Pivotpunkter

Publicerad: 20. augusti 2015

Pivot betyder “ett område som något återkommer till”. I teknisk analys hänvisar pivotpunkter till prisnivåer som fungerar som vändpunkter. Daytraders använder dessa punkter för att definiera intressanta nivåer i ett diagram för att antingen köpa eller sälja. Det finns olika metoder för att beräkna pivotpunkter men den vanligaste räknas ut enligt följande:

Dagens pivotpunkt = (gårdagens högsta kurs + gårdagens lägsta kurs + stängningskurs) / 3

Enkelt förklarat använder många traders detta som en punkt dit priset kommer söka sig. Detta innebär att om dagens pris öppnar långt under pivotpunkten tar de en lång position (köper) för att priset ska söka sig mot punkten. Samma sak gäller självklart om öppningspriset ligger högt över pivotpunkten. Då tas position för nedgång mot punkten.

Bli en skicklig trader – Anmäl dig till kostnadsfri e-kursKlicka här
Figur 1. Prisen på euro over for dollars med indtegnet pivot.
Bild 1. Här ser vi EUR/USD med markerade pivotpunkter.

I bild 1 ser vi dagens pivotpunkter som svarta linjer i priset på EUR/USD. Lägg märke till hur priset ständigt passerar dagens pivotpunkt. Hade du köpt eller sålt EUR/USD på morgon med en pivotpunkt som target hade vi tjänat pengar 5 dagar i rad. Den 10:e augusti agerar pivotpunkten stöd för priset men vi ser ändå att priset passerar, även om det bara är en kort stund.

Man kan använda denna huvudlinje att orientera sig i en graf men de flesta använder sig av flera linjer på samma graf. Dessa linjer fungerar som antingen stöd eller motstånd.

Dessa linjer kan räknas ut enligt följande:
Motstånd 1 = (2 x Pivot Point) – Lägsta kurs (igår)
Stöd 1 = (2 x Pivot Point) – Högsta kurs (igår)
Motstånd 2 = (Pivot Point – Stöd 1) + Motstånd 1
Stöd 2 = Pivot Point – (Motstånd 1 – stöd 1)
Motstånd 3 = (Pivot Point – Stöd 2) + Motstånd 2
Stöd 3 = Pivot Point – (Motstånd 2 – Stöd 2)

De flesta handelssystem har dessa nivåer inbyggda så du behöver aldrig själv sitta och räkna fram dem.

Markerade nivåer för stöd och motstånd.
Bild 2. Markerade nivåer för stöd och motstånd.

I bild 2 kan vi ser hur dessa nivåer tydligt agerar både stöd och motstånd. Känner vi till dessa nivåer kan vi bilda oss en tydligare uppfattning om när det är troligt att priset kommer vända.

Den vanligaste marknaden för pivotpunkter är forex, exempelvis i EUR/USD, men det går även bra att applicera på andra marknader.

Med Markets kan du spekulera i kursfall med hävstång Klicka här
Spread the love