De amerikanska aktieindexen nådde igår nya rekordnivåer. Detta är goda nyheter för investerare, men mitt i de kraftiga kursuppgångarna är det många som undrar om det är dags att sälja – om uppgångarna har gått för långt och marknaden är för euforisk?
Den schweiziska storbanken UBS har gjort en analys av vad som vanligtvis händer när marknaden når en rekordnivå. Resultatet är överraskande.
|
Trots att det kan vara frestande att sälja när marknaden når “all time high”, har det historiskt sett varit bättre att göra det motsatta: att köpa mer eller att förbli investerad.
Tvärtemot vad man kanske skulle förvänta sig visar UBS´s analyser att det historiskt sett har varit bättre att köpa aktier när de når rekordnivåer än att köpa vid ett slumpmässigt tillfälle.
Om en investerare hade köpt på den amerikanska aktiemarknaden vid ett slumpmässigt tillfälle skulle investeringen i 28% av fallen aldrig ha gått minus (inklusive utdelningar). I lite över 50% av fallen skulle investeraren aldrig ha upplevt en förlust på mer än 5%, och i endast 19% av fallen skulle förlusten överstiga 20%.
Men siffrorna är ännu bättre om investeraren köper vid rekordnivåer. Detta beror på att rekord ofta följs av nya rekord på aktiemarknaden. Överraskande nog är risken för förlust alltså lägre om man köper när aktierna är på rekordnivåer jämfört med slumpmässiga tidpunkter.
|
Vid köp på rekordnivåer skulle investeraren i 32% av fallen aldrig se sin investering gå minus (jämfört med 28% vid köp vid slumpmässiga tidpunkter), och endast i 15% av fallen skulle förlusten överstiga 20% (jämfört med 19% vid slumpmässiga tidpunkter).
Det innebär att rekordnivåer ofta följs av ytterligare vinster, även om det kan kännas intuitivt fel. Man bör dock komma ihåg att rekordnivåer inte nödvändigtvis betyder marknadstoppar. Medan köp vid rekordnivåer år 2000 eller 2007 hade varit en dålig idé, finns det många andra perioder, som 1982, 1992, 1995, 2013, 2016, mitten av 2020 och början av 2024, då investerare belönades för att köpa mer eller för att förbli investerade.
UBS beskriver att många investerare överskattar värdet av att försöka tajma marknaden och underskattar kostnaden av att inte vara investerad medan de väntar på en möjlighet att köpa aktier vid en nedgång. Den schweiziska banken menar att analysen leder till den logiska slutsatsen att det normalt är bäst att sätta pengarna i arbete omedelbart, eftersom oddsen historiskt sett är emot att kunna köpa aktier till ett lägre pris senare.
“Eftersom avkastningen på kontanter sannolikt kommer att minska inom den närmaste tiden, i takt med att räntorna sjunker globalt, rekommenderar vi att investerare utvecklar en disciplinerad plan för att sätta sina pengar i arbete. Detta kan inkludera strategier som dollar-cost-averaging eller gradvisa köp. Vi anser att det nuvarande läget med fallande inflation, sjunkande räntor och måttlig ekonomisk tillväxt är positivt för både aktier och obligationer”, skriver UBS i sin analys.
UBS baserar sin analys på genomsnittliga, historiska data, vilket innebär att många olika utfall är möjliga, även om vissa är mer sannolika än andra. Det rör sig alltså inte om en säker prognos för vad marknaden kommer att göra framöver, utan endast en analys av vad som i genomsnitt händer när marknaden når nya rekordnivåer.
|