Bästa aktierna 2021: daytrading.se’s aktieraketer

Publicerad: 5. januari 2021

2020 var ett vilt år som överraskade de flesta ­– även investerare. I slutet av förra året offentliggjorde vi, tillsammans med vår danska systersida invested.dk våra aktieraketer som gav en total avkastning på 82%. En aktie bjöd på en uppgång med hela 415%!

Men hur blir det nya året? – och vilka aktier kommer gå bäst i 2021?

Här på daytrading.se har vi tittat djupt in i kristallkulan för att hitta våra bud på spännande och bra aktier i 2021. På aktiemarknaden är det aldrig någon garanti vid aktierekommendationer – framför allt inte om marknaden igen skulle drabbas av en plötslig pandemi som i 2020. Men du kan i alla fall använda följande lista som inspiration i jakten på de bästa aktierna i 2021.

Bli en skicklig trader – Anmäl dig till kostnadsfri e-kursKlicka här

Bästa aktierna med potential i 2021

Här är de aktier vi tycker är de mest spännande i aktieåret 2021. Vid varje aktie har vi angivit om risken är hög, mellan eller låg. Risk och avkastning följer som regel varandra så om du har en hög risk kan du också ha turen att få en hög avkastning. Å andra sidan är det också en risk för att aktien kan falla relativt mycket.

Cloudflare (NYSE: NET). Risk: Hög

Cloudflare är ett amerikanskt Internet-företag som är ute efter att bygga ett bättre Internet; ett snabbare och mer säkert Internet. Än så länge går det riktigt bra, också om man frågar aktieägarna. Cloudflares plattform skyddar och accelererar Internet-applikationer online utan att tillföra ytterligare hardware och utan att installera software eller ändra något i koden. Exempelvis kan en hemsida som är skyddad av Cloudflares teknologi få all sin trafik sänd via verksamhetens intelligenta, globala nätverk. Därmed kommer webbsidan skyddas mot attacker utifrån som annars skulle medfört att den gick ner. Enligt informationsfirman Neustar steg antalet av så kallade DDoS-attacker med 151% i första halvan av 2020, vilket innebär att hotet från hackers är något som fler och fler verksamheter måste förhålla sig till.

Cloudflare lanserade i oktober sin nya produkt Cloudflare One, som gör det mer säkert för medarbetare att arbeta hemifrån då man i högre grad kan skydda verksamheterna från hacker-attacker på hemmaarbetande medarbetares datorer. Hackerattacker på hemdatorer steg kraftigt i 2020 i samband med att fler och fler arbetade hemifrån. Cloudflare One är därför otvivelaktigt en produkt som det kommer finnas behov för i framtiden då man långsamt rör sig mot att medarbetare ska kunna arbeta var som helst, inte endast från kontoret.

Branschen växer kraftigt och detta är en tendens som sannolikt kommer att fortsätta i stora delar av detta årtionde i samband med att verksamheter ersätter deras hardware-baserade lösningar på egna kontor med cloud-lösningar. Därför är det troligt att Cloudflare kommer kunna fortsätta sin imponerande intäktsökning under de kommande åren. Under 2020 har företaget fått ett antal mycket stora avtal och i skrivande stund använder 15% av Fortune 1000-företagen Cloudflares produkter. Det amerikanska företaget har rapporterat riktigt bra resultat sedan börsnoteringen i 2019. I det senaste kvartalet har det varit en omsättningsökning på 54% jämfört med samma period året innan och allt tyder på att framtidsutsikterna kommer att förbli goda.

Våra aktieraketer ska mätas på hur de klarar sig i det kommande året men Cloudflare är ett företag som också är intressant att äga över flera år. Vi har satt risknivån till hög och det beror på att aktien är väldigt volatil. Kommen man in i aktien vid fel tillfälle kan man riskera att förlora 20-30% men omvänt är potentialen också stor. Man kan som investerare gardera sig emot fall genom att dela upp sitt köp i två eller tre lika stora portioner. På detta sätt skyddar man sig jämfört med om man investerade hela sitt belopp vid ett, potentiellt, dåligt tillfälle.

Cloudflare kan handlas via handelsplattformen Markets, både som CFD-kontrakt med 5 gånger hävstång och som vanlig aktie.

PayPal (NASDAQ: PYPL). Risk: Mellan

PayPal är en av de största aktörerna inom online-betalningar som är en bransch som växer riktigt snabbt. Det är inga tecken på att efterfrågan på digitala och mobila betalningar kommer avta i den kommande tiden, även om vaccineringen mot coronaviruset kommit igång och vi långsamt rör oss mot ett mer ”normalt tillstånd”.

Den amerikanska betalningstjänsten ser ut att vara bra positionerad i en tid där man världen över rör sig bort från att använda kontanter. För närvarande görs största delen av världens betalningar fortfarande med kontanter så om man tror på att man under de kommande åren kommer röra sig bort från detta så innebär det markanta möjligheter för att företaget ska växa. PayPal slog sina egna rekord i 2020 då antalet betalningar steg med 38% jämfört med året innan medan omsättningen steg med 25%. Det är väsentligt att nämna att även då lockdowns upphörde världen över så fortsatte ökningarna hos PayPal. Bara i det tredje kvartalet fick PayPal 15,2 miljoner nya aktiva konton och nådde därmed totalt upp på 361 miljoner aktiva konton.

Ledningen i PayPal har tagit ett antal initiativ för att säkerställa tillväxt de närmaste åren. De lanserade ett kontaktlöst kreditkort till användarna av Venmo, som är deras dotterbolag för mobil-betalningar. Betalningarna sker via individuellt anpassade QR-koder som säkrar att de kan göras utan att man behöver vara i kontakt med en terminal. Det är en produkt som många kunder och användare har tagit emot väl. Utöver den har PayPal också lanserat en ny service som ger användarna i USA möjlighet att köpa, äga och sälja kryptovaluta i PayPals digitala ”wallet”.

Också på e-handelsområdet ser det ut att vara medvind. I rapporten ”How We Shop Report” från PayPal indikerade 50% av de 16.0000 respondenter att de ursprungligen planerade att återvända för att köpa produkter i fysiska butiker men att de nu har beslutat att fortsätta handla online, även när pandemin är över. När man ser på PayPals utveckling under de senaste kvartalen så ser det ut som att pandemin har accelererat utvecklingen mot mer digital transformation av betalningssektorn på samma sätt som man har sett på andra ställen i ekonomin.

PayPal är starkt positionerat för att fortsätta tillväxten antal kunder, då konsumtionen runt om i världen alltmer går mot e-handel. Det ger investerare som har en lång tidshorisont en uppenbar möjlighet att dra nytta av denna trend som verkar fortsätta – Coronavirus eller ej.

PayPal kan handlas via handelsplattformen Markets, både som CFD-kontrakt med 5 gånger hävstång och som vanlig aktie.

Luna Innovations (LUNA:xnas). Risk: Hög

Om man verkligen vill ha framgång som företag bör man kunna erbjuda något speciellt, som samtidigt är eftertraktad av andra. Och det är exakt vad det lilla amerikanska företaget Luna Innovations kan. Företaget specialiserar sig inom intelligent fiberoptik och med lite tur kan aktiekursen gå upp rejält så företaget blir bland de bästa aktier att äga i 2021.

Företagets teknologi består av två delar: Lightwave och Luna Labs, som båda är teknologier inom fiberoptik.

Med Lightwave-delen kan företaget göra broar och infrastruktur intelligent genom att helt enkelt bygga in fiberoptiska kablar i strukturerna så att små oegentligheter, sprickor eller vibrationer kan upptäckas med mycket hög noggrannhet. På detta sätt kan konstruktionernas ägare ständigt få realtidsdata om t.ex. brons eller konstruktionens tillstånd för att undvika olyckor under hela brons livstid. Tekniken har redan tagits i bruk i flera nya broar i USA men potentialen är enorm – speciellt om den nya presidenten Joe Biden tar sina planer på allvar med att tillföra miljarder dollar i nya infrastrukturprojekt i USA. Här är det troligt att produkter från Luna Innovations kommer att vara högt på önskelistan när byggandet av nya, moderna broar och byggnader ska startas.

Den andra delen av Luna Innovations består av så kallade Luna Labs och här samarbetar företaget redan med jättar som flygfabrikerna Airbus och Lockheed Martin samt flera biltillverkare. I Lockheed Martins nya högteknologiska stridsflygplan finns det till exempel redan hundratals meter fiberoptisk kabel installerad, vilket är en viktig del av flygplanets infrastruktur. Med produkter från Luna Innovations kan Lockheed Martin mäta kvaliteten på de befintliga kablarna utan att behöva demontera flygplanet igen. På detta sätt kan man bedöma vibrationer, acceleration, tjocklek och enhetlighet i flygmaterialen. När både bilar och flygplan blir mer och mer avancerade förväntar sig Luna Innovations en större och större efterfrågan på deras teknik. Inte minst när lättviktsmaterial blir allt vanligare, t.ex. i bilindustrin där materialens hållbarhet och struktur ständigt är under press och ska bedömas utifrån hållbarhet.

Enligt vår mening är Luna Innovations produkter en bra satsning som inkluderar både högteknologi och infrastruktur. Således kan Luna Innovations också vara högintressant – även om det sker en sektorrotation i 2021. Just nu växer Luna Innovations med mer än 15% per år med en stark vinstmarginal och den framgångsrika analytikern Jeff Meyers från Cobia Capital kallar Luna Innovations för ”ett mycket intressant litet företag som analytikerna ännu inte förstår särskilt bra”. Mot denna bakgrund anser Jeff Meyers att Luna Innovations aktiekurs kan stiga till minst 14 USD 2021. Detta motsvarar en ökning på 40-50% i skrivande stund. Jeff Meyers har dock tidigare varit lite konservativ med sina uppskattningar så den riskovilliga investeraren får hoppas på ännu mer efterhand som Luna Innovations blir ett välkänt namn bland de stora investerarna.

Med Markets kan du spekulera i kursfall med hävstång Klicka här

Sea Ltd. (NYSE:SE). Risk: Hög

Sea Limited är ett internetföretag med huvudkontor i Singapore och är bland annat marknadsledande inom e-handel och e-sportsevenemang i Sydostasien. Företaget har stor potential att växa otroligt mycket de närmaste åren, delvis på grund av att e-handeln i regionen för närvarande ligger på 4%, medan den i Kina är ca. 20%. I det senaste kvartalsresultatet fördubblade företaget sina intäkter jämfört med samma period året innan.

Sea Ltd. är uppdelat i tre delar:

  • Garena, som är en spelfirma
  • Shopee, som är ett e-handelsföretag
  • SeaMoney, som är en digital plånbok

Vi går här nedan igenom de tre områdena i verksamheten för att ge en bättre förståelse för vad potentialen är:

Garena är den största e-sportleverantören i Sydostasien och har ett avtal med det ursprungliga moderbolaget Tencent om att få ut sina spel på marknaden i Sydostasien. Detta ger ett bra utgångsläge tack vare Tencents starka spelportfölj i Kina. Garena har utvecklat “Free Fire”, som 2019 var det mest nedladdade mobilspelet globalt och det mest lukrativa mobilspelet i Latinamerika och Sydostasien. Spelföretaget har ett särskilt fokus på att utveckla spel som också fungerar bra på billiga smartphones. E-sportevenemang är också ett område i stark tillväxt och företagets största e-sportsturnering uppnådde över 130 miljoner onlinevisningar.

Efter 5 år är Shopee nu marknadsledande i Sydostasien inom e-handel. Företagets största konkurrent är Alibaba-ägda Lazada, som har funnits länge. Även om appen endast finns i Sydostasien är Shopee den tredje mest nedladdade shoppingappen världen över just nu – och appen fortsätter att slå rekord kvartalsvis. Förra året nådde e-handelsföretaget en milstolpe genom att sälja mer än 200 miljoner produkter på 24 timmar. Potentialen är stor i framtiden eftersom e-handel ännu inte är så utbrett i Sydostasien jämfört med andra platser i Asien.

SeaMoney är en ledande leverantör av digitala betalningar och finansiella tjänster i Sydostasien. Detta inkluderar bland annat AirPay som är en digital plånbok som är nödvändig för att kunna driva en internetverksamhet i Sydostasien. I denna region finns det fortfarande många människor som inte har en bank. Bland annat erbjuder AirPay användarna “omvända bankomater”, så användarna lägger in fysiska kontanter i bankomaten och får dem överförda till sin e-plånbok.

Sea Limited blomstrar som företag, mycket tack vare den ekonomiska tillväxten i Sydostasien som under de kommande decennierna kan stärkas av en ung befolkning i de flesta länderna. Samtidigt har företaget med sina tre affärsområden positionerat sig i vissa branscher som under de kommande åren kan uppleva extremt stor tillväxt. En investering i Sea Limited kan på kort sikt betraktas som en hög risk eftersom det efter ett år med stora ökningar lätt kan korrigeras nedåt, men om du köper aktien med planen att hålla den i 3-5 år minskar risken på grund av det positiva och långsiktiga perspektivet.

Sea Ltd. kan handlas via handelsplattformen Markets, både som CFD-kontrakt med 5 gånger hävstång och som vanlig aktie.

Diageo (London: DGE). Risk: Mellan

De flesta känner förmodligen det här företaget bättre än de tror. Diageo är namnet bakom ett antal välkända spritvarumärken som Johnnie Walker, Smirnoff, Baileys, Dom Perignon, Hennessy, Guinness och många fler. Idag är företaget med huvudkontor i London världens största producent av öl, vin och sprit. Det skulle vara lätt att dra slutsatsen att Diageo är i trubbel när barer och restauranger stänger runt om i världen, men omvänt är det en av de aktier som potentiellt står inför en stor uppgång om vi ser en återgång till mer normala förhållanden år 2021 och 2022.

Det brittiska företaget har dragit nytta av det faktum att försäljningen av alkohol i bland annat stormarknader har skjutit i höjden i samband med att människor förberett sig för lockdowns. Så det har till viss del kunnat kompensera för förlusten från utebliven försäljning på barer och restauranger. Intäkterna kommer att återgå till det normala så snart världen öppnar igen, vilket kan förväntas ske under 2021 och 2022, och troligtvis kommer aktiemarknaden att inprisa detta en stund innan intäkterna faktiskt ökar.

Diageos produkter är populära över hela världen. Före lockdownen ökade intäkterna fint i USA och Europa och på lång sikt är företaget starkt positionerat för att dra nytta av den ständigt växande medelklassen i Kina och Indien. Därför kan det finnas en bra potential för aktiekursen 2021, även om denna aktie knappast blir den av våra aktier som får den mest raketliknande uppstigningen.

Men Diageo är ett solitt bud på en aktie som kan lägga en bra grund i en portfölj 2021. Företaget har ett mycket brett utbud av varumärken och ett antal defensiva kvaliteter vilket gör det till en aktie som också kommer att kunna växa starkt i en värld där coronaviruset har en mycket mindre betydelse än nu.

Diageo kan handlas via handelsplattformen Markets, både som CFD-kontrakt med 5 gånger hävstång och som vanlig aktie.

Ørsted (ORSTED:xcse). Risk: Mellan

EU har åtagit sig att uppnå klimatneutralitet fram till 2050. För att uppnå detta mål krävs en omvandling av Europas samhälle och ekonomi och EU har redan avsatt många miljarder för detta ändamål. I Danmark finns flera företag som förväntas dra nytta av utvecklingen, inklusive energibolaget Ørsted. Företaget anses redan vara ett av världens mest hållbara företag och förväntas vara helt CO2-neutralt 2025. I dag fokuserar Ørsted till stor del bara på den gröna trenden. Företaget utvecklar, bygger och driver vindkraftparker till havs och land samt bioenergi, sol- och energilagringsanläggningar och levererar energiprodukter till sina kunder. Ørsted är således en global stormakt inom vindkraft och grön energi med ett marknadsvärde på 364 miljarder DKK, varav den danska staten äger 182 miljarder DKK.

Den gröna trenden får därför många investerare att betrakta Ørsted som en stark kandidat till sin portfölj och en av de bästa aktierna i 2021, om man tittar på Danmark. Bara i förra året ökade aktiekursen med cirka 60%. Även om kursen har stigit mycket är trenden med företaget. Inte bara kommer EU: s investeringar i grön energi att spridas till företaget, men Ørsted placeras också i hundratals gröna ETF: er (börshandlade fonder) över hela världen som lever upp till de så kallade ESG-kraven (miljö, social och företagsstyrning). Om den allmänna aktiemarknaden förblir positiv 2021 kommer de så kallade ESG-företagen sannolikt att uppleva ännu mer positiv tillväxt, helt enkelt för att investerare i allt högre grad investerar sina pengar i ESG-företag.

Årets första förändring för Ørsted ägde rum redan den 1 januari när företagets mångåriga chef Henrik Poulsen gick i pension och en ny chef tillträdde. Henrik Poulsen har nästan blivit symbolen för Ørsteds omvandling från en svart, statlig energigigant till en grön, global stormakt inom vindkraft och det är därför stora förväntningar som den nya direktören ska leva upp till. Valet har fallit på Mads Nipper, som bedöms ha goda chanser att fortsätta företagets framgång. Som direktör för Grundfos har Mads Nipper förvandlat detta företag från ett litet gammaldags industribolag baserat i Bjerringbro till ett företag med en stark medvetenhet om att företagets pumpar är en kärna i den gröna övergången – hemma och globalt.

Med Ørsted har Nipper tagit över ett företag som i stor utsträckning redan pekar i rätt riktning. Så sent som den 10 december ingick ett av världens största företag – amerikanska Amazon – ett prestigefyllt samarbete med Ørsted. De två företagen ingick ett tioårigt avtal om att Ørsted kommer att leverera energi till Amazon från den nya havsbaserade vindkraftsparken Borkum Riffgrund 3 i Tyskland. Avtalet kommer att hjälpa Amazon att nå sina mål att bli CO2-neutrala fram till 2040. Samarbetet med Amazon säger något om hur väl Ørsted är positionerat när världens största företag kommer att försöka uppnå sina ESG-mål under de kommande åren.

Ørsted kan handlas via handelsplattformen Markets, både som CFD-kontrakt med 5 gånger hävstång och som vanlig aktie.

Bli en skicklig trader – Anmäl dig till kostnadsfri e-kursKlicka här

Xtrackers MSCI China UCITS ETF (Deutsche Börse: XCS6) Risk: Mellan

Som investerare blir det allt svårare att undgå Kina och det finns verkligen ingen anledning till det heller. Några av världens mest framgångsrika företag kommer från Kina, tänk bara på TikTok från ByteDance, Alibaba och Tencent. Utvecklingen gör det upplagt för att investera i en bred kinesisk ETF som täcker några av de värdepapper som kan bli de bästa aktierna 2021.

Samtidigt låter det officiella uttalandet från Kina att landet visserligen var det första som drabbades av Covid-19, men samtidigt var det också det första landet som steg ut ur coronas skugga. Det är svårt att veta om detta är hela sanningen, men den kinesiska aktiemarknaden fick fart i slutet av 2020, där jämförelseindexet redan låg långt över nivån innan corona slog till.

Kina har en mycket tydlig strategi för framtiden. De investerar kraftigt i teknik och ny teknik och detta kombineras med en vision om att sprida sin dominans och infrastruktur i hela Asien och hela vägen till Europa och Afrika, exempelvis via den ambitiösa One Belt One Road som kostar astronomiska summor men som i slutändan också troligtvis kommer att cementera Kinas dominans.

Som privat investerare finns det några mycket tydliga skäl till att investera i Kina just nu. Stora passiva fonder som MSCI har ständigt ökat sin andel i kinesiska aktier de senaste åren. Detta innebär en naturlig ökning av fördelningen från alla västerländska investerare till kinesiska aktier. Samtidigt är kinesiska institutionella investerare, dvs. kinesiska pensionsfonder, fortfarande relativt lågt exponerade mot den kinesiska marknaden. Detta kommer sannolikt att förändras de närmaste åren och i en sådan process kommer marknaden att stiga.

Konkurrens och meningsskiljaktigheter mellan Kina och USA kommer sannolikt att fortsätta under Biden-regeringen i USA men retoriken kommer troligen att vara mer dämpad och mer kommer att lösas mellan tjänstemän och diplomater långt från Twitter- och mediarubriker. Detta kommer sannolikt att göra marknaden mindre volatil – till glädje för de mer nervösa investerarna. Som investerare i kinesiska aktier bör du dock alltid vara redo för stor volatilitet men vi uppskattar ändå att indexen troligtvis kommer att vara ännu högre 2021 och därför är det vettigt att investera i en kinesisk indexfond.

Xtrackers MSCI China UCITS ETF med fondkoden XCS6 kan handlas i EUR på Deutsche Börse och följer de största inhemska företagen i Kina med en övervikt mot Alibaba, Tencent, Meituan och China Construction Bank Corp. Indexet steg ca. 15% år 2020. Fonden kostar 0,65% per år.

Spread the love