Världens största hedgefond: Börsen ska markant längre ner

Publicerad: 19. september 2022

Mörka moln samlas över världsekonomin och de närmaste åren ser inte ljusa ut. Det är analysen från Ray Dalio, grundare av världens största hedgefond, Bridgewater Associates, med över 140 miljarder dollar under förvaltning. Förutom att vara CIO för Bridgewaterer är Ray Dalio även känd för sina extremt grundliga analyser av världsekonomin. Analyser som i många fall går tillbaka hundratals år i ett försök att få ihop trådarna.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

I denna analys behandlar Ray Dalio den senaste utvecklingen i marknaden och här spelar inflation och räntor en central roll. Ray Dalio konstaterar att ett samhälle måste sikta på maximalt 2% inflation. Allt annat är ohållbart eftersom det urholkar företagens och privata sparandet och förstör förtroendet för både staten och valutan.

Ray Dalio är grundare av världens största hedgefond och är en av de största tänkarna inom investeringar idag.

För tillfället är inflationen i både Europa och USA över 8 %, och därför tvingas centralbankerna slå hårt mot tillväxten och arbetsmarknaden för att få inflationen under kontroll.

Men det kommer att bli en tuff resa.

Enligt Dalios mest optimistiska prognos måste styrräntan i USA stiga till minst 4,5 % (från nuvarande 2,5 %) om den ska strypa inflationen. En hög ränta gör det dyrare att låna pengar och kan tillsammans med andra åtgärder stoppa tillväxten och få inflationen under kontroll.

Problemet är dock att den nuvarande börsen inte alls klarar en ränta på 4,5%. Börsen är, i hög grad, prissatt efter hur dyrt det är att låna pengar och förväntningarna på vad investerare kan få i avkastning.

Sedan finanskrisen 2008 har räntorna varit extremt låga och det har hållit börsen under kontroll och skapat en fantastisk tjurmarknad på börsen.

Men när räntorna stiger blir det mindre pengar att köpa aktier för och samtidigt finns det plötsligt andra och säkrare platser att placera sina pengar i – t.ex. i obligationer.

Gå lång eller kort? Vi rekommenderar tradingplattformen Markets.comKlicka här

Som ett resultat faller aktiekurserna.

Med en angiven ränta på 4,5 % räknar Dalio med ett ytterligare börsfall på runt 15% från dagens nivåer. Det motsvarar att det stora amerikanska aktieindexet (S&P 500) faller till ner till ca. 3200-nivån, det vill säga kursen strax före coronakrisen.

Men det räcker kanske inte alls med en ränta på 4,5 %, konstaterar Dalio. Om inflationen fortsätter att vara ett problem kan centralbankerna tvingas höja räntorna ytterligare, i vilket fall aktierna måste falla ytterligare.

Siffrorna är osäkra och krig, politisk oro och energipriser kan förändra allt från månad till månad. Slutsatsen är dock klar: Vi står inför extremt osäkra tider.

Nedan kan du se aktuell kurs för aktieindexet S&P 500. Du kan bland annat använda dig av handelsplattformen Markets.com om du vill spekulera i en fallande börs. I videon längst ner ser du hur du gör det.

Spread the love