har det varit förbehållet professionella investerare och traders. Men nu blir det möjligt för oss alla – även för dem som inte nödvändigtvis har miljoner eller miljarder på sina handelskonton.

Handelsplattformen eToro lanserar nu “pre-market trading”, vilket innebär att du kan handla ett antal utvalda amerikanska aktier utanför börsens öppettider. Normalt är den amerikanska börsen öppen mellan 15.30 och 22.00 svensk tid. All handel utanför dessa tider har hittills varit förbehållen professionella traders.

Men detta håller nu på att förändras.

Etoro är det nu möjligt att handla innan marknaden öppnar, en funktion som kallas “pre-market trading”. Order kan läggas när som helst, men kommer att utföras mellan 12:30-15:30 svensk tid (6:30 till 9:30 US EST), dvs. under de tre timmarna innan den amerikanska marknaden öppnar. Observera att detta kan variera beroende på sommartid i Europa och USA.

Fördelar med att handla utanför börsens öppettider

Det finns flera anledningar till att investerare vill handla utanför börsens öppettider. Här är de omedelbara fördelarna. Du kan:

Vara bland de första: Du kan reagera på nyheter och rapporter innan marknaden öppnar. Många företag publicerar bokslut och andra viktiga nyheter utanför ordinarie öppettider, vilket kan leda till prisförändringar som investerare kan vilja reagera på innan marknaden öppnar.

Få större flexibilitet: Du kan handla när det passar dig. Detta kan vara särskilt relevant för traders i Sverige och resten av Europa, eftersom vi i Europa är vakna medan USA sover. Det kan därför vara bekvämare för oss att handla under de amerikanska pre-market-timmarna.

Dra nytta av prisrörelser: Med lägre handelsvolymer och högre volatilitet är bra handelsmöjligheter vanligare under en tidsperiod då marknaden kan vara mer ineffektiv. Detta ger en fördel för den skickliga tradern.

Ligga steget före: Att ha möjlighet att spåra prisrörelser utanför marknadstid kan ge bättre insikt i det potentiella öppningspriset för en aktie, vilket hjälper traders och investerare att förbereda sig och lägga upp strategier för den kommande dagen.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

Risker med pre market-trading

Priserna kan vara mer volatila och mindre representativa för marknadssentimentet utanför börsens aktuella öppettider. Här är några punkter att vara medveten om i detta avseende:

Lägre likviditet: Det finns vanligtvis färre köpare och säljare utanför börsens normala öppettider, vilket kan leda till lägre handelsvolym och större spreadar (skillnaden mellan det pris du kan köpa ett värdepapper till och det pris du kan sälja det till). Detta kan göra det svårare att genomföra affärer till önskade priser.

Högre volatilitet: Lägre likviditet kan också leda till högre prisvolatilitet, med risk för snabba och kraftiga prisrörelser.

Ökad konkurrens: När du handlar utanför öppettiderna konkurrerar du ofta med professionella traders och institutionella investerare som har tillgång till mer data och har en djupare förståelse för marknaden.

Högre spreadar: Låg likviditet och högre volatilitet vid handel utanför öppettiderna kan leda till större spreadar än vanligt.

Det här är de aktier du kan handla – och fler kommer:

Följande utvalda amerikanska aktier, som valts för sin popularitet och höga handelsvolymer, är tillgängliga för handel före marknaden just nu:

– Tesla

– Amazon

– Apple

– Nio

– Meta Platforms

– Microsoft

– NVIDIA

– GameStop

– Netflix

Och fler är på väg. eToro kommer att meddela vilka andra aktier som kommer att läggas till löpande.

Med Markets kan du spekulera i kursfall med hävstång Klicka här

Vad är en EXT-symbol?

Det är viktigt att notera att pre market-handel på eToro endast kan göras på en aktie via dess EXT-symbol. Detta är en separat symbol som slutar på .EXT, som visas i exemplet nedan:

Vanlig symbol: AMZN

Symbol för förlängda öppettider: AMZN.EXT

Affärer via vanliga aktiehandelssymboler (utan .EXT) kommer att genomföras under normala handelstider.

Hur handlar man EXT-aktier?

EXT-aktier kan nås på flera sätt på eToro-plattformen:

Discover-sidan: Få tillgång till tillgångar utanför öppettiderna via rullgardinsmenyn “Exchange” på Discover-sidan:

EXT-market-sidan: De relevanta aktierna listas på en särskild market-sida.

Sök: Ange aktiens namn i sökfältet och om tillgången har en EXT-symbol kommer den att visas tillsammans med den vanliga aktien i sökresultaten:

När du har hittat den EXT-aktie du vill handla genomförs handeln som en vanlig CFD-handel där du kan välja att köpa aktien eller att gå kort (blanka):

Det är viktigt att notera att EXT-affärer utförs som CFD, med x5-hävstång och det finns också möjlighet att välja x10-hävstång.

När handeln har gjorts kommer den öppna EXT-positionen att visas som en separat tillgång i din portfölj, så här:

Observera att EXT-marknadsorder måste placeras före kl. 12.30 svensk tid (kl. 6.30 US EST) för att utföras när marknaden öppnar.

Limitorder, stop-loss och take-profit nivåer på en EXT-position kommer automatiskt att aktiveras under pre-market eller normala handelstider om den angivna nivån nås.

Med Markets kan du spekulera i kursfall med hävstång Klicka här

Priser för aktier under off-market timmar

Användare kan hitta live-kurser för handel efter stängning för alla amerikanska aktier och ETF:er (inte bara EXT-symbolerna) under pre-market-perioder.

Ett pris visas under börsens stängningstid och finns på plattformens startskärm:

Live-priser före marknaden kan också ses på den enskilda aktiens sida:

Observera att livepriser på tillgångens sida inte indikerar att aktien är tillgänglig för handel innan marknaden öppnar. Endast EXT-tillgångar är det.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här
Spread the love