Ny aktiesplit i Tesla: Ger möjligheter för tradern

Publicerad: 29. mars 2022

Tesla planerar en ny aktiesplit. Senast den amerikanska elbilstillverkaren gjorde detsamma steg aktien med 80 % på bara tre veckor. Vad händer den här gången?

Elon Musk och Tesla kommer att be aktieägarna i bolaget om tillstånd att genomföra en aktiesplit på 5:1. Det framgår av ett börsmeddelande från Tesla. Bolaget kommer att begära tillstånd till spliten vid årets bolagsstämma.

En aktiesplit 5:1 innebär att om du äger en aktie i Tesla idag kommer du att äga fem aktier efter att spliten har genomförts.

Vad detta kan innebära för dig som investerar i aktien, eller för dig som vill ta en position i Tesla, tittar vi på längre ner i artikeln. Förra gången kunde åtminstone långsiktiga investerare och traders jubla.

Gå lång eller kort? Vi rekommenderar tradingplattformen Markets.comKlicka här

Positiva eller negativa effekter

I grund och botten förändrar inte en aktiesplit ett företags totala marknadsvärde. Av den anledningen bör inte heller aktiekursen förändras. Trots detta är en aktiesplit i stora, solida bolag ofta en hausseartad signal för många investerare. Historien visar att en aktiesplit har en positiv effekt på aktiekursen. Denna amerikanska studie av 1275 aktiesplittar under perioden 1975-1990 kan också bekräfta detta.

Undersökningen jämförde företag som genomfört aktiesplit med liknande företag som inte genomgått samma process. Kontrollgruppen bestod av företag inom samma sektor och med ungefär samma storlek.

Skillnaden var tydlig: I de bolag som genomförde en aktiesplit var avkastningen 8 % högre än i kontrollgruppen efter ett år. Tre år efter aktiesplit var samma avkastning 12 % högre.

Samma trend bekräftades senare i en undersökning från Hong Kong. Bank of America har också sett att S&P 500-bolag som genomför aktiesplit, sedan 1980, presterar bättre än index på tre, sex och tolv månaders sikt.

Orsaker

Orsakerna till den betydande överavkastningen bland bolag som genomför en aktiesplit är många, bland andra:

  • Beskedet om en aktiesplit gör investerarna medvetna om bolagets framgångar, eftersom en aktiekurs vanligtvis har stigit rejält innan en aktiesplit blir aktuell. Detta leder till ökad efterfrågan och därmed en högre aktiekurs.
  • Företag redovisar ofta höga vinster och ökade utdelningar samtidigt som de annonserar en aktiesplit. Det gör aktien ännu mer lockande för investerare och det kan skapa en synergieffekt som kan driva kursen ännu högre.
  • Ett lägre pris per aktie (som blir verklighet efter en aktiesplit) lockar många investerare med mindre portföljer.
  • Mediebevakning i samband med en aktiesplit har ofta en positiv effekt på marknaden.

Under 2019 började flera nätmäklare, däribland eToro och Interactive Brokers, erbjuda investerare att handla så kallade fractional shares, alltså bråkdelar av en aktie. Man tror att detta har bidragit till att mildra de positiva effekterna av en aktiesplit något.

Hos nätmäklaren Markets.com kan du även handla fraktioner (ned till 0,1 kontrakt) i några av de “dyraste” aktierna på marknaden, som Amazon och Google. Kom ihåg att du inte handlar med fysiska aktier på Markets.com, utan med CFD:er. Det är hävstångsprodukter som gör att avkastningen blir större än när du investerar i vanliga aktier. Var medveten om att risken för större förluster också ökar.

Videon nedan visar hur du både tar långa och korta positioner i aktier på Markets.com.

Bli först med att få gratis trading-videos. Följ vår YouTube-kanalKlicka här

Vad med Tesla?

Det är inte alltför länge sedan Tesla genomförde en aktiesplit 5:1. Faktum är att vi inte behöver gå längre tillbaka än början av augusti 2020. Då steg Tesla-aktien med 80 % under de tre veckorna från det att aktiesplitten offentliggjordes tills den genomfördes i slutet av augusti.

Även denna gång var den omedelbara reaktionen på beskedet om en eventuell aktiesplit positiv. Samma dag som beskedet kom steg Tesla med över 8 %. Med en aktiekurs på ca. 1100 dollar (i skrivande stund) kommer en Tesla-aktie efter den nya aktiesplitten att kosta över 200 dollar.

Vid sådana prisnivåer kan Tesla-aktien vara en kandidat för att ingå i det prisvägda Dow Jones-indexet. Det kan i så fall ge aktien ytterligare medvind. Så även om det inte har skett några fundamentala förändringar i Elon Musks bolag så kan den positiva stämningen och historien som är förknippad med en aktiesplit innebära att Tesla kommer att rida på en ny, kraftfull börsvåg.

Om du handlar Tesla-aktier bör du vara medveten om att aktien är mer volatil än den allmänna marknaden. Om du däremot älskar volatilitet och stora rörelser kan du handla Tesla som en aktie-CFD på Markets.com. Här kommer en investering i Tesla att belånas fem gånger, vilket gör att både förluster och vinster kan bli större än en liknande investering med vanliga aktier.

PS. Under sommaren kommer även de stora amerikanska teknikgiganterna Google och Amazon att genomföra en aktiesplit.

Spread the love