Trading i DAX-indexet

Publicerad: 8. september 2015

Deutscher Aktienindex (förkortas DAX) är ett tyskt aktieindex som består av de 30 mest omsatta aktierna på Frankfurter Wertpapierbörse. Några av de största företagen är Siemens, Daimler, Adidas, BMW, Deutsche Bank och Volkswagen Group.

Indexet handlas främst mellan 9:00 och 17.30 svensk tid, vilken är den period då den tyska börsen är öppen. Som trader kan du på många handelsplattformar även handla DAX på andra tider men indexet styrs då mycket av andra faktorer, främst av de amerikanska aktieindexens utveckling såsom som Dow Jones och  S&P 500. Normalt är även spreadet större under andra tider än 9-17:30. Läs mer om spread i vår artikel om CFD-handel.

Men kort sagt så bör DAX-indexet handlas i om dagen, vilket kan vara en utmaning för alla dem som har ett dagsjobb. Om det är möjligt för dig att handla om kvällen, så läs denna artikel.

Det låga spreadet (kostnaden) är något som tilltalar många som handlar med DAX-indexet. På de flesta plattformar är spreadet väldigt lågt, runt 1 point. På Markets.com är spreadet i skrivande stund 0,8 points vilket är bland det lägsta vi kan hitta.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

Indexet är det starkaste och mest likvida i Europa och har ofta en hög volatilitet, vilka är ytterligare anledningar till att svenska och europeiska traders tilltalas av marknaden. Ett tips är att undvika första 5 minuterna av handel då DAX har lite av ett eget liv och kan vara nästan kaotiskt. Efter 09:05 och fram till 11:30 rör sig ofta DAX bättre. Efter lunch 12:30 och fram till stängning har vi också oftast en mer rationell rörelse. Var dock uppmärksam på den amerikanska marknadens öppning vid 15.30, då det ofta kan ske några häftiga rörelser i DAX-indexet.

På de flesta handelsplattformar heter DAX något annat, oftast “Germany 30” eller liknande.

Nedan kan du se en graf på utvecklingen av DAX-indexet:


Spread the love