5 anledningar till att Bitcoin kan stiga till 90.000 dollar i 2021

Publicerad: 7. januari 2021

För några veckor sedan bröt kryptovalutan bitcoin igenom prisnivån på 20 000 dollar och många är förmodligen irriterade över att de inte har investerat tillräckligt – eller inte alls ägt – bitcoin. Här nämner vi dock 5 anledningar till varför vi uppskattar att det fortfarande finns uppsida att hämta i bitcoin under 2021.

Bitcoin kan exempelvis handlas via handelsplattformen eToro på bara ett ögonblick.

  1. Utbudet av bitcoin är det lägsta på två år. Enligt forskningsföretaget Glassnode finns det för närvarande cirka 2,4 miljoner bitcoins tillgängliga på de stora kryptovalutabörserna, den lägsta siffran på två år. I början av 2020 var det nästan 3 miljoner bitcoin på samma börser och det motsvarar 600.000 bitcoin som har tagits bort från börserna till ett värde av 83 miljarder dollar. Detta lägre utbud är omvänt korrelerat med priset, så ju mer utbudet har minskat, desto mer har priset ökat, vilket kan ses i diagrammet nedan.
Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här


Antalet nyutgivna bitcoin halverades i maj i 2020 och det innebär att nu bara 900 nya bitcoin skapas per dag, jämfört med tidigare 1800 bitcoin. Naturligtvis betyder det också att det finns färre nya bitcoin i omlopp, vilket som förväntat har pressat priset upp ytterligare.

2. Efterfrågan har ökat på flera olika nivåer. Viktigast av allt, ett antal stora fonder och företag har börjat investera tresiffrigt antal miljoner dollar i kryptovalutan och detta har lett till att marknaden dammsugits för tillgängliga bitcoin under de senaste 4-5 månaderna.

Bland de stora aktörerna som nyligen har investerat i bitcoin finns:

  • Ruffer Investment Management, som investerade 745 miljoner dollar i kryptovalutan i november, vilket motsvarar cirka 2,7% av fondens totala tillgångar.
  • Massachusetts Mutual Life Insurance Company, meddelade för ungefär en månad sedan att de hade investerat 100 miljoner dollar i bitcoin i september. Deras totala investeringsportfölj uppgår till 235 miljarder dollar.
  • Microstrategy, som är ett business intelligence-företag som är noterat på Nasdaq-börsen, äger nu 900 miljoner dollar i bitcoin och har meddelat att de planerar att köpa för ytterligare 400 miljoner dollar.

Samtidigt har den största kryptovalutan också stigit tack vare det faktum att ett antal mycket välkända investerare gått ut och sagt att de också har investerat i bitcoin. Bland andra har de två legenderna från handelsvärlden Stanley Druckenmiller och Paul Tudor Jones båda offentligt sagt att de investerat i bitcoin.

Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här


3. Bitcoin blir mer och mer tillgänglig samt mer mainstream och därmed ett lätt investeringsobjekt för den unga generationen. Betalningsföretaget PayPal har meddelat att de kommer att göra det lättare för sina användare att byta till kryptovaluta och använda bitcoin för inköp i början av 2021. Det finns rapporter om att Visa också arbetar med ett stort antal kryptorelaterade projekt. Visa kommunicerade till Yahoo Finance att företaget ”aktivt arbetar med över 25 företag som fokuserar på digitala valutor kring en rad bitcoin-relaterade produkter och tjänster, inklusive betalkort”. Visa betonar att företaget också har en förbättrad due dilligence-process för de företag som erbjuder fördelar genom en krypto-wallet.

4. De makroekonomiska vindarna blåser med bitcoin eftersom tillgången på nya dollar, euro och andra valutor har ökat kraftigt under året. Centralbankerna har tryckt pengar i mängder. Bitcoin å andra sidan går motsatt väg eftersom färre nya bitcoins nu produceras och detta innebär att många ser kryptovalutan som en möjlig hedge mot inflation, en roll som guld tidigare haft och fortfarande har. Som talesman för Ruffer Investment sa till Coindesk:

”Den nuvarande makroekonomiska miljön är perfekt för en tillgång som blandar fördelarna med modern teknik och guld. Negativa räntor, en extrem penningpolitik, en kraftig ökning av statsskulden, missnöje med regeringar runt om i världen, allt detta är omständigheter som ger bitcoin en medvind när mer traditionella, säkra investeringar som statsobligationer är mycket dyra. “

5. Bitcoin har brutit igenom taket på 20 000 dollar, efter att ha kämpat i flera veckor med en stor mängd säljordrar på denna prisnivå. När 20 000 först bröts igenom utlöste det en flodvåg av köpordrar som under de följande dagarna fick priset att stiga ytterligare 20% till 24 000 dollar. I skrivande stund är kursen uppe på ca. 37 000 dollar.

 ”Det enorma prishoppet har tagit bort många säljordrar från börserna och därför ser du att likviditeten på försäljningssidan är mycket tunnare än på köpsidan, för vi befinner oss i ett orört territorium när det gäller pris. Detta innebär att priset på bitcoin kan öka snabbare nu “, bedömer Andrew Tu från kvantföretaget Efficient Frontier.

Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här


Om man tittar på dessa fem faktorer tillsammans är det svårt att se vad som kan stoppa en ytterligare ökning av bitcoin inom en snar framtid. Ett preliminärt prismål på 50 000 dollar verkar realistiskt 2021 och kanske till och med lite konservativt. Enligt Stock to flow-modellen som presenteras i denna artikel så kan bitcoin nå 55.000-90.000 dollar i 2021. Allt beroende på hur man tolkar och avrundar siffrorna.

Både när det gäller utbud, efterfrågan och total distribution verkar det som om det är positiva trender som kommer att fortsätta under lång tid framöver. Man kan dock vara relativt säker på att det inte kommer att vara en rak väg upp till ytterligare en fördubbling av priset. Det kommer säkert att ske drastiska korrigeringar på vägen och om du kommer in vid fel tidpunkt kan du lätt förlora 30-40% av din investering eller mer.

Risken för den otränade investeraren är att bitcoin kan vara svår att handla, både på grund av dess volatilitet och dess tendens att utveckla en bubblaliknande prisstruktur. Det är troligt att bitcoin återigen kan bilda en prisbubbla som kommer att spricka och det kan vara svårt för vanliga investerare att tidsbestämma när man ska sälja så att vinsten tas vid ett bra tillfälle.

Ändå möjliggör bitcoin fortfarande en bra, asymmetrisk satsning, förstått i den meningen att det finns en reell möjlighet att priset kan multipliceras under de kommande åren, dvs. 200, 300 eller 400% upp, medan man fortfarande bara kan förlora 100% av sin investering. Dessa faktorer bör man anpassa storleken på sin investering efter.

Du kan snabbt och enkelt handla bitcoin hos handelsplattformen Markets. Nedan ser du en video om hur du gör det:

Spread the love