Nervös för aktierna? Så blankar du marknaden!

Publicerad: 20. september 2021

Även om aktiemarknaden går upp över tid så finns det också perioder med stora fall. När detta sker går det ofta snabbt och kraftigt. I denna artikel beskriver vi hur du kan utnyttja detta till din fördel genom så kallad blankning.

[ez-toc]

Vill du daytrada? Vi rekommenderar tradingplattformen MarketsLäs mer

Tjäna pengar på fallande marknader

Om du tror att marknaden kommer att falla kan det vara frestande att blanka aktier eller breda index (exempelvis S&P 500). Att blanka betyder att du säljer marknaden, en del kallar det även att “korta” eller att “gå kort”. Oavsett vad du kallar det betyder det att du satsar på kursfall. Du kan alltså tjäna pengar även under röda börsdagar.

När du kortar marknaden innebär det inte att du stänger öppna positioner. Istället väljer du, som nämnt, att spekulera i ett marknadsfall och på så sätt få en positiv avkastning i en nedåtgående kursutveckling.

Två huvudskäl till varför investerare kortar marknaden är:

  • Du tror att marknaden (aktier, råvaror, index etc.) kommer falla och därför vill tjäna pengar på detta.
  • Du äger aktier och fruktar att marknaden står inför ett fall. Du har dock långsiktig tro på aktierna och vill därför inte sälja, bland annat för att det kan vara svårt att komma in i positionerna igen. Därför kortar du marknaden, något som innebär att även om dina aktier skulle falla i värde så skulle din kortposition ge vinst. På detta sätt ”låser” du portföljen genom en kortare, turbulent period. Detta kallas även att “hedga”.

Var och hur kan du blanka?

Om du är van vid att handla aktier hos en traditionell mäklare har du kanske hört att du blankar genom att du säljer lånade aktier.

Därefter satsar du på att kunna köpa tillbaka dessa till ett lägre pris när aktiens ursprungliga ägare vill ha de lånade aktierna tillbaka. Detta innebär att du, förutom risken för att marknadsnedgången aldrig inträffar, också riskerar att inte veta när aktierna kommer att återkallas. När detta sker måste du köpa tillbaka aktierna till det aktuella marknadspriset.

Idag finns det dock en lång rad nätmäklare där du handlar så kallade CFD-kontrakt. Ett CFD (Contract for Difference) är ett kontrakt med en motpart (mäklaren) som avspeglar kursutvecklingen i den underliggande tillgången. Du äger alltså inte den fysiska aktien, råvaran eller valutaparet, men ingår ett kontrakt med motparten som innebär att du får betalt om kursutvecklingen går som du tror. Går kursen emot dig, är det du som ska betala till motparten.

Läs mer om CFD-er här

En av fördelarna med denna typ av kontrakt är att det är mycket lättare att korta vilken som helst marknad. När du inte äger den underliggande tillgången lånar du inte aktier från andra, utan du spekulerar bara i ett prisfall mot din nätmäklare. Detta innebär också att du kan korta alla typer av produkter.

Videon nedan visar hur man öppnar en kort position på handelsplattformen Markets.

Tänk på att CFD-kontrakt handlas med hävstång. Det innebär att positionerna är lånefinansierade och innebär därför en högre risk. Läs mer om risker med CFD-er här.

Blanka aktier och breda index

I videon ovan blankar vi aktieindexet S&P 500. Men hos de flesta nätmäklare, inklusive Markets, kan du korta alla produkter som finns tillgängliga på handelsplattformen. Det innebär att du har möjlighet att tjäna pengar på alla fallande marknader, oavsett om det är aktier, index, valutor, råvaror eller liknande. Tänk dock på att det kan finnas olika kostnader beroende på vilken produkt du köper.

En av de mest populära produkterna är hela aktieindex. Ett index är en samling värdepapper som du kan investera i. Du känner kanske till indexet OMX30, som består av de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen, det tyska DAX eller Dow Jones-indexet i New York.

När du investerar i ett index skyddar du dig mot de kraftiga rörelserna som kan uppstå i enskilda aktier. I stället följer du den allmänna utvecklingen på en hel marknad. Om du tror att en viss marknad kommer att sjunka kan du därför välja att korta detta genom att ingå ett CFD-kontrakt med din nätmäklare.

Många av indexen namnges dock med något olika namn av nätmäklarna. På Markets hittar du till exempel S&P 500 under ”USA 500” och DAX under ”DE40” eller ”Germany 40”.

Om du tror på stora nedgångar i ett index, trycker du bara på “Sälj” för att korta marknaden. Du gör motsvarande om det är en aktie du vill korta.

I videon nedan visar vi en inspelad live trade där vi kortar det tyska DAX-indexet med ett framgångsrikt resultat på 10 gånger insatsen:

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

Olika strategier

Längre upp i denna artikel nämner vi två vanliga anledningar till att blanka en marknad. En av dessa är möjligheten att skydda din långsiktiga portfölj (t. ex. aktier) som du inte vill sälja, mot ett kursfall.

Om vi för enkelhetens skulle säger att marknaden faller med 5% och du därför förlorar 5% av värdet av din portfölj kan du se till att samtidigt kort marknaden i tillsvarande storlek. Därmed undviker du i praktiken att förlora pengar på kursfallet.

En annan strategi kan vara att du använder någon form av teknisk analys och vill tjäna pengar på en tillfällig nedgång. Kanske har du exempelvis upptäckt en huvud-skuldra-formation i en aktie som vi beskriver i denna artikel. Det kan här vara ett bra tillfälle att korta marknaden när ”nacklinjen” bryts.

Om du vill lära dig fler effektiva strategier kan du lära dig flera i vår e-kurs Kickstarta din daytrading. Läs mer om kursen här.

Spread the love