Bitcoin – Är det för sent att komma med?

Av Publicerad: 19. april 2021

Ingen kan ha undgått bitcoins extrema kursuppgångar de senaste åren. Bara i år är det tal om en ökning på ca. 120% på drygt tre månader. Detta gör återigen världens största kryptovaluta till en av årets bästa investeringar.

Frågan är nu om det är tid att sälja sina bitcoins eller om det finns potential för nya toppar? Och för dem som ännu inte har köpt: Är det för sent att komma med?

Ett av de bästa sätten att analysera bitcoin är att titta på så kallad on-chain data. Det finns en extremt stor mängd data om köpare, säljare, innehavstider och mycket mer i kryptovalutamarknaden. Detta gör det relativt enkelt att följa med i marknaden, i motsats till vad många kanske tror.

Denna indikator kan förutsäga toppen

En nyckelindikator för att förutsäga toppen är den så kallade NUPL-indikatorn. Denna utvecklades 2019 av dataföretaget Glassnode, som är ledande inom blockchain-analys. Indikatorn visar hur mycket orealiserad vinst aktörerna i marknaden sitter på. Historiskt sett har det visat sig att ju mer vinst det finns i marknaden, desto större är risken att en stor del av marknadsaktörerna kommer att bli frestade att ta hem vinsten.

Detta är ganska logiskt; Vid något tillfälle har så många människor tjänat så mycket på deras bitcoins att de kommer att överväga att ta vinsterna.

Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här


Bitcoin-marknaden kan snart gå in i euforifas, där de allra flesta aktörer i marknaden har möjlighet att realisera stora vinster. Detta kan sätta igång en vändning i marknaden och skapa en stark nedåtgående spiral – även om det finns många entusiaster som räknar med att behålla deras bitcoin i många år.

NUPL ligger vanligtvis runt 0. Det lägsta observerade värdet hittills är -1,8, medan värdet har varit 0,8-0,85 under de mest positiva och euforiska perioderna. Ett värde över 0 indikerar att nätverket i helhet är i vinst om alla enheter av bitcoin såldes idag, medan ett värde under 0 indikerar att nätverket i helhet är i förlust. Ju längre NUPL-värdet avviker från 0, desto mer närmar sig marknaden en eventuell topp (eller botten). Mycket stora vinster i nätverket kan sätta igång en stor aktivitet från säljare i marknaden.

Om man är intresserad av exakt hur NUPL räknas ut matematiskt, kan man läsa mer på denna sida. Här på daytrading.se kommer vi också uppdatera om utvecklingen. Skriv gärna upp dig för vårt nyhetsbrev för att få de senaste uppdateringarna om detta.

Historiskt har det visat sig att när NUPL-indikatorn kommer över 0,75 och stannar över denna nivå under en viss period, så är toppen nära. Detta har hänt om och om igen genom bitcoins historia och på detta sätt kan den användas som en varningsklocka när marknaden når en euforisk fas.

Du kan se mönstret på bilden nedan. Grafen visar (med röda cirklar) de punkter där NUPL-indikatorn går över 0,75, och som du ser synkroniseras dessa med pristopparna som visas med de gröna cirklarna. Grafen kan förstoras genom att klicka på den.

Topparna inträffar vanligtvis några veckor efter att indikatorn kommer över 0,75 – och stannar där uppe. Man kan t. ex. se detta vid den senaste stora toppen 2017. Här kom signalen 10 dagar före den absoluta toppen i bitcoin-marknaden. Den 6 december bröt indikatorn över 0,75 och värdet förblev sedan över denna nivå och var som högst uppe i 0,79. Detta kan ses i diagrammet nedan (klicka för att förstora).

10 dagar efter att värdet bröt över 0,75, toppade priset 2017 nära 20.000 dollar för en bitcoin. Det är förmodligen många som skulle ha gett mycket för att ha haft denna information 2017, men nu kan vi med en viss sannolikhet använda den för att förutsäga nästa topp.

Det bör också noteras att priset faktiskt fortsätter att öka med 40% från den 6 december och under de 10 dagarna fram till den 16 december. Så euforin kan mycket väl leda marknaden betydligt längre uppåt innan den kollapsar.

Analys av tidigare topp

Vi har gjort en analys av vad som har hänt i samband med de tidigare stora topparna i bitcoins pris. Innan alla betydande toppar ser man samma mönster.

Indikatorn bryter över 0,75 och stannar där uppe, marknaden fortsätter sedan uppåt under en kort period och sedan kollapsar den helt.

Daytrading.se20112011201320132017
Antal dagar till toppen efter brott över 0,75846202110
Ytterligare stigning efter brott över 0,7552,75%1674%255%239%41%
Efterföljande fall från toppen-38%-93%-71%-84%-83%

Den stora frågan är naturligtvis var marknaden är nu och hur man handlar med denna information. Bilden nedan visar hur NUPL-värdet har varit i år. Som du kan se på bilden var vi i mitten av februari nära euforinivån när den tidigare toppen på 57.487 dollar nåddes. Vid detta tillfälle var NUPL på 0,749 och därmed mycket nära den “magiska gränsen”, där marknaden går in i den sista slutspurten mot toppen. I samband med de senaste topparna har indikatorn ännu inte nått 0,75 utan har legat runt 0,70.

Sedan mitten av februari har värdet sjunkit igen och är i skrivande stund runt 0,66. Detta innebär att vi i den nuvarande fasen av bull-marknaden befinner oss i en period där det finns stark tilltro till kryptovalutan, men där vi ännu inte har nått den sista fasen där eufori och girighet tar över. Det vill säga att det fortfarande finns potential för ytterligare uppgång.

Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här


Är det för sent att köpa bitcoin?

Om du är en långsiktig investerare kan du välja att bara behålla dina bitcoins och ignorera dessa upp- och nedgångar. Men om du investerar på en något kortare tidshorisont bör du vara uppmärksam på vad som händer med prisutvecklingen de kommande veckorna och månaderna. Marknaden kan lätt pressas upp i den euforiska fasen när alla ska in på väg mot toppen.

Detta skulle vara positivt för priset på kort sikt, men negativt på lite längre sikt. Här på daytrading.se kommer vi kontinuerligt att informera om utvecklingen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så kommer vi att meddela dig.

För närvarande finns det fortfarande en större chans att bitcoin kommer att röra sig upp snarare än ner, och nya investerare kan därför överväga att hoppa på tåget baserat på dessa uppgifter. Men det är viktigt att man är medveten om den eventuella “överhettningen” som kan uppstå den kommande tiden.

Disclaimer: Flera medlemmar av redaktionen på daytrading.se / daytrader.dk äger (fortsatt) bitcoin.

Spread the love