Få framgång med Swingtrading

Publicerad: 12. september 2022

Har du testat på daytrading men funnit dig själv svettandes vid skärmen, begått misstag och svurit högt? Många traders vittnar om att de först fick framgång när de gick över till swingtrading, vilket är en lugnare tradingstil där du har dina positioner öppna i några dagar eller veckor.

I denna artikel lär du dig om för- och nackdelarna med swingtrading samt en effektiv swingtrading-strategi för aktier.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

Swingtrading har många fördelar jämfört med daytrading. Dessa är bl. a:

  • Mer tid (till annat)
  • Mindre stökig marknad
  • Mindre handelskostnader

Mer tid (till annat)

Som swingtrader behöver du inte sitta bunden vid din skärm och analysera grafer hela dagen. Detta för att du handlar på en högre tidsperiod där kurserna rör sig långsammare. Jämfört med daytrading är alltså tidsåtgången för swing trading otroligt låg. Du kan dessutom ställa in alarm (alerts) när kursen når viktiga nivåer och på så vis spara ytterligare tid.

Att handla på en högre tidsram innebär också att du minskar risken för att plötsliga infall och FOMO (Fear of missing out). Det är alltså enklare att vara disciplinerad som swingtrader – och just bristande disciplin är ett av de största problem som traders brottas med.

Vill du daytrada? Vi rekommenderar tradingplattformen Markets.comKlicka här

Du får också mer tid till att sköta om dina öppna positioner, ta delvinster och justera din stop loss. Du kan också hitta nya tradingmöjligheter, göra bevakningslistor och ranka de bästa möjligheterna så du tar de allra bästa setupsen.

Swingtrading är alltså ett utmärkt val för den som vill ha mer tid till andra saker som berör ens trading som exempelvis journalföring, meditation eller backtesting.

Med swingtrading får du mer lugn och ro, samt tid till annat. Varför inte meditation?

Tips: Om du har ett heltidsjobb och fullbokade kvällar kan du analysera marknaden på helgen och lägga in ordrar. För detta rekommenderar vi att du handlar på dagsgrafen eller veckografen.

Mindre stökig marknad

Signalerna på en dagsgraf är betydligt mer pålitliga än på exempelvis en 1-minutsgraf. Detta gör att du kan lita mer på diverse trading-formationer och indikatorer när du handlar på en högre tidshorisont. På en mindre tidsram riskerar du också att bli utstoppad av exempelvis en tillfällig nyhet. På bilden nedan ser du ett candlestick på 1-minutsgrafen i DAX-indexet. Denna typ av volatila candlesticks förekommer i princip inte på dagsgrafen i samma index:

Att handla med en högre tidsram som exempelvis dagsgrafen eller 4-timmars-grafen kan därför vara helt avgörande för att din strategi fungerar i längden, eller fungerar bättre, än om den handlas på en mindre tidsram.

Mindre handelskostnader

En swingtrader tar generellt färre positioner än en daytrader, därmed blir handelskostnaderna mindre. Du håller istället dina positioner öppna i längre tid och får en större avkastning per position. Om du handlar aktier kan det bli en kolossal skillnad i courtagekostnader om du tar 20 positioner i månaden, jämfört med om du tar 200 som daytrader. Om du handlar ett instrument med ett spread, exempelvis en CFD, så blir spreadets påverkan betydligt mindre.

Med färre öppnade positioner sparar swingtrader handelskostnader jämfört med daytradern.

Nackdelar med swingtrading

När daytradern avslutar handelsdagen vet den beloppet på sitt handelskonto. Den kan sova i lugn och ro med vetskapen om att den inte har några positioner öppna. En swingtrader däremot är ofta exponerad mot marknaden under nätter och helger vilken kan medföra stress och sömnsvårigheter.

Dessutom kan marknaden “gappa”, alltså göra ett stort kurshopp under natten eller helgen och öppna på en betydligt lägre nivå än din stop loss. Detta kan vara förödande för ditt handelskonto så som swingtrader gäller det att du har extra koll på din riskhantering.

I grafen ovan ser du ett exempel på hur kursen “gappar” från 35 till 2 kronor under en natt. Detta var i ett bioteknik-bolag som kom med dåliga forskningsresultat. Du kan skydda dig genom att diversifiera dina positioner samt hålla dig uppdaterad på när nyheter kan komma i enskilda bolag. Vid rapportredovisningar har kursen ofta en tendens att gappa och du kan därför välja att inte hålla positioner öppna i bolag som kommer med rapport.

Swingtrading-strategi

I videon nedan går vi igenom en swingtrading-strategi för aktier på den amerikanska aktiemarknaden (börjar 8.15 sek in i videon). Strategin har presterat markant bättre än den breda aktiemarknaden de flesta år som den har testats på.

I vår trading-kanal Nordic Traders får du signaler från Alpha-strategin som beskrivs i videon ovan. Du får dessutom köpsignaler från en kraftfull breakout-strategi som är inspirerad av en av Kristjan Kullamägis strategier.

>>> Läs mer och anmäl dig till Nordic Traders här.

Spread the love