Börsen har stigit med 10%. Nu brukar detta hända.

Publicerad: 12. april 2024

Börsen har stigit med 10% under årets första kvartal och när kurserna stiger mycket under få månader blir många investerare och traders nervösa. Befinner vi oss i en bubbla och är marknaden på väg att krascha? Det är några av de frågor som är mycket populära på bland annat sociala medier.

Så frågan är hur aktiemarknaden kommer att utvecklas under resten av året, med tanke på den senaste tidens mycket positiva utveckling.

Tittar man på historien är svaret tydligt: Under de senaste 40 åren har det amerikanska SP500-indexet haft en tvåsiffrig avkastning i april, under sju år. Under sex av dessa år steg börsen till en ännu högre nivå i slutet av året.

Endast 1987, året då den svarta måndagen inträffade, föll index till en lägre nivå. Under två andra år (1986 och 2012) steg index med mindre än två procent efter det första kvartalet. Men under de senaste fyra åren, majoriteten av åren, steg SP500 till en mycket högre nivå i slutet av året, enligt data från investeringsmediet Motley Fool. Nedan är de kritiska åren med tvåsiffrig avkastning under det första kvartalet markerade med fet grön eller röd färg.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här
Avkastning på SP500 sedan 1983, för första kvartalet respektive helåret. Källa: Motley Fool och Ycharts.

En annan positiv faktor som kan komma att spela in i år är att det är valår i USA. Under dessa år är politikerna mycket mer benägna att spendera pengar, annullera skulder och anta lagförslag som leder till extra utgifter. På kort sikt kan detta ha en positiv effekt på börsen, eftersom dessa initiativ innebär att det finns mer pengar att spendera.

Nedan kan du se en översikt över hur det har gått under ett genomsnittligt valår i USA, uppdelat på månadsbasis.

Historisk avkastning på månadsbasis under året för det amerikanska valet. Källa: JD Henning.

Överlag är trenden mycket positiv under amerikanska valår. Detta är naturligtvis bara den historiska bilden. Det kan förekomma stora fluktuationer jämfört med genomsnittet, och det bör man ha i åtanke när man gör historiska jämförelser.

Med Markets kan du spekulera i kursfall med hävstång Klicka här

Köpa, slappna av och bli rik?

Betyder det då att man kan köpa aktier, slappna av och se pengarna rulla in i slutet av året?

Först och främst bör du vara medveten om att det alltid finns en risk för oförutsedda händelser på aktiemarknaden, så det finns naturligtvis ingen garanti för att börsen kommer att utvecklas under resten av året som den har gjort historiskt.

Dessutom bör du också ta hänsyn till att marknaden kontinuerligt upplever korrektioner eller “pullbacks”. Marknaden faller minst 5% en eller flera gånger under ett år. Och det är inget ovanligt med det.

Översikten nedan visar hur ofta marknaden backar under ett år.

Källor: Money.com och Charlie Bilello

Som du kan se ovan sker det i genomsnitt en “minikorrektion” på minst 5% ungefär en gång om året och en korrektion på 10% ungefär vart 1,5:e år. Vi har ännu inte haft någon 5%-korrektion i år.

Utifrån statistiken kan vi därför dra slutsatsen att det finns en god risk för att vi får se en korrektion på minst 5% innan året är slut, men att det också finns en god chans att vi kan avsluta börsåret på en högre nivå än nu.

Du kan handla de viktigaste aktierna på den amerikanska aktiemarknaden genom att köpa eller blanka SP500-indexet på Markets. Se hur du går kort SP500 på Markets i videon nedan:

Spread the love