Oroväckande signaler tyder på ytterligare nedgång

Publicerad: 27. april 2022

De stora globala indexen har fallit kraftigt i år. Och även om våren är på ingång är det inga sommartemperaturer i det makroekonomiska klimatet. En storbank varnar nu för att marknaden kommer att falla ytterligare – och rejält – under de kommande veckorna.

Första kvartalet 2022 har varit svårt för många investerare. Stockholmsbörsen är i skrivande stund nere -16.6 % medan de globala indexens utveckling ser ut följande:

  • S&P 500: – 12,9 %
  • NASDAQ: – 21,1 %
  • Dow Jones: – 9,1 %
  • DAX: – 14,9 %

Samtidigt innebär de kraftiga indexfallen att en del enskilda aktier har tagit långt värre stryk. Om du har suttit på fel aktier i början av 2022 kan det vara en obehaglig upplevelse att titta på aktiekontots avkastningssiffror.

Bli en skicklig trader – Anmäl dig till kostnadsfri e-kursKlicka här

Ändå finns det ett fåtal sektorer som har presterat extremt bra, inklusive energi- och råvaruaktier. Vissa hävdar att utan dessa skulle flera index redan ha kraschat. Men förra veckan drabbades även de sektorer som har presterat starkt under 2022 av stark motvind.

Björnmarknad

– Den senaste tidens utveckling är olycksbådande. Att defensiva sektorer också faller kan innebära att vi går in i en björnmarknad, också på indexnivå, säger investeringschefen på den amerikanska storbanken Morgan Stanley, Mike Wilson.

För att ett index ska falla in i björnens territorium måste korrigeringen från den senaste toppen vara 20 % eller mer. Den 3 januari toppade S&P 500 runt 4800-nivån, drygt 500 poäng över stängningskursen i skrivande stund. Det betyder att det fortfarande finns cirka 500 poäng ner till gränsen som indikerar när S&P 500 går in i en björnmarknad.

– Mycket tyder på att vi inte har nått botten än, tyvärr. Marknaden har länge sagt att tillväxten troligtvis kommer att stanna, och jag fruktar att S&P 500 kommer att falla 10 % mer de kommande veckorna innan vi ser en botten, säger Wilson till CNBC.

Den rådande världssituationen och de makroekonomiska förhållandena har fått investeringsklimatet att svalna. Tunga marknadsstenar som galopperande inflation, stigande räntor, kriget i Ukraina, höga råvarupriser och stora nedläggningar i Kina fyller investerarnas ryggsäckar till bredden. Hur mycket mer kan de bära? Många tror att bärremmarna redan är på väg att brista. Och då är det inte säkert att ett ytterligare fall på 10 % i S&P 500 räcker.

Trading när börsen faller?

I tider av lågkonjunktur kan det vara extra utmanande att fatta rätt beslut. Om du är mest van vid att köpa aktier på traditionellt sätt är det när aktiekurserna stiger som du tjänar pengar. Under pågående korrigering/börsfall kan det eventuellt vara en bra idé att minska sin exponering mot aktier.

Men det går också att tjäna pengar på prisnedgångar. Du har säkert hört talas om blankning, där du lånar aktier som du säljer vidare, och sedan köper tillbaka till ett (förhoppningsvis) lägre pris. Detta kan dock vara förvirrande och utmanande för många att förstå.

Gå lång eller kort? Vi rekommenderar tradingplattformen Markets.comKlicka här

Hos nätmäklare, bland andra Markets.com kan du med endast ett par klick blanka alla typer av marknader genom så kallade CFD-kontrakt. Det innebär att du inte äger den underliggande tillgången, men uteslutande spekulerar i prisutvecklingen i aktien, råvaran, valutan eller indexet.

I videon nedan kan du se ett exempel på en livehandel där vi blankar det tyska DAX-indexet på Markets.com.

Bli först med att få gratis trading-videos. Följ vår YouTube-kanalKlicka här

När borde du blanka? (gå kort)

Tidpunkten är helt avgörande vid blankning. De nedåtgående marknadsrörelserna är ofta mycket snabbare än ökningarna. Om du kortar marknaden för sent kan du missa hela, eller stora delar av, kursfallet och därmed avkastningen. Om du är för tidigt ute kan kostnader och kortsiktiga prisökningar (i väntan på nedgång) göra det dyrt eller omöjligt att hålla positionen öppen.

Blankning kan därför lyckas när omständigheterna är de rätta:

Björnmarknad

En björnmarknad kan vara gyllene tider för en blankare. Sådana nedgångar varar ofta under lång tid och ett generellt råd till alla som investerar är att man aldrig ska investera mot trenden. I en björnmarknad går trenden ner och det är lättare att hitta rätt aktier att korta i en generellt röd marknad.

Fundamentala utmaningar

Fundamentala händelser kan inträffa både generellt och hos enskilda bolag. Pandemier, lågkonjunktur och (handels)krig är exempel på fundamentala händelser som kan påverka både aktier och allmänna marknader negativt. Sämre försäljning, regelverk och kostnadsökningar kan drabba specifika företag i större eller mindre grad.

Teknisk analys

Blankare använder teknisk analys i stor utsträckning. Många väntar med att ta blankningspositioner tills björnmarknaden bekräftas genom tekniska indikatorer. Exempel på sådana indikatorer kan vara ett brott mot en teknisk stödnivå eller det så kallat “dödskors”. Det sistnämnda uppstår när indikatorerna glidande medelvärde 50 korsar glidande medelvärde 200 på nedsidan. Se bild nedan:

Glidande medelvärde 50 (blå linje) korsar glidande medelvärde 200 (röd linje) på nedsidan och ett så kallat dödskors har uppstått. Detta är på dagsgrafen, och kan vara ett tecken på att marknaden går in i mörkare tider. Detta dödskors bildades i S&P 500 den 14 mars i år.

När bubblan spricker

När marknadsvärdet på en aktie eller en hel sektor blir så högt att den inte kan försvara vinsten uppstår det som många kallar en bubbla. Någon gång kan marknaden bara bli besviken och när bubblan spricker kan blankare tjäna stora pengar på sina positioner.

Du kan läsa mer om blankning som investeringsverktyg här.

Spread the love