Därför stiger börsen efter Trumps seger

Publicerad: 13. november 2016

Marknaden reagerade i panik timmarna innan valet och direkt efter valet. Ingen verkar räknat med att Trump hade en chans och sålde hastigt ut stora innehav.

Ta del av vår gratis e-bok "Vägen till att tjäna pengar som Daytrader" Klik her.

När sedan paniken lagt sig började börsen stiga igen. Vi såg en bred uppgång över de flesta marknader. Detta var något som verkar ha överraskat ekonomer över hela världen. De flesta förutspådde att marknaden skulle reagera med ovisshet. Speciellt om man ser till hur oförutsägbar Trump varit hittills. Vad är då förklaringen till att marknaden stiger under dessa förutsättningar?

En av orsakerna, enligt internationella analytiker, är att republikanerna vunnit stora delar av både representanternas hus och senaten. Det gör det lättare med besutsfattandet under kommande fyra åren. Detta tillsammans med det faktum att Trumps tänkta politik skulle kunna ge en en fördel till amerikanskt företagande med sänkta skatter. Trump vill även reducera Obamacare, dra ner på byråkratin samt minska den hänsyn företag behöver ta till miljön. Allt detta är bra för den amerikanska industrin.

Ta del av vår gratis e-bok "Vägen till att tjäna pengar som Daytrader" Klik her.

Den nuvarande uppgången kan dock visa sig vara kortvarig. Om Trump fortsätter sin till synes impulsiva politik kan något så enkelt som en tweet sätta skräck i marknaden igen. Dessutom finns det en risk för att Trump kommer vilja byta ut Yellen. Det skulle innebära att räntemarknaden blir mer osäkert. Osäker ränta innebära osäker börs.

Spread the love