Så undviker du kryptobedrägeri – handla kryptovaluta säkert

Publicerad: 18. maj 2022

Många godtrogna svenskar har genom åren investerat i vad de trodde var en reell kryptovaluta. Exempelvis har de med utsikter till stora vinster lockats till att överföra pengar – stora belopp – till dessa övertygande bedragare. Pengar, som idag är borta.

Tyvärr är bedragarna ofta både uppfinningsrika och rätt skickliga. Med trovärdiga hemsidor och falska handelsplattformar där det ser ut som att dina bitcoins stiger och faller i värde. Dagliga telefonsamtal från ”hjälpsamma rådgivare” är heller inte ovanligt. Om du läser om utsatta personer lämnas du med en riktigt dålig smak i munnen över hur folk kan utnyttja och lura andra.

Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här


Det är bra att media belyser denna obehagliga form för bedrägeri. Samtidigt finns det risk för att folk generellt får mindre lust till att investera i kryptovaluta. För som du säkert förstår är det långt ifrån allt som har med bitcoin och kryptovaluta att göra som är bluff.

All kryptohandel är inte bedrägeri

Det existerar idag tusentals olika kryptovalutor och det finns många exempel på enskilda kryptovalutor som har visat sig vara bluff (exempelvis Onecoin). Många kryptovalutor är också väldigt volatila, vilket du bör vara medveten om innan du kastar dig över dessa. I den här artikeln behandlar vi dock inte de enskilda kryptovalutorna, utan de mäklare/handelsplattformar som säljer dem till dig.

De största kryptovalutorna – till exempel bitcoin och ethereum – är i grunden baserade på avancerad teknik och de är båda allmänt erkända. När investeringar i bitcoin och ethereum har nämnts i samband med bedrägerier är det därför oftast inte tekniken i sig som är problemet, utan snarare ”säljarna/rådgivarna” som har sålt de aktuella kryptovalutorna. Det är väldigt viktigt att skilja de två sakerna åt. Du kan läsa mer om hur kryptovaluta fungerar här.

Bitcoin är den största och mest erkända kryptovalutan.

Samtidigt är det stora problemet att kryptovaluta inte regleras på samma sätt som den övriga finansmarknaden. Det gör det både svårare att genomskåda om något är bedrägeri och nästintill omöjligt att få hjälp om du hamnar i klorna på en bedragare.

Dessutom är du som kryptovalutaägare ständigt utsatt för risken att din wallet (digitala plånbok) kan hackas, vilket även gäller om du investerat via en av de större mäklarna på de oreglerade kryptobörserna. Om du handlar med några av de större spelarna som exempelvis Coinbase eller Binance är risken för att bli utsatt för hacking troligtvis något mindre.

Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här


Om du endast vill spekulera i prisutvecklingen av kryptovaluta, kan du investera i en finansiell produkt som härrör från själva kryptovalutan. Detta är vanligtvis i form av CFD:er (differenskontrakt). Då får du ta del av kursutvecklingen i själva kryptovalutan, utan att du direkt äger den. En stor fördel med detta är att din kryptoinvestering då faller under EU-reglering, förutsatt du investerar via en EU-godkänd mäklare. Du slipper dessutom allt krångel med “wallets” och risken för hacking. Se mer om detta nedan.

Hur undviker du att bli lurad?

Först av allt ska du använda ditt sunda förnuft. Om något låter för bra för att vara sant, så är det ofta ett tydligt varningstecken. Om du dessutom blir uppringd av alla möjliga “rådgivare” som på bruten engelska vill hjälpa dig med att föra över pengar eller installera mjukvara på din dator bör du också tänka reagera.

Som utgångsläge är det inte något fel med att bli uppringd av sin mäklare. Många mäklare ringer upp för att hälsa sina kunder välkomna och för att försäkra sig om att du är den som du utger dig för att vara. Problemet uppstår om “rådgivaren” uppmuntrar dig till överföra pengar eller att investera i en viss produkt. Och du bör verkligen reagera om “rådgivaren” vill ta över förvaltningen av dina pengar.

Du bör reagera om du blir uppringd av “rådgivare” som pressar dig till att investera.

Om du är intresserad i att handla på en specifik handelsplattform bör du se till att mäklaren har tillstånd från relevanta finansiella myndigheter och att den faktiskt existerar. Tillståndet och berörda myndigheter ska finnas på mäklarens hemsida, du hittar vanligtvis denna information längst ner eller under fliken “Om oss” eller “About us”. Du kan enkelt verifiera denna information med de finansiella myndigheterna genom att söka på mäklarens namn eller det specifika tillståndet.

Om det gäller en utländsk mäklare kan du söka upp den aktuella mäklaren hos Finansinspektionen för att se om den är registrerad för att få erbjuda investeringstjänster i Sverige.

Det kan göras här: Gå till Företagsregistret, där du bl.a. kan söka på mäklarnamn. Till exempel är handelsplattformen Markets.com registrerad på detta sätt (under namnet Safecap Investments Limited). Alternativt kan du söka efter mäklaren hos relevanta finansmyndigheter i det land där mäklaren har fått sin licens. Om mäklaren har licens i ett land utanför EU bör du vara extra försiktig, då det troligtvis inte finns några investerarskyddsregler som motsvarar EU:s regler i det landet.

Du kan läsa mer om hur du ser om du kan lita på din handelsplattform här.

De flesta kryptobörser, liksom själva kryptovalutan, är oreglerade, varför du som investerare i princip inte har några rättigheter om något skulle gå fel. Det finns ett stort antal större och mindre kryptobörser som självklart inte är ute efter att lura investerare på samma sätt som bedrägeriplattformarna som nämnts ovan. Men du ska vara medveten om att det är begränsat hur mycket hjälp du kan förvänta dig om det till exempel skulle uppstå tvister eller om ditt konto hackas.

Vanliga varningstecken

Förutom att använda sunt förnuft har vi nedan listat de största och vanligaste varningstecknen som du bör känna till när det kommer till handelsplattformar och kryptoinvestering.

  • Löften om garanterad avkastning. På de finansiella marknaderna ska du komma ihåg att det aldrig finns något som heter “en gratis lunch”.
  • Envisa “rådgivare” som ringer och pressar dig på att överföra pengar, ta kontroll över dina pengar eller uppmuntrar dig till att investera i något specifikt.
  • Om kändisar rekommenderar att köpa t.ex. kryptovaluta.
  • Om du plötsligt blir kontaktad via sociala medier, mejl eller sms med “bra” investeringserbjudanden (är ofta vara ett tecken på att något är fel).
  • Om identiteten på en person eller ett företag som vill sälja kryptovaluta inte kan bekräftas.
  • Om det inte är möjligt att verifiera en påstådd licens för att få erbjuda finansiella produkter.
  • Om en mäklare inte har licens i ett EU-land (dock har vissa andra jurisdiktioner liknande skydd).

Godkända mäklare

På daytrading.se har vi utförligt granskat ett antal EU-godkända mäklare, där du t.ex. kan handla med kryptovalutor och andra tillgångsklasser. Nedan har vi listat några av dem. Läs recensionerna genom att klicka på länkarna.

  • Markets.com, erbjuder CFD-handel med bl.a. kryptovaluta och andra tillgångsklasser.
  • eToro, erbjuder gratis aktiehandel, CFD-handel samt riktig kryptovaluta.

Du ska vara medveten om att även om eToro är godkända av de finansiella myndigheterna så omfattas inte äkta kryptovaluta av EU:s finansiella lagar. Som nämnts ovan är det först när kryptovalutan handlas i form av t.ex. CFD:er som produkterna omfattas. Markets.com erbjuder kryptovaluta i form av CFD, vilket eToro endast gör om du kortar (satsar på fallande kurser) eller om du väljer att handla med hävstång.

Spread the love