Nya kryptoregleringar är ingen kortsiktig hjälp

Publicerad: 25. april 2022

Den 9 mars undertecknade Joe Biden en presidentorder som kommer att reglera kryptovaluta. Även om reglerna strider mot kryptovalutans “rebelliska” DNA, är detta ett mycket viktigt erkännande. Både bitcoin och andra kryptovalutor steg omedelbart på nyheterna, men räcker detta för att rädda året för kryptoinvesterare?

Det amerikanska finansdepartementet, med Janet Yellen i spetsen, kommer att ha huvudansvaret för att följa upp den omfattande presidentordern. Nyckelord i ordern är “nationellt intresse”, “innovation” och “trygghet”.

Nya kryptoregleringar från Joe Biden och Vita huset kan vara goda nyheter för kryptovalutornas framtid.

Specifikt listas sex områden att arbeta med:

  • Skydda konsumenter, investerare och företag.
  • Säkerställ amerikansk och global finansiell stabilitet.
  • Förhindra illegal verksamhet som penningtvätt, finansiering av terrorism mm.
  • Upprätthålla USA:s ledande ställning i det globala finansiella systemet.
  • Säkerställa tillgång till säkra och konkurrenskraftiga finansiella tjänster.
  • Bidra till innovation och adressera klimat, mänskliga rättigheter och “privacy”.

Dessutom kommer det att utredas om den amerikanska centralbanken Federal Reserve kommer att ge ut kryptovaluta. Finansminister Yellen har därefter följt upp med intervjuer och enligt mångas uppfattning framstår hon som mer positiv till kryptovaluta än tidigare. I synnerhet hennes tal vid det amerikanska universitetets Kogod School of Business Center for Innovation har fått stor uppmärksamhet.

Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här


En lång process

Enligt min mening är det bra att de amerikanska myndigheterna lägger ribban högt, men det gör samtidigt att det kan ta lång tid innan processen är klar. Inledningsvis kommer finansministeriet bland annat att studera en rapport om “the future of money and payment system…”

Det är inte heller klart vilken roll de olika departementen kommer att spela, eller hur ansvaret kommer att fördelas internt inom departementen. Arbetet kommer också att kräva internationellt samarbete och vi bör förvänta oss omfattande dragkamp i kongressen när det är dags.

Flera menar att det är för tidigt att säga om detta är positivt för kryptovaluta, och att det i hög grad beror på det arbete myndigheterna gör i framtiden. Det finns många fallgropar, och djävulen sitter i detaljerna, som man säger.

Och nu då?

Ändå tror jag att det är viktigt att den amerikanska regeringen nu har erkänt kryptovaluta. Det kommer att innebära att allt fler investerar i kryptovalutor, inte minst institutionella investerare.

I det långa loppet bör detta stödja växelkurserna för de största kryptovalutorna. På kort sikt är jag dock inte lika optimistisk om prisutvecklingen. Mycket av kryptovalutans “value preposition” är att den ska vara frikopplad från fluktuationerna på de finansiella marknaderna, och att den därmed ger en bra diversifieringseffekt i en portfölj.

På senare tid har dock priserna på de största kryptovalutorna i allt högre grad följt fluktuationerna på finansmarknaderna, och i synnerhet har priserna på kryptovalutor följt teknikindexen:

Utvecklingen i NASDAQ (grön), bitcoin (rosa) och ethereum (röd).

En viktig orsak till den ökande korrelationen tror jag är att investeringsbanker och professionella förvaltare spelar en allt viktigare roll inom kryptovaluta. Och när det kommer till riskhantering hanteras kryptovalutor enligt uppgift ofta på samma sätt som teknikaktier.

Den ökande korrelationen är ett problem. Inte nog med att kryptovaluta förlorar mycket av sin diversifieringseffekt, många investerare kommer förmodligen nu att tänka två gånger innan de ökar sin exponering mot kryptovaluta. De kan fortfarande köpa aktier. Därmed får (krypto)-snöbollen inte det momentum den annars skulle få.

Bli först med att få gratis trading-videos. Följ vår YouTube-kanalKlicka här

Och när det gäller utvecklingen på börserna framöver är jag långt ifrån optimistisk. Det finns visserligen intressanta enskilda aktier, men marknaden är dyr och kriget i Ukraina kommer att hämma den ekonomiska tillväxten och accelerera inflationen ytterligare.

Därför tror jag att aktieindexen kommer att fortsätta att sjunka, och eftersom kryptovaluta verkar följa aktieindexen är slutsatsen att man knappast ska äga kryptovaluta heller. Åtminstone inte inom en snar framtid. Det finns mycket säkrare hamnar inom energi och råvaror.


Hos nätmäklaren Markets.com kan du gå både lång och kort i bitcoin och en lång rad andra kryptovalutor.

Spread the love