Kan upproret skicka silvret till himlen och pressa bankerna?!

Publicerad: 1. februari 2021

Råvaru-traders runt om i världen håller just nu andan medan de med spänning väntar på vad som kommer hända med silverpriset. Kommer en grupp av upproriska små investerare från sociala medier verkligen att lyckas kasta de globala bankerna ut i kaos och skicka silverpriset till himlen?!

Historien började på allvar förra veckan då aktiemarknaden drabbades av en mycket ovanlig orkan. Det hände när hundratusentals privata investerare bestämde sig för att slåss mot ett par av de största aktörerna på marknaden, nämligen hedgefonderna Melvin Capital och Citron Research, som vanligtvis brukar kunna handla med miljardbelopp på aktiemarknaden utan några större problem.

Men så lätt gick det inte denna gång.

Hundratusentals småhandlare gick för några veckor sen ihop genom en Reddit-grupp som heter Wallstreetbets och bestämde sig för att ge de stora hedgefonderna en lektion.

Och det fick de minst sagt.

Med Markets kan du spekulera i kursfall med hävstång Klicka här

Gruppen med småsparare inledde sin attack samtidigt som Melvin Capital och Citron Research intet anande hade satsat stora summor på att företaget GameStop´s aktievärde skulle falla. GameStop är egentligen bara ett företag som säljer dataspel i vanliga butiker runt om i världen men coronakrisen har gjort det svårt för GameStop att sälja spel och därför luktade de två hedgefonderna blod. De satsade därför på att aktiekursen skulle gå ner.

Men Reddit-gruppen ville något annat.

Silver kan köpas både som staplar, mynt och via papperskontrakt. JPMorgan har varit i rampljuset flera gånger när det gäller att manipulera priset på ädla metaller. Så sent som i oktober 2020 fick JPMorgan böter på 920 miljoner dollar för så kallad spoofing i förhållande till priset på ädelmetaller. Spoofing innebär att JPMorgan har försökt manipulera priset genom att bland annat snabbt placera falska ordrar på marknaden, för att skapa ett intryck av stor efterfrågan.

Fler och fler småsparare gick ihop och började helt enkelt köpa upp massivt i GameStop-aktien som därför mot alla odds började stiga. Melvin Capital och Citron Research blev nervösa för sina stora korta positioner och valde därför att hedga – det vill säga att de började också köpa aktien för att kompensera förlusterna.

Det var startskottet för en enorm så kallad shortsqueeze som blev självförstärkande och från mitten av januari till mitten av förra veckan orsakade hela manövern att GameStop-aktien steg nästan 3000% – utan ett motsvarande underliggande värde. Melvin Capital och Citron Research fick så småningom kasta in handduken med förluster på flera hundra miljoner dollar.

Det var därför ingen hejd på firandet i Reddit-gruppen Wallstreetbets i förra veckan. Man kände sig som David mot Goliat som vunnit mot de stora hedgefonderna, vilka av många av gruppmedlemmarna anses vara “onda” företag som kapitaliserar på andra företags undergångar.

Och på detta sätt börjar historien om silvret.

Gruppen med småsparare på Reddit och likasinnade människor på Twitter letar idag efter andra fiender på kapitalmarknaden som de kan rikta siktet mot. Hittills har det varit spridda skott mot fonder som har korta positioner i företag som AMC Entertainment, BlackBerry, Nokia, Koss och Bed Bath & Beyond.

Men de senaste dagarna har också en front av privata investerare samlats som vill ha ett mycket större byte – nämligen de globala bankerna som hanterar handeln med silver. Med attacken drömmer Reddit-investerarna om att skapa världens största shortsqueeze som kan ta bankernas liv och “avslöja det verkliga priset på silver”.

Det har tidigare gjorts försök i att ”squeeza” silverpriset. Senast i 1980 då de amerikanska Hunt-bröderna köpte upp över 30% av världens silverförsörjning. Försöket misslyckades dock och de två bröderna förlorade över en miljard dollar.

Teorin är att priset på silver i årtionden har manipulerats av de stora bankerna, ledd av JPMorgan Chase. Banken är market-maker i silver genom COMEX-börsen, som hanterar handel med silvercertifikat, så kallade future-kontrakt och silveroptioner. Saken är dock att enligt många experter köps och säljs det mycket mer silver genom silvercertifikat än det faktiskt finns fysiskt silver.

JPMorgan Chase har levt väl på denna konstruktion i årtionden eftersom de enligt kritiker har manipulerat silverpriset till sin egen fördel – bland annat genom att utfärda silvercertifikat som inte alls har en underliggande mängd silver bakom sig. Med andra ord kan banker ha hållit priset på silver konstgjort lågt, enligt kritiker.

Bland Reddit-investerare är idén nu helt enkelt att köpa upp så mycket fysiskt silver att marknaden dammsugs för ett helt år av silverproduktion. På det sättet hoppas de kunna höja priset på silver och tvinga JPMorgan och andra marknadsgaranter ut ur sina korta positioner. Samtidigt kan banker pressas att faktiskt överlämna det silver som människor har köpt av dem genom silvercertifikat.

Resultatet kan bli en extrem silversqueeze – lik den du såg i kursen på GameStop.

Om teorin håller och uppdraget lyckas kan det under de kommande veckorna få enorma konsekvenser för priset på silver, vilket enligt de hoppfulla småspararna kan sluta med att det slår alla historiska rekord. Ingen vet exakt var priset kan hamna men de mest entusiastiska aktörerna på Reddit drömmer om priser så höga som $ 3000-5000 per ounce, vilket skulle innebära ökningar på över 19000%.

Med Markets kan du spekulera i kursfall med hävstång Klicka här

Samtidigt kan stora banker och investeringshus stöta på allvarliga problem. Det kan möjligtvis bli svårt för Reddit-gruppen och Twitter-nätverket att verkligen lyckas dammsuga marknaden för ett helt år av fysisk silverproduktion, men lite mindre kan också ge en stor effekt. Varje år bryts cirka 27 000 ton silver så om bara några miljoner entusiaster runt om i världen köper en handfull mängd silver till det aktuella priset på cirka 29 dollar per styck, kan det skapa en gnista som så småningom kan få hela den etablerade silvermarknaden att gå upp i raketfart.

Om du tittar på Google Trends kan du redan se ökat antal sökningar efter “silver” och flera internationella silverhandlare rapporterar om en massiv privat efterfrågan på silver. I helgen skrev en av de största aktörerna, nämligen amerikanska APMEX detta på förstasidan: “På grund av en aldrig tidigare skådad efterfrågan på fysiska silverprodukter kan vi inte acceptera några ytterligare beställningar förrän marknaderna öppnar söndag kväll”.

Man kan spekulera i priset på silver  – både upp och ner – via Handelsplattformen Markets.

I skrivande stund är priset på silver upp med 10% under måndagen. Kursen testar just nu en motståndsnivå på 30 dollar från augusti 2020.

Disclaimer: Artikelns författare har under flera år haft positioner i silver. Bland annat genom Wisdomtree Physical Silver ETC. I torsdags köpte författaren dessutom en liten position i gruvföretaget Aftermath Silver

Spread the love